NEA

Στα 68 του «πάτησε» το Toyota Land Cruiser

Τον προηγούμενο μήνα το πασίγνωστο 4×4 της Toyota ξεπέρασε το ορόσημο των 10 εκατομμυρίων πωλήσεων από την έναρξη της παραγωγής του το 1951.

Το Land Cruiser ήταν εξαρχής συνώνυμο την σκληροτράχηλης κατασκευής και της αξιοπιστίας, στοιχεία που έδωσαν ώθηση στην Toyota και ταυτίστηκαν με την γενικότερη φιλοσοφία της ιαπωνικής εταιρίας. Την δεκαετία του 1950 ο πόλεμος της Κορέας δημιούργησε την ανάγκη για χρήση ελαφρών και γενικής χρήσης στρατιωτικών οχημάτων όπως έκανε η Jeep.

Το 1951 η Toyota παρουσίασε ένα αντίστοιχο πρωτότυπο όχημα με την ονομασία BJ που παρέπεμπε περισσότερο σε Land Rover. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς και στην πρώτη εκδοχή του πλησίαζε αρκετά το αντίστοιχο της Jeep. Είχε έναν εξακύλινδρο 3,4 λίτρων με ισχύ 86 άλογα.

To 1955 παρουσιάστηκε η σειρά 20 με ισχυρότερο μοτέρ 3,9 lt και 135 άλογα. Παράλληλα ξεκίνησαν οι εξαγωγές του στην Αυστραλία (αργότερα στην Βραζιλία) και ήταν το πρώτο γιαπωνέζικο μοντέλο με κανονική εξαγωγή εκτός συνόρων. Στην αρχή σε μόλις 100 μονάδες όμως μέχρι το 1965 ο αριθμός αυτός ανέβηκε στις 10.000 μονάδες ετησίως.

Το πρώτο Land Cruiser με «κοντές» σχέσεις ήταν η Σειρά 40 που ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1960. Είχε μοτέρ με 125 άλογα και σασμάν με 3 σχέσεις. Τα χρόνια υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στα μηχανικά μέρη, τις αναρτήσεις αλλά προστέθηκαν και πολλές εκδόσεις του αμαξώματος. To 1962 το Land Cruiser είχε για πρώτη φορά diesel μοτέρ της Mercedes-Benz.

Σήμερα η Toyota πουλά το Land Cruiser σε 170 αγορές σε όλο τον κόσμο με τις ετήσιες πωλήσεις να ανέρχονται στις περίπου 400.000 μονάδες ετησίως. Πέρα από τις off-road δυνατότητες η αξιοπιστία ήταν πάντα συνώνυμη του μοντέλου. Σύμφωνα με την εταιρία υπάρχουν ακόμη και σήμερα μοντέλα της Σειράς 50 (1967-1980) τα οποία συνεχίζουν να είναι λειτουργικά.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!