ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο “Πράσινος Χάρτης” του αεροδρομίου της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο “Πράσινος Χάρτης” του αεροδρομίου της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση όπου ανεδείχθη η πολυσχιδή φύση των λειτουργιών που αναπτύσσονται σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο.

Έτσι, στην καθημερινή ατζέντα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος περιέχονται ενότητες όπως η ποιότητα του αέρα, του νερού, ο θόρυβος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η προστασία της μοναδικής πανίδας και χλωρίδας, οι σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση και η σωστή χρήση της ενέργειας. Τόσο από το 1996 (έτος σύστασης της εταιρείας αεροδρομίου) αλλά και από το 2001 όταν ξεκίνησαν οι πτήσεις, περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές και πολλούς… προορισμούς. Παρακάτω αναφέρονται οι αξιομνημόνευτοι σταθμοί αυτής της σημαντικής πορείας.

Συστήματα Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Διαχείρισης: Ο ΔΑΑ έχει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001 από το 2000 και είναι το πρώτο ελληνικό αεροδρόμιο που διαθέτει Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 50001 από το 2017.

  • Παρακολούθηση ποιότητας αέρα εντός και εκτός του αεροδρομίου από το 1998: Μείωση εκπομπών μονοξειδίου από τα αεροσκάφη κατά 35% από το 2002.
  • Παρακολούθηση θορύβου και ρύπανσης: Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών στους δήμους γύρω από το αεροδρόμιο και λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης όχι μόνο από τα αεροσκάφη αλλά και από τα οχήματα και άλλες πηγές.
  • Διαχείριση υδάτινων πόρων: Κατασκευή και λειτουργία Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων.
  • Μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης νερού: 40% μείωση κατανάλωσης ανά επιβάτη από το 2002.
  • Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση: Αύξηση ανακύκλωσης από 3% το 2001 σε 83% το 2018.
  • Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς…  300.000 επισκέπτες της μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων (Μουσείο αεροδρομίου).
  • Παρακολούθηση και προστασία οικοσυστημάτων στην περιοχή των Μεσογείων – 215 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στο αεροδρόμιο.
  • Περιβαλλοντολογική εκπαίδευση σε 700 μαθητές τοπικών λυκείων / 2.300 επισκέπτες το 2018 στον υγρότοπο της Βραυρώνας που έχει «υιοθετηθεί» και προστατεύεται από το αεροδρόμιο

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Συμμετοχή του ΔΑΑ στο εθελοντικό πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation από το 2009 και πιστοποίησή του στο ανώτατο επίπεδο: Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα από το 2017.

  • Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50%
  • Εκπόνηση της πρώτης Μελέτης για την προσαρμογή του ΔΑΑ στην κλιματική αλλαγή η οποία διερευνά το πώς πρόκειται να αλλάξει το τοπικό κλίμα επηρεάζοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου.
  • Κάλυψη 25% των ενεργειακών αναγκών του ΔΑΑ (13% των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου) από την παραγωγή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου.

Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε μια τυχερή νικήτρια.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!