NEA

Και όμως, οι πρώτες Lamborghini Countach LP400 είχαν «περισκόπιο»!

Την εποχή της επινοητικότητας και της ανακάλυψης της έννοιας των υπέρ-αυτοκινήτων υπήρχαν πολλές ευφάνταστες λύσεις.

Μία από αυτές αφορά στην Lamborghini Countach, ένα από τα πιο σημαντικά hypercar και ίσως το πρώτο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. H αρχέτυπη LP400 είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1974 και κατασκευάστηκε για τέσσερα χρόνια. Στην συνέχεια εμφανίστηκε η LP400S και αργότερα η Diablo.

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως ήθελε ο Ferruccio Lamborghini και μέχρι το 1974 αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρία του στους Ελβετούς Rosetti και Leimer. H εταιρία πτώχευσε το 1978, το 1987 αποκτήθηκε από την Chrysler με την Diablo να κάνει ντεμπούτο το 1990. Το 1998 η ιδιοκτησία της εταιρίας πέρασε σταδιακά στο VW Group όπως έχει μέχρι σήμερα. Στα 16 χρόνια που έμεινε στην παραγωγή η Countach, το σχέδιο του Marcello Gandini που είχε δημιουργήσει και την ανεπανάληπτη Miura, κατασκευάστηκε σε μόλις 2.042 αυτοκίνητα.

Τώρα, η Countach LP400 Periscopio υπήρξε μόνο σε 151 αυτοκίνητα που είχαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ελέω της κάκιστης ορατότητας προς τα πίσω. Αυτό αφορούσε σε ένα τετράγωνο άνοιγμα στην οροφή που κατέληγε σε ένα παραθυράκι από το οποίο ο οδηγός έβλεπε προς τα πίσω μέσω του εσωτερικού καθρέφτη. Αυτό ήταν το περίφημο «periscope» που συνόδευε τις πρώτες LP400 και θύμιζε κάτι από το περισκόπιο των υποβρυχίων.

Ακόμη και έτσι όμως η ορατότητα δεν βελτιώθηκε και έτσι το periscope καταργήθηκε λίγο αργότερα. Έτσι, υπήρχαν δύο τρόποι για να κάνει κανείς όπισθεν με ασφάλεια. Ο ένας ήταν να υπάρχει κάποιος έξω από το αυτοκίνητο και να τον καθοδηγεί. Ο άλλος ήταν να ανοίξει την πόρτα προς τα πάνω. Οι scissor πόρτες ήταν ένα ακόμη κατατεθέν σήμα των Lamborghini αφού είχαν υιοθετηθεί για πρώτη φορά στην Countach.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button