NEA

Οι Τούρκοι θα κατασκευάζουν το δικό τους ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Εμείς;

Το πράσινο φως αναμένεται να πάρει το «εθνικό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας που θα μπει στην παραγωγή το 2022.

Η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2015, όταν η τουρκική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την NEVS, η οποία τρία χρόνια πριν είχε αποκτήσει τη Saab ή καλύτερα ότι είχε απομείνει από αυτήν, για την εξέλιξη ενός EV με βάση το 9-3. Η συμφωνία προέβλεπε το 85% των προμηθευτών να είναι τουρκικές εταιρείες.

Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί πολλά και στις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις ο υπουργός βιομηχανίας της χώρας Mustafa Varank, είπε πως το αρχικό πρωτότυπο θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο με την παραγωγή του μοντέλου το τρία χρόνια πιο μετά. Το οποίο θα βασίζεται στο Saab 9-3 με θεωρητική αυτονομία στα 500 χιλιόμετρα.

Για την παραγωγή του αυτοκινήτου θα ιδρυθεί μια κρατική επιχείρηση και σήμα που θα μπαίνει σε πέντε εκδόσεις αμαξωμάτων (λιμουζίνα, στέισον, κάμπριο, SUV και κάτι σαν shooting brake), ενώ θα επενδυθούν συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρακτικά η εταιρία θα αποτελείται από μία συνεργασία των Anadolu Group (κατασκευαστής μοντέλων των Kia, Honda και Isuzu), BMC (ο πιο μεγάλος κατασκευαστής επαγγελματικών οχημάτων της χώρας), Kıraça Holding (κατασκευαστής επαγγελματικών οχημάτων), Turkcell (η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας) και Zorlu Holding (από τους κορυφαίους βιομηχανικούς και οικονομικούς ομίλους της χώρας).

Το σχήμα μας θυμίζει ένα ανάλογο μοντέλο όπως έχει κάνει η Κίνα. Όπως και να έχει η εποχή της ηλεκτροκίνησης με την απλούστερη δομικά και αρχιτεκτονικά κατασκευή αποτελεί μια ευκαιρία. Την οποία θα μπορούσε να αδράξει και η χώρα μας με την ουσιαστικά ανύπαρκτη συμμετοχή της στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εσείς, τι λέτε;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button