NEA

H ηλεκτρική Lotus Evija έχει 2.000 άλογα και τελική στα 320 χλμ./ώρα!

Η παραγωγή ενός από τα ισχυρότερα μοντέλα που θα δούμε στους δρόμους ξεκινά το 2020. Σε μόλις 130 μονάδες με την κάθε μία να κοστίζει 1,88 εκατομμύρια ευρώ. Δίχως τους φόρους!

Στη νέα της εποχή, η Lotus που ανήκει πλέον στην κινεζική Geely παρουσίασε και επίσημα την Evija (ιβαϊα) που διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρας με ισχύ στα 2.000 άλογα και ροπή στα 1.700 Nm! Προς το παρόν το μοντέλο αυτό δεν θα είναι μόνο η ισχυρότερη Lotus αλλά και το ισχυρότερο μοντέλο παραγωγής, γενικότερα.

H Lotus ανακοινώνει πως η επιτάχυνση των 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 3,0 δευτερόλεπτα, όσο και για τα 100-200 χλμ./ώρα, όταν τα 200- 300 χλμ./ώρα διαρκούν 4,0 δλ. Εντυπωσιακή για ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η τελική των 320 χλμ./ώρα. Οι Βρετανοί στέκονται ιδιαίτερα στο χαμηλό απόβαρο των 1.680 κιλών χάρη στη χρήση ενός νέου μονοκόκ πλαισίου από ανθρακονήματα.

Μία μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 70 kWh προσφέρει θεωρητική αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα σε κύκλο WLTP (πολύ αισιόδοξο το νούμερο). H μπαταρία μπορεί να φορτίσει στο 80% μέσα σε μόλις 12 λεπτά της ώρας σε ένα σούπερ ταχυφορτιστή 350 kW (είναι ο ισχυρότερος που υπάρχει σήμερα αλλά που να τον βρεις). Σε 150 kW που είναι και πιο διαδεδομένος μπορεί να φορτίσει σε μισή ώρα.

H συστοιχία των μπαταριών είναι τοποθετημένη στο κέντρο και πίσω από τα αγωνιστικού τύπου καθίσματα οδηγού και συνοδηγού. Η επιλογή αποτελεί μια άμεση αναφορά στα κλασικά σπορ κεντρομήχανα μοντέλα της μάρκας (όπως η επική Esprit), ενώ ταυτόχρονα δίνει χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Σχεδιαστικά η Evija έχει μια σύγχρονη Lotus σχεδίαση με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, ενώ ηλεκτρικά σπορτίφ είναι το εσωτερικό. Φυσικά οι μηχανικοί της Lotus έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην αεροδυναμική της Evija, χρησιμοποιώντας ομολογουμένως αρκετά διακριτικά αεροδυναμικά βοηθήματα. Για βέλτιστη απόδοση, δυναμικά χαρακτηριστικά αλλά και διαχείριση ενέργειάς υπάρχουν πέντε προγράμματα οδήγησης: τα Range, City, Tour, Sport και Track.

Προς τιμήν της Type 130 η παραγωγή της Evija θα περιοριστεί σε μόλις 130 αυτοκίνητα με το καθένα να κοστίζει 1,88 εκατομμύρια ευρώ, δίχως τους φόρους. Η λίστα με τις παραγγελίες έχει ανοίξει και το καπάρο είναι στις 277.000 ευρώ (δηλ. 250.000 στερλίνες). Αν και κάτι μας λέει πως το sold out θα γίνει πολύ γρήγορα…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!