NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που πήγε στη Σελήνη;

«Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Πριν από 50 χρόνια αυτά ήταν τα λόγια του Νηλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στην Σελήνη. Μαζί με δύο ακόμη αστροναύτες και το LRV ή Lunar Roving Vehicle. Ένα ηλεκτροκίνητο με τέσσερα μικρά μοτεράκια που έδιναν μέγιστη ταχύτητα 13 χλμ./ώρα και ρεκόρ στα 18 χλμ./ώρα.

Η απόδοση του ήταν στο ελάχιστο, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από έναν ίππο (0,96), αφενός επειδή η βαρύτητα στην επιφάνεια της σελήνης είναι εντελώς διαφορετικές και αφετέρου για την μικρότερη δυνατή κατανάλωση. Και αυτό επειδή οι δύο μπαταρίες του δεν ήταν επαναφορτιζόμενες αλλά μπορούσαν να δώσουν τουλάχιστον 90 χιλιόμετρα αυτονομίας. Για λόγους ευελιξίας το LRV είχε και τετραδιεύθυνση.

Το συνολικό κόστος εξέλιξης και κατασκευής τους έφτασε το απίστευτο -για την δεκαετία του 1970- ποσό των 38 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά κατασκευάστηκαν τέσσερα Lunar Roving Vehicle. Τα τρία κατάφεραν να φτάσουν στην Σελήνη, αλλά το τέταρτο κόπηκε λόγω μειωμένου μπάτζετ του διαστημικού προγράμματος Apollo. Και τα τρία LRV βρίσκονται ακόμη «παρκαρισμένα» στην επιφάνεια της Σελήνης…




Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!