NEA

Μία Mercedes-benz SSKL στο Goodwood!

Στα πλαίσια των εορτασμών των 125 χρόνων της, η γερμανική εταιρία επιφυλάσσει μία μεγάλη έκπληξη, για το Goodwood Festival of Speed.

Πιο συγκεκριμένα, θα φέρει στις αποσκευές της 13 ξεχωριστά οχήματα, με το σημαντικότερο εξ αυτών να είναι μία SSKL, η ίδια που κέρδισε το 1932 στην πίστα του Avus, με οδηγό τον Manfred von Brauchitsch! Για όσους δεν γνωρίζουν, η SSKL (Super Sport Kurtz Leicht, δηλαδή πιο σπορ κοντή σε μήκος και ελαφριά…) είναι ουσιαστικά μία εξελιγμένη έκδοση της SSK, που και αυτή με τη σειρά της ήταν μετεξέλιξη της SS. Ένας από τους εξελικτές του μοντέλου ήταν ο ίδιος ο καθηγητής, Ferdinand Porsche, από τους μεγαλύτερους μηχανικούς (αν όχι ο μεγαλύτερος) του 20ου αιώνα.

Αναφορικά με τη ιστορία του αυτοκινήτου, τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στους «white elephants», τα παλιά αγωνιστικά των τελών του ’20 και στα silver arrows, της δεκαετίας του ’30. Για την ακρίβεια, αποτέλεσε το πρώτο ασημένιο βέλος της Mercedes-Benz, ονομασία που προήλθε από ένα δημοσιογράφο της εποχής, όταν την είδε χωρίς χρώμα, για λόγους μείωσης του βάρους… Χάρη στα 125 κιλά λιγότερα από την SSK (μείωση που είχε επιτευχθεί κυρίως ανοίγοντας τρύπες στο σασί…) και στην καλύτερη αεροδυναμική, η SSKL ήταν ένα πραγματικά ταχύτατο όχημα για εκείνη την εποχή.

Ο κινητήρας που έφερε ήταν εξακύλινδρος σε σειρά, με χωρητικότητα 7 λίτρων! Χάρη, δε, στη βοήθεια ενός μηχανικού υπερσυμπιεστή απέδιδε 300 άλογα, εξασφαλίζοντας τελική ταχύτητα 235 χλμ./ώρα. Το αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί ως στατικό έκθεμα, παρέα με μία μεγάλη σειρά άλλων, ιστορικών αγωνιστικών, όπως οι W125, W196R, 300 SLR, 190Ε 2.6 Εvo II DTM, και Sauber Mercedes C9. Για την ανακατασκευή του η Mercedes-Benz ξόδεψε πολύ χρόνο και κόπο, ελπίζοντας μέσα στους επόμενους μήνες να την παρουσιάσει εκ νέου, αυτή τη φορά σε λειτουργική κατάσταση.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!