ΑΓΩΝΕΣ

Grand Prix Ουγγαρίας: Προεπισκόπηση με την Pirelli

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών ξεκίνησαν τις καριέρες τους από τους αγώνες καρτ.

Η στενή και γεμάτη στροφές πίστα του Ουγαρόρινγκ, κοντά στην Βουδαπέστη,  τους θυμίζει εκείνη την εποχή, καθώς έχει τη χαμηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα, από τις μόνιμες πίστες. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα πως τα ελαστικά έχουν εύκολο ρόλο καθώς οι αλλεπάλληλες στροφές δεν αφήνουν περιθώριο ανάπαυσης στις γόμες. Συνεπώς η Pirelli επέλεξε για την Ουγγαρία, ως σκληρή γόμα τη C2, ως μέση γόμα τη C3 και ως μαλακή γόμα τη C4: Οι τρεις μεσαίες γόμες της γκάμας.

Χαρακτηριστικά πίστας

  • Το Ουγγαρόρινγκ είναι κυρίως στροφές, οι περισσότερες από αυτές αργές και σε αλληλουχία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ελαστικά να δουλεύουν συνεχώς, χωρίς ευκαιρία να κρυώσουν λίγο.
  • Η μέση θερμοκρασία είναι συνήθως από τις υψηλότερες της σεζόν. Αυτό όχι μόνο αυξάνει την πτώση απόδοσης λόγω θερμικής καταπόνησης αλλά δυσκολεύει και τη ζωή των οδηγών. Εξαιτίας της χαμηλής μ.ω.τ. δεν υπάρχει ικανοποιητική ροή αέρα στο μονοθέσιο και επιπλέον η διαμόρφωση της περιοχής του Ουγγαρόρινγκ είναι μια απάνεμη κοιλάδα με βουνά τριγύρω.
  • Η φθορά των ελαστικών και η πτώση απόδοσης είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η φετινή επιλογή γομών είναι ανάλογη της περσινής όπου είχε επιλεγεί μέση, μαλακή και πάρα πολύ μαλακή γόμα. Η γόμα C2 (σκληρή για την Ουγγαρία) είναι στην πράξη λίγο πιο μαλακή από τη μέση του 2018. Χρησιμοποιείται συχνά ακόμη κι όταν αποτελεί την πιο σκληρή επιλογή. Σε 9 από τους 11 αγώνες έως τώρα, έχουν χρησιμοποιηθεί και οι τρεις επιλεγμένες γόμες.
  • Οι ομάδες επιλέγουν ρυθμίσεις με μεγάλες κλίσεις στις αεροτομές για υψηλή κάθετη δύναμη, ώστε τα μονοθέσια ν’ αντιμετωπίσουν τις αλλεπάλληλες στροφές. Η μηχανική πρόσφυση των ελαστικών είναι εξίσου σημαντική στο γεμάτο στροφές Ουγγαρόρινγκ.
  • Η στρατηγική του περσινού νικητή ήταν αυτή της μιας αλλαγής. Ο οδηγός της Mercedes, Lewis Hamilton άλλαξε την πάρα πολύ μαλακή γόμα με τη μαλακή στον 25ο γύρο σε σύνολο 70. Δε χρησιμοποίησε καθόλου την πιο σκληρή γόμα. Ο οδηγός της Ferrari, Sebastian Vettel τερμάτισε δεύτερος με μια εναλλακτική στρατηγική μιας αλλαγής: Από μαλακή σε πάρα πολύ μαλακή. Ο άλλος οδηγός της ομάδας, Kimi Raikkonen, τερμάτισε 3ος πραγματοποιώντας 2 αλλαγές: Τρεις διαφορετικές επιλογές από τους τρεις πρώτους.
  • Το ρεκόρ γύρου κρατά από το 2004 και ανήκει στο Michael Schumacher. Υπάρχει πιθανότητα να το δούμε να καταρρίπτεται αυτό το Σαββατοκύριακο;

Mario Isola – Επικεφαλής F1 και αγώνων αυτοκινήτου

 “H Ουγγαρία είναι το τελευταίο GP πριν το παραδοσιακό καλοκαιρινό διάλλειμα. Ο αγώνας με τον οποίο ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της σεζόν είναι πολύ απαιτητικός: Τόσο σωματικά, όσο και στρατηγικά. Τα προσπεράσματα είναι δύσκολα καθώς η αγωνιστική γραμμή είναι στενή και υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσεις αν πατήσεις εκτός αυτής. Οπότε η θέση σου στην πίστα είναι κομβικής σημασίας και η στρατηγική πρέπει να το διασφαλίζει αυτό. Το Ουγγαρόγινγκ είναι μια πίστα όπου μπορεί να δούμε εκπλήξεις, αν κάποιος ακολουθήσει τη σωστή στρατηγική και το μονοθέσιο του διαθέτει καλό κράτημα. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν δεν είναι ο ταχύτερος όπως είδαμε μερικές φορές στο παρελθόν. Πέρυσι είχαμε κάνει ανάλογη επιλογή γομών με τη φετινή, είδαμε μερικές διαφορετικές στρατηγικές, καθώς οι κατατακτήριες δοκιμές επηρεάστηκαν από τη βροχή: Ελπίζω και φέτος να έχουμε κάποια ποικιλία στις τακτικές του Σαββατοκύριακου”.

Άλλα νέα της Pirelli

  • Η ομάδα GPX Racing Porsche κέρδισε στις 24 Ώρες του Σπα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Βέλγιο: Για την Pirelli και όσον αφορά στον αριθμό ελαστικών που διέθεσε ήταν το μεγαλύτερο γεγονός μηχανοκίνητου αθλητισμού της χρονιάς.
  • Παράλληλα με το Ουγγρικό Grand Prix διεξάγετε και το Ράλι Φινλανδίας: Ο πιο γρήγορος γύρος του World Rally Championship και ο προτελευταίος του Junior WRC, αποκλειστικός προμηθευτής του οποίου, είναι η Pirelli.
  • Στη Βουδαπέστη θα γίνουν δοκιμές με τα ελαστικά 18 ιντσών της Formula 2 για το 2020 στα μέσα Σεπτέμβρη. Αυτό σε συνέχεια των δοκιμών με ελαστικά 18 ιντσών F2 του 2020, στο Paul Ricard την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button