NEAΔΙΑΦΟΡΑ

Δείτε πόσο ευάλωτα είναι στους κλέφτες τα αυτοκίνητα με keyless entry [vid]

Τα συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί (keyless entry) βασίζονται στην «ασύρματη» επικοινωνία του κλειδιού με το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, η απομακρυσμένη επικοινωνία είναι ευάλωτη στους κλέφτες και με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί εύκολα να αντιγραφεί. Προκειμένου να διαπιστώσει πόσο εύκολη είναι μια τέτοια κλοπή, η ομάδα του βρετανικού What Car? προσπάθησε να παραβιάσει συνολικά επτά μοντέλα.

Αυτά που δοκιμάστηκαν πρώτα ήταν τα DS 3 Crossback και Land Rover Discovery Sport με απλά keyless entry κλειδιά. Τα οποία ξεκλείδωσαν μέσα σε μόλις 5 και 20 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα. Μετά από 5 και 10 δευτερόλεπτα οι «κλέφτες» έβαλαν μπροστά και τους κινητήρες τους.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αντιγραφής σήματος οι ειδικοί και προμηθευτές των keyless entry σκέφτηκαν το εξής απλό: ένα keyless entry να μην εκπέμπει σήμα όταν είναι ακίνητο.

Αυτό τον εξελιγμένο τύπο κλειδιού είχαν τα άλλα τέσσερα μοντέλα που δοκιμάστηκαν (τα Audi TT RS Roadster, BMW X3, Ford Fiesta, Mercedes A-Class). Το σήμα ήταν αδύνατο να αντιγραφεί όταν το κλειδί ήταν π.χ. πάνω σε ένα τραπέζι. Ωστόσο, όταν βρίσκεται μέσα σε μία τσέπη ή σε μία τσάντα και κινείται εκπέμπει και πάλι σήμα.

Έτσι, δεν χρειάστηκαν πάνω από 5 δλ. για να αντιγραφεί το σήματα του Audi και άλλα 5 για να εξαφανιστεί ο κλέφτης με το αυτοκίνητο. Οι αντίστοιχοι χρόνοι για την Mercedes ήταν 30 και 20, το ίδιο και για την BMW και για το Ford 40 και 20 δευτερόλεπτα.

Το Land Rover Discovery ναι μεν ξεκλείδωσε αλλά ο κλέφτης δεν κατάφερε να το βάλει μπροστά μιας και το keyless entry σε συνδυασμό με το immobilizer είχε κυλιόμενο κωδικό (σ.σ. μην ξεχνάτε πως βρετανικό περιοδικό δοκιμάζει βρετανικό αυτοκίνητο :-)).

Ίσως αυτή να είναι και μία λύση για τα νέας γενιάς keyless entry, ενώ πιο απλές είναι η απενεργοποίηση του συστήματος ή η τοποθέτηση του κλειδιού σε ειδικές μαλακές θήκες που μπλοκάρουν το σήμα εκπομπής.


Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!