NEA

Αυτή η Type 64 είναι η μοναδική και η πιο παλιά Porsche που υπάρχει!

H Type 64 κατασκευάστηκε το 1940 από τον Ferry Porsche και είναι η μοναδική που υπάρχει από το είδος της.

Μάλιστα αυτή είναι και η παλαιότερη Porsche που έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας και αναμένεται πωληθεί από την RM Sotheby’s για περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η Type 64 #03 σχεδιάστηκε από την Ferdinand Porsche για έναν αγώνα 1.500 χιλιομέτρων -ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Ρώμη- τον Σεπτέμβριο του 1939. Είχε βασιστεί στον Porsche σχεδίασης VW Beetle (γνωστό ως KdF Wagen) και είχε αλουμινένιο πλαίσιο. Ο κινητήρας ήταν ένας επίπεδος τετρακύλινδρος 32 ίππων.

Ο αγώνας δεν έγινε ποτέ καθώς οι Ναζί έκαναν εισβολή εκείνο το μήνα στην Πολωνία. Το πρότζεκτ της Type 64 ακυρώθηκε και κατασκευάστηκε μόλις ένα αυτοκίνητο που πέρασε στην ιδιοκτησία της γερμανικής κυβέρνησης. Ο γιος του Ferdinand, o Ferry Porsche, αργότερα κατασκεύασε δύο ακόμη αυτοκίνητα. Η Type #01 καταστράφηκε από ατύχημα του διευθυντή της Volkswagen και πάνω στα απομεινάρια της φτιάχτηκε η #03. Όσο για την #02 χάθηκε στην διάρκεια του πολέμου.

H μόνη Type 64 ταξινομήθηκε το 1946 και ανακατασκευάστηκε ένα χρόνο αργότερα από τον Battista “Pinin” Farina (ο οποίος αργότερα ίδρυσε τον γνωστό οίκο Pininfarina). Το 1948 η Porsche παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο, την εμβληματική 356. Δίπλα της στην Αυστρία ήταν η Type 64 #03. Την είχε αγοράσει το 1949 ο Αυστριακός οδηγός αγώνων Otto Mathe και την τίμησε σε διάφορους αγώνες. Μετά τον θάνατο του, το 1995, το αυτοκίνητο πωλήθηκε σε συλλέκτη ιστορικών Porsche.

Otto Mathé and the Porsche Type 64 in 1952.

Τον ερχόμενο Αύγουστο η RM Sotheby’s θα δημοπρατήσει αυτή την εκπληκτική Porsche στο Monterey και το σφυρί αναμένεται να πέσει κάπου στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ της ακριβότερης Porsche που κατέχει η 917Κ (που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία Le Mans) όταν το 2017 πωλήθηκε για 14 εκ. δολάρια.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!