ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Volvo θεσπίζει γονική άδεια έξι μηνών με αποδοχές, σε όλους τους εργαζομένους της στην Ευρώπη

Είναι ένα μικρό βήμα για τη Volvo, αλλά ένα μεγάλο βήμα για τους γονείς σε όλη την Ευρώπη και αλλού: Η σουηδική εταιρεία λανσάρει σήμερα μία πολιτική γονικής άδειας για όλους τους εργαζομένους στις θυγατρικές της εταιρείες στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), προσφέροντας στις μητέρες και στους πατέρες έξι μήνες συνολικής άδειας, με αποδοχές που ανέρχονται στο 80% του μισθού τους.

Η νέα πολιτική της Volvo είναι πιο γενναιόδωρη και ανοιχτή σε σχέση με το καθεστώς γονικής άδειας που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι η πρώτη στο είδος της στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η νέα πολιτική αντλεί έμπνευση από την εθνική νομοθεσία στη μητρική αγορά της Volvo, τη Σουηδία, η οποία φημίζεται σε όλο τον κόσμο για τη γενναιόδωρη πολιτική γονικών αδειών που εφαρμόζει, με σημαντικά οφέλη για τους γονείς και τα παιδιά κατά τις πρόσφατες δεκαετίες.

Η πολιτική γονικών αδειών της Volvo για την περιοχή ΕΜΕΑ είναι ένα πιλοτικό σχήμα, που μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός παρόμοιου προγράμματος γονικών αδειών με αποδοχές για το σύνολο των 43.000 εργαζομένων της Volvo Cars σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία θα βοηθήσει στον εντοπισμό και την επίλυση πρακτικών εμποδίων που ίσως προκύψουν από το λανσάρισμα ενός τέτοιου προγράμματος εκτός Σουηδίας.

«Η πρωτοβουλία για τις χώρες ΕΜΕΑ είναι μία από τις διάφορες δράσεις που έχουν στόχο να χτίσουν μία ανοιχτή κουλτούρα, να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ένα ποικιλόμορφό σύνολο ανθρώπων», δήλωσε η Hanna Fager, επικεφαλής του τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων. «Βελτιώνει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εργασία, αυξάνει το χρόνο με την οικογένεια και ταιριάζει σε μία προοδευτική, ανθρωποκεντρική εταιρεία όπως η Volvo».

Οι περισσότερες χώρες στην περιοχή ΕΜΕΑ προσφέρουν κάποια μορφή γονικής άδειας με αποδοχές, αλλά συχνά υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε μητέρες και πατέρες ως προς το τι δικαιούται ο καθένας -με αδικημένους συνήθως τους πατέρες. Επιπλέον, η παροχή ίσης γονικής άδειας αναβαθμίζει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες, μειώνοντας τις αποκλίσεις στις αμοιβές και τις διαφορές στην εργασιακή εξέλιξη.

Η πολιτική της Volvo –ταυτιζόμενη με τη σουηδική προσέγγιση από την οποία εμπνεύστηκε– είναι ουδέτερη ως προς το φύλο, ενώ συμπεριλαμβάνει και γονείς υιοθετημένων παιδιών.

Η νέα πολιτική αποτελεί τμήμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Volvo όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, στοχεύοντας στο να προσελκύσει και να διατηρήσει τους καλύτερους ανθρώπους. Η Volvo επιδιώκει να αποτελεί κορυφαίο εργοδότη τόσο για όσους ήδη εργάζονται στην εταιρεία όσο και για τους μελλοντικούς εργαζομένους, προσφέροντας ένα από τα πιο γενναιόδωρα και ανοιχτά σε όλους πακέτα γονικής άδειας με αποδοχές.

«Χρειάζεται να είμαστε πραγματικά ελκυστικός εργοδότης για να υλοποιήσουμε τα φιλόδοξα αναπτυξιακά μας πλάνα», δήλωσε η Hanna Fager. «Η προσέλκυση και διατήρηση των καλύτερων ανθρώπων είναι ζήτημα αποφασιστικής σημασίας, ενώ γνωρίζουμε ότι ταλαντούχοι εργαζόμενοι με υψηλή κατάρτιση είναι πιο εκλεκτικοί στην επιλογή του εργοδότη τους. Οι νικητές σε αυτή τη μάχη για την προσέλκυση ταλέντων θα είναι εταιρείες που εκτιμούν την ποικιλομορφία, τις σύγχρονες και ευέλικτες πρακτικές εργασίας και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων τους».

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button