NEA

H Mercedes-Benz GLB ξεκινά από τα 1.300 κ.εκ. και έχει έως 7 θέσεις

Η γερμανική εταιρία παρουσίασε το δεύτερο της κόμπακτ SUV. Αν μπορεί κανείς να το πει έτσι μιας και το μήκος είναι στα 4,63 μέτρα για μια Mercedes που θα αντιμετωπίσει τα Audi Q3 και BMW X1.

Η GLB τοποθετείται ξεκάθαρα πάνω από την GLA και της πιστώνεται ο χαρακτηρισμός κόμπακτ μιας και βασίζεται στην κατά βάση προσθιοκίνητη πλατφόρμα MFA II της εταιρίας. Φυσικά, υπάρχει τετρακίνηση με τρεις επιλογές σε ότι αφορά την κατανομή της ροπής: Στην Eco/ Comfort η αναλογία μπροστά/ πίσω είναι 80/20, στη Sport 70/30 και στην Off road 50/50. Αρχικά τα κιβώτια θα είναι αυτόματα 7άρια διπλού συμπλέκτη και αυτόματα 8άρια με μετατροπέα ροπής.

Η νέα Mercedes GLB θα διατίθεται από τα τέλη του χρόνου σε δύο εκδόσεις βενζίνης και δύο diesel. Η βασική GLB 200 εφοδιάζεται με τετρακύλινδρο 1.332 κ.εκ. με 135 ίππους, ενώ ακολουθεί η αποκλειστικά τετρακίνητη GLB 250 4MATIC που κινείται από δίλιτρο 224 ίππων της μάρκας. Η βασική diesel είναι η δίλιτρη GLB 200d με 150 ίππους, διαθέσιμη με κίνηση στους εμπρός ή στους τέσσερις τροχούς, ενώ η επίσης δίλιτρη GLB 220 d 4MATIC είναι αποκλειστικά τετρακίνητη με 190 ίππους.

Η ανάρτηση θα είναι διαθέσιμη και ως ενεργητική με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και το σύστημα Drive Select με το οποίο ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ πέντε προγραμμάτων οδήγησης. Προαιρετικά και με το Offroad πακέτο υπάρχει ένα επιπλέον πρόγραμμα οδήγησης που προσαρμόζει την απόδοση το κινητήρα και τις ρυθμίσεις του ABS στο χώμα. Παράλληλα στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται μια απεικόνιση της τρέχουσας κατάστασης στη δεξιά οθόνη του ταμπλό με παρουσίαση των κλίσεων και των ρυθμίσεων καθώς και βοήθεια κατάβασης (Down Hill Speed Regulation). Ενδιαφέρον στοιχείο σε συνδυασμό με τους MULTIBEAM LED προβολείς και η λειτουργία off road των φώτων κατά τη οποία και μέχρι τα 50 χλμ./ώρα είναι τα φώτα κατεύθυνσης είναι μόνιμα αναμμένα.

Η GLB θα είναι διαθέσιμη και ως επταθέσια (η πρώτη Mercedes με θέσεις για επτά στην κατηγορία) με την 3η σειρά καθισμάτων να διαθέτει δύο αναδιπλούμενα καθίσματα στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα με ύψος έως και 1,68 μέτρα. Κατά τα άλλα η GLΒ έχει χάρη και στο μεταξόνιό της των 2.829 χιλιοστών -100 χιλιοστά μεγαλύτερο από αυτό της B-Class- άνετους χώρους στο εσωτερικό της. Τουλάχιστον για τους πέντε επιβάτες των δύο εμπρός σειρών και για τις αποσκευές τους. Το πορτμπαγκάζ κυμαίνεται από 560 έως 1.755 λίτρα και η ασύμμετρη αναδίπλωση της πλάτης των καθισμάτων της δεύτερης σειράς (σε αναλογία 40:20:40) είναι στάνταρ.

Προαιρετικά υπάρχουν και κάποια MPV χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα μετακίνησης των μεσαίων καθισμάτων κατά 14 εκατοστά σε συνδυασμό με την  ρύθμισης της πλάτης τους σε συνολικά 7 θέσεις. Η δυνατότητα αυτή προσθέτει έως και 179 λίτρα στο χώρο αποσκευών όταν οι επιβάτες είναι μέχρι και πέντε, ενώ για τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους υπάρχει, πάλι προαιρετικά, η δυνατότητα αναδίπλωσης της πλάτης του καθίσματος το συνοδηγού.

Ο πίνακας οργάνων είναι ο χαρακτηριστικός ελεύθερος με τις δύο οθόνες έως και 10,25 ιντσών των κόμπακτ μοντέλων της Mercedes, ενώ το παρόν δίνει και εδώ το σύστημα infotainment MBUX με την ψηφιακή βοηθό ονόματι Mercedes καθώς και όλα τα διαθέσιμα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, στάνταρ και προαιρετικά.

Αισθητικά ναι μεν υπάρχουν κοινά με τα άλλα προσθιοκίνητα μοντέλα της γκάμας, όπως είναι π.χ. οι χαρακτηριστικοί στρογγυλοί αεραγωγοί, αλλά έχουν παράλληλα χρησιμοποιηθεί και στοιχεία που τονίζουν τον off road προσανατολισμό. Στοιχεία όπως το αλουμινένιο διακοσμητικό στο ταμπλό μπροστά από το συνοδηγό ή το επίσης αλουμινένιο στοιχείο στις επενδύσεις των θυρών μαζί με τη στιβαρή χειρολαβή (από τη γραμμή εξοπλισμού Progressive και πάνω). Off road προσανατολισμό έχει και η εξωτερική εμφάνιση με την κάθετη μάσκα και τη γραμμή των παραθύρων που ανεβαίνει προς τα πίσω, ενώ χαρακτηριστική είναι η διαμόρφωση της πίσω κολώνας που παραπέμπει στην GLC.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!