NEA

Η νέα ειδική έκδοση Abarth 695 70° Anniversario θα παραχθεί σε 1949 μονάδες

Το νέο αεροδυναμικό στοιχείο “Spoiler ad Assetto Variabile” (σπόιλερ μεταβλητής συμπεριφοράς), το οποίο εξελίχθηκε στην αεροδυναμική σήραγγα της FCA, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Abarth 695 70° Anniversario, βελτιώνοντας την πρόσφυση και τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70α γενέθλια της Abarth παρουσιάστηκε η νέα ειδική έκδοση Abarth 695 70° Anniversario. Η νέα έκδοση αποτελεί ακόμα ένα φόρο τιμής στη μνήμη του ιδρυτή της μάρκας, Carlo Abarth (1908 – 1979), ο οποίος ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε τις προοπτικές που είχε η βελτίωση και τεχνική εξέλιξη κανονικών αυτοκινήτων παραγωγής.

Με τη συνολική παραγωγή να περιορίζεται στις 1949 μονάδες, αριθμός που σηματοδοτεί τη χρονιά ίδρυσης της Abarth, το 695 70° Anniversario αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη για τους εορτασμούς των γενεθλίων της μάρκας. Η νέα ειδική έκδοση είναι αφιερωμένη στους φίλους της μάρκας του «Σπορπιού» και για αυτό το λόγο παρουσιάζεται στα Abarth Days 2019, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φίλων της μάρκας στην Ευρώπη.

Το νέο Abarth 695 70° Anniversario εφοδιάζεται με το πρωτοεμφανιζόμενο “Spoiler ad Assetto Variabile”, ένα αεροδυναμικό βοήθημα που αποτελεί αποτέλεσμα της έρευνας των μηχανικών της Abarth στην αεροδυναμική σήραγγα της FCA στο Orbassano (Τορίνο). Το νέο σπόιλερ αυξάνει την πρόσφυση στις γρήγορες καμπές και τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Με μια λέξη αυξάνει την επίδοση του αυτοκινήτου. Η ίδια η δημιουργία του “Spoiler ad Assetto Variabile” αποτελεί φόρο τιμής στη φιλοσοφία του ιδρυτή της μάρκας που κοίταζε πιο μακριά από απλά την ισχύ και την επιτάχυνση.

Το Νέο Abarth 695 70° Anniversario

Σχεδιασμένο για τους συλλέκτες και όσους αναζητούν την απόλυτη οδηγική αίσθηση, το Abarth 695 70° Anniversario εντυπωσιάζει με το νέο πίσω σπόιλερ, το οποίο αποτελεί ευθεία αναφορά στο χώρο των αγώνων και την πλούσια αγωνιστική κληρονομιά της μάρκας. Το σπόιλερ ρυθμίζεται χειροκίνητα, όπως και στους αγώνες που συχνά οι μηχανικοί ρυθμίζουν την κλίση της πίσω αεροτομής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πίστας. 

Στο Abarth 695 70° Anniversario το “Spoiler ad Assetto Variabile” μπορεί να ρυθμιστεί σε 12 θέσεις, σε κλίσεις από 0ο έως 60ο. Στη μέγιστη κλίση (60ο) το σπόιλερ αυξάνει την αεροδυναμικά παραγόμενη κάθετη δύναμη κατά 42κιλά στα 200χλμ./ώρα. Αυτό το στοιχείο εξασφαλίζει κορυφαία σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και τις γρήγορες καμπές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η θρυλική στροφή Curvone στην πίστα της Vallelunga, όπου το “Spoiler ad Assetto Variabile” επιτρέπει στον οδηγό να μειώσει τις διορθώσεις στο τιμόνι κατά σχεδόν 40%.

Για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, το Abarth 695 70° Anniversario δοκιμάστηκε σε κλίμακα 1:1 στην αεροδυναμική σήραγγα της FCA στο Orbassano. Η εγκατάσταση δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 70 και από τότε αναβαθμίζεται συνεχώς με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες. Αποτελεί μία από τις ελάχιστες αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη με δυνατότητα ανάλυσης μοντέλων σε κλίμακα 1:1 σε υψηλές ταχύτητες (μέχρι τα 210χλμ./ώρα) και τη μοναδική στην Ιταλία. Το Orbassano δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης της συμπεριφοράς του οχήματος εν κινήσει με διαφορετικές κατευθύνσεις του αέρα, όπως θα συνέβαινε και στην πραγματικότητα. Χάρη σε αυτή τη δυνατότητα, το “Spoiler ad Assetto Variabile”  του Abarth 695 70° Anniversario εξελίχθηκε και δοκιμάστηκε σε όλες τις πιθανές ρυθμίσεις και ταχύτητες.

Το στιλ του Abarth 695 70° Anniversario χαρακτηρίζεται και από διαχρονικά στοιχεία της μάρκας, όπως το ενεργό σύστημα εξαγωγής Record Monza με το μοναδικό ήχο, το χρώμα Monza 1958 Green (παρόμοιο με εκείνο του πρώτου Abarth 500 που έσπασε 6 παγκόσμια ρεκόρ στη Monza το 1958) και τις λεπτομέρειες σε χρώμα γκρι Campovolo, όπως τα καλύμματα των καθρεπτών και το “Spoiler ad Assetto Variabile”. Το ίδιο χρώμα χρησιμοποιήθηκε για τα αυτοκόλλητα στο καπό και την οροφή, ενώ οι τροχοί SuperSport των 17” και οι κόκκινες δαγκάνες της Brembo συμπληρώνουν την εικόνα. Το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς, διαμέτρου 305χλστ. εμπρός (με αλουμινένιες τετραπίστονες δαγκάνες) και 240χλστ. πίσω.

Ο σπορ χαρακτήρας συνεχίζεται και στο εσωτερικό με τα νέα καθίσματα “Sabelt Tricolore” να έχουν εξελιχθεί ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση. Η ένδοξη αγωνιστική ιστορία της μάρκας αντικατοπτρίζεται και στα vintage αυτοκόλλητα με το διάσημο σύμβολο του Σκορπιού, ενώ η αριθμημένη πλακέτα καθιστά ήδη τα 1949 αντίτυπα του 695 70° Anniversario πραγματικά συλλεκτικά.

Κίνηση στο νέο 695 70° Anniversario δίνει ο πιο ισχυρός κινητήρας της σειράς του μοντέλου. Ο Turbo κινητήρας των 1.4 λίτρων αποδίδει 180 ίππους και 250Nm ροπής στις 3.000σ.α.λ. επιταχύνοντας το μοντέλο από στάση στα 100χλμ./ώρα σε μόλις 6,7δλ. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 225χλμ./ώρα (με το σπόιλερ στη θέση 0ο).

Παρά τον έντονα σπορ χαρακτήρα δεν υπάρχει καμία έλλειψη στον τομέα της συνδεσιμότητας με το προηγμένο σύστημα πολυμέσων UconnectTM 7″ HD με το οποίο εφοδιάζεται το μοντέλο να είναι συμβατό με τις εφαρμογές Apple CarPlay και Google Android AutoTM. Παράλληλα, το σύστημα μέσω της οθόνης υψηλής ευκρίνειας προβάλει τις πληροφορίες της εφαρμογής Abarth Telemetry, η οποία μετρά μεγάλο αριθμό στοιχείων σχετικών με τις επιδόσεις του μοντέλου.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button