BLOGNEAΝίκος Ι. Μαρινόπουλος

Η Τουρκία ψάχνεται να φτιάξει την δική της αυτοκινητοβιομηχανία [blog]

Πρόσφατα ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ελον Μασκ της Tesla Motors για να συζητήσουν την πιθανότητα παραγωγής του πρώτου αυτοκινήτου “made in Turkey”.

Την ώρα που στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται ο φορολογικός παράδεισος του Παναμά, όταν στην χώρα μας βιώνουμε μία φορολογική κόλαση και μία ανύπαρκτη ανάπτυξη, στην γειτονική Τουρκία προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Όπως είναι γνωστό στην γείτονα χώρα υπάρχουν πολλές γραμμές παραγωγής κατασκευαστών διαφόρων μαρκών (όπως το Toyota C-HR που βλέπετε στην φωτογραφία), αλλά οι Τούρκοι πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν να φτιάχνουν το δικό τους αυτοκίνητο.  

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια κοινοπραξία των ομίλων Anadolu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell και Zorlu Holding, θα έκανε πράξη το πρώτο αυτοκίνητο κατασκευασμένο αποκλειστικά στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ομάδα πρωτοβουλίας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας θα αποφασίσει για την κατηγορία, το σχεδιασμό, την τεχνολογία των κινητήρων, το μοντέλο, τη μέθοδο παραγωγής και τους στόχους της αγοράς για το αυτοκίνητο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε δε η 10λεπτη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τον Μασκ με παρόντες τον υπουργό Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Φαρούκ Οζλού και τον υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας, Αχμέτ Αρσλάν. Ακόμη και αν πρόκειται για μία συνάντηση που μπορεί απλά να δημιουργεί εντυπώσεις, η τούρκικη κυβέρνηση (ας αφήσουμε στην άκρη τα δικτατορικά καμώματα) επιχειρηματικά φαίνεται να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για μία αγορά που πέρυσι κινήθηκε στις 750.000 πωλήσεις.

Κάποτε στην Ελλάδα πωλούνταν αναλογικά πολλά περισσότερα φτάνοντας κοντά στις 300.000 ταξινομήσεις, για να πέσουμε λόγω κρίσης κάτω από τις 50.000. Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτή την σφαλιάρα δεν φαίνεται καμία προοπτική, διότι το οποιοδήποτε «κου-Pony» δεν χαρίζεται αλλά καταστρατηγείται από ικανές και δυναμικές ομάδες με πλάνο και όραμα. Βέβαια, από τα τελευταία άλλο τίποτα, στην χώρα μας όπου το κατασκευαστικό ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται μόνο κάθε φορά που κάποιος φωστήρας καβάλα στο Pony θα τρολάρει ξανά. Και ξανά…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!