ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Σε ποια κατηγορία είναι «πρωταθλητές» οι Έλληνες οδηγοί;

Το γαλλικό ίδρυμα Vinci Autoroutes, που ανήκει στην ομώνυμη εταιρεία εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων, διεξήγαγε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα σε σχέση με τη συμπεριφορά των οδηγών. Συγκεκριμένα πως συμπεριφέρονται οι ίδιοι αλλά και πως κρίνουν τη συμπεριφορά των άλλων,

Στη συγκεκριμένη έρευνα μετείχαν 12.000 οδηγοί από όλες τις χώρες της Ευρώπης και έδειξε αφενός μεγάλες διαφορές μεταξύ των λαών αλλά και τους διαφορετικούς κινδύνους στους οποίους μπορεί κανείς να εκτεθεί.

Για παράδειγμα το 36% των Πολωνών θα μετείχε σε καυγά βγάζοντας τον άλλο οδηγό με το ζόρι από το αυτοκίνητό του, ενώ το 71% των Ελλήνων παραδέχεται πως βρίζει συστηματικά όταν κάθεται πίσω από το τιμόνι. Οι Ισπανοί με τη σειρά τους βγάζουν το άχτι τους, σε ποσοστό 66%, κορνάροντας συνεχώς.

Στις (παράνομες) προσπεράσεις από δεξιά στις εθνικές οδούς πρωταθλητές είναι οι Γάλλοι και ακολουθούν οι Ισπανοί, οι Βέλγοι και οι Βρετανοί (αυτοί από αριστερά).

Στο να πλησιάζει κανείς πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα όταν ο οδηγός του τελευταίου τον εκνευρίζει η πρωτιά ανήκει σε εμάς τους Έλληνες, ενώ ακολουθούν Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί, ενώ είμαστε δεύτεροι, πίσω από τους Πολωνούς, στο να κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητό μας και να λύνουμε τις διαφορές μας επιτόπου. Πίσω από εμάς πλασάρονται οι Ιταλοί.

Από κει και πέρα οι Γερμανοί αυτοχαρακτηρίζονται ως οι πιο προσεκτικοί και οι Βρετανοί ως οι πιο ευγενικοί, ενώ στη Γαλλία, τη Σουηδία και την Πολωνία το 92% των ερωτηθέντων δήλωσε πως υπερβαίνει συχνά τα όρια ταχύτητας.

Το 61% των Γάλλων βαριέται να χρησιμοποιήσει τα φλας, το 76% των Γερμανών σε αυτοκινητοδρόμους με τρεις λωρίδες παραμένει στη μεσαία ακόμα και αν γ δεξιά είναι άδεια, ενώ το 12% των Πολωνών είπε πως διαβάζει εφημερίδα ή κάτι άλλο όσο οδηγεί.

Σε ότι αφορά τους Έλληνες: το 48% είπε πως θα οδηγήσει ακόμα και αν νοιώθει υπερβολική κούραση, το 24% πως θα καθίσει στο τιμόνι ακόμα και αν έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από ότι πρέπει, το 13% ακόμα και όταν είναι μεθυσμένοι και το 4% υπό την επήρεια ναρκωτικών. Επίσης το 17% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν είχε κάποιο ατύχημα, μικρό ή μεγάλο, που οφειλόταν στη χρήση κινητού και ένα άλλο 13% λόγω αλκοόλ.

Τι μπορούμε να πούμε με αυτά τα συμπεράσματα, πέρα από το ότι στους δρόμους της χώρας μας ζούμε επικινδύνως; Αυτό ισχύει ακόμα και αν οι Έλληνες που ερωτήθηκαν ήταν πιο ειλικρινείς από τους άλλους Ευρωπαίους που μετείχαν στην έρευνα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Back to top button