NEA

SEAT: Με το Mii electric η ηλεκτροκίνηση γίνεται προσιτή

Το SEAT Mii electric είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της μάρκας που καθιστά την τεχνολογία οικονομικά προσιτή, με κόστος αγοράς στο ίδιο επίπεδο με ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και χαμηλό κόστος συντήρησης.

Η αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς καθώς οι καταναλωτές βλέπουν τα οφέλη της απομάκρυνσης από τα παραδοσιακά καύσιμα και της μετάβασης σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Η SEAT ανταποκρινόμενη σε αυτή τη τάση κατασκευάζει αυτοκίνητα για να καλύψει τις απαιτήσεις μιας δυναμικής και συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα της κινητικότητας. Η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται στον πυρήνα αυτών των σημαντικών εξελίξεων.

Η SEAT ξεκινά την ηλεκτρική της «επίθεση» με την παρουσίαση του Mii electric, ενός οχήματος που συνδυάζει τεχνολογία αιχμής, δυναμισμό, κομψή σχεδίαση, νέα επίπεδα συνδεσιμότητας με οικονομική προσιτότητα και χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας, χαρακτηριστικά που προσφέρουν ένα όχημα έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αστικής οδήγησης και να καλύψει τις ανάγκες μίας νέας γενιάς πελατών.

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα παραγωγής της SEAT θέτει επίσης τα θεμέλια για μελλοντικά μέλη στην οικογένεια, με περισσότερα EVs και PHEVs στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένων του πλήρως ηλεκτρικού SEAT el-Born, plug-in υβριδικών εκδόσεων του Tarraco και Leon καθώς και της υψηλής απόδοσης plug-in υβριδικών εκδόσεων του CUPRA Formentor και CUPRA Leon.

Το ηλεκτρικό Mii θα βοηθήσει στην προετοιμασία του δικτύου της SEAT να υποδεχθεί την αναμενόμενη επέκταση της ηλεκτροκίνησης στην αγορά και τις προκλήσεις που θα φέρει, καθιστώντας τη μετάβαση για τους πελάτες που κινούνται με ηλεκτρικά οχήματα απροβλημάτιστη.

Σχεδιασμένο για όλους

Το εξωτερικό του Mii electric είναι ανανεωμένο και περιλαμβάνει την εισαγωγή του λογότυπου με «ηλεκτρικά» γράμματα στο πίσω μέρος και αυτοκόλλητα στα πλαϊνά. Η αισθητική του οχήματος ενισχύεται με την γκάμα πέντε διαθέσιμων χρωμάτων: Deep Black, Candy White, Tornado Red, Costa Blue και Tungsten Silver καθώς και με τη δυνατότητα περαιτέρω προσαρμογής της εξωτερικής εμφάνισης με προαιρετική μαύρη οροφή και πλευρικούς καθρέπτες (διαθέσιμη με τους χρωματισμούς Candy White, Tornado Red, Costa Blue και Tungsten Silver).

Στο εσωτερικό, οι εκλεπτυσμένες αλλαγές περιλαμβάνουν νέο ταμπλό SEAT IML foil με λογότυπο και φωτισμό καμπίνας, που προσδίδει μία νέα εμφάνιση και αίσθηση στο εσωτερικό του Mii electric. Διατίθεται σε δύο επίπεδα εξοπλισμού Mii electric και Mii electric Plus που περιλαμβάνουν μια σειρά από προηγμένες τεχνολογίες και χαρακτηριστικά άνεσης.

Η έκδοση Mii electric περιλαμβάνει στο standard εξοπλισμό ηλεκτρικά παράθυρα, ESP, έλεγχο πίεσης ελαστικών, κεντρικό κλείδωμα, immobiliser, πλευρικούς αερόσακους και αερόσακους τύπου κουρτίνας. Η βασική έκδοση περιλαμβάνει επίσης climatronic, lane assist, υπενθύμιση κυκλοφοριακής σήμανσης, hill hold control και οδηγικό προφίλ SEAT (normal, eco, eco+), καθιστώντας το Mii electric ένα πλήρες όχημα. Επιπλέον, το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης έρχεται με SEAT CONNECT καθώς και “Cable Mode 3” για να φορτίζεται μέσω Wallbox ή μέσω δημόσιου σημείο φόρτισης, στο standard εξοπλισμό.

Η έκδοση Mii electric plus περιλαμβάνει επιπλέον ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, φιμέ πίσω τζάμια, μαύρο δερμάτινο τιμόνι και χειρόφρενο και σπορ καθίσματα με λευκές ραφές. Τα επίπεδα άνεσης αυξάνονται επίσης με την προσθήκη θερμαινόμενων εμπρόσθιων καθισμάτων, θερμαινόμενων, ηλεκτρικών καθρεπτών, εμπρόσθιων φώτων ομίχλης και έξι ηχείων. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα πέντε προαιρετικά πακέτα εξοπλισμού: Garage, Easy Flex, Below Zero, Home Charge και Fast (DC Charging).

Το πακέτο Garage περιλαμβάνει πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, cruise control και αναβαθμισμένο εσωτερικό φωτισμό. Το Easy Flex περιλαμβάνει ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος μπροστινά καθίσματα, γάντζο στο ντουλαπάκι, αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα και ένα διπλό πάτωμα στο πορτμπαγκάζ. Η επιλογή Below Zero περιλαμβάνει θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέφτες, θερμαινόμενο παρμπρίζ, αισθητήρα βροχής / φωτός και αισθητήρα coming home. Η επιλογή Home Charge περιλαμβάνει καλώδιο φόρτισης για απευθείας φόρτιση στο σπίτι χρησιμοποιώντας σύστημα ισχύος 2,3 kW, ενώ το πακέτο Fast έχει τη δυνατότητα γρήγορης φόρτισης CCS με χωρητικότητα DC 40kW.

Συνδεδεμένο

Κανένα όχημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς και την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών χωρίς τη συνδεσιμότητα. Το ηλεκτρικό Mii είναι το πρώτο μοντέλο που περιλαμβάνει το SEAT CONNECT για πρόσβαση και διαχείριση του οχήματος μέσω εφαρμογής στο smartphone: oι οδηγοί μπορούν να ελέγξουν τα δεδομένα οδήγησης, τη θέση στάθμευσης, την κατάσταση του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των θυρών και των φώτων, της διαχείρισης της επαναφόρτισης μέσω e-Manager καθώς και δυνατότητα ελέγχου από απόσταση του κλιματιστικού, όλα από μία εφαρμογή smartphone. Η εφαρμογή DriveMii App συνδέει το Mii electric με το smartphone δίνοντας πρόσβαση σε μουσική, ραδιόφωνο και πλοήγηση.

Σχεδιασμένο για το μέλλον

Η μετάβαση σε ένα αποκλειστικά πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, ανοίγει τις πόρτες σε μία οδηγική εμπειρία που ταιριάζει πιο φυσικά με το περιβάλλον ενός αυτοκινήτου πόλης. Χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του, το Mii electric προσφέρει μεγάλη ευελιξία κατά την οδήγηση στην πόλη και στο παρκάρισμα. Έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οδηγικές απαιτήσεις, είτε κινείται στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης είτε κινείται στα προάστια.

Το Mii electric έχει τις διαστάσεις για να πετύχει ως αυτοκίνητο πόλης με συνολικό μήκος 3.556mm, πλάτος 1.645mm, ύψος 1.481mm και μεταξόνιο 2.421mm. Το πλαίσιο έχει προσαρμοσθεί και ρυθμιστεί ώστε να προσφέρει μία πιο ακριβή, σταθερή και ελεγχόμενη οδήγηση ενώ το υδραυλικό τιμόνι εξασφαλίζει μία καλά σταθμισμένη σχέση μεταξύ οδηγού, οχήματος και ασφάλτου.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας του Mii, αποδίδει 61 kW (83PS) ισχύ και 212 Nm ροπή, ενώ το πεντάθυρο όχημα μπορεί να φτάσει τα 50km/h σε μόλις 3,9 δευτερόλεπτα. Το Mii electric μπορεί να φτάσει τα 100km/h σε μόλις 12,3 δευτερόλεπτα και την μέγιστη ταχύτητα των 130km/h.

Αυτό το αυτοκίνητο δεν έχει κατασκευαστεί μόνο για να ικανοποιήσει τις οδηγικές ανάγκες στη πόλη αλλά προσφέρει και απίστευτη γκάμα δυνατοτήτων από το πακέτο μπαταριών ιόντων λιθίου των 32.3kWh. Η προηγμένη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας παρέχει αυτονομία μέχρι και 259 χιλιόμετρα (WLTP), ενώ με αποκλειστική χρήση στη πόλη φτάνει μέχρι και τα 358 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση.

Όταν συνδεθεί με ένα γρήγορο DC φορτιστή, η μπαταρία μπορεί να επαναφορτίσει το 80% της χωρητικότητας της σε μόλις μία ώρα ενώ ο χρόνος φόρτισης φτάνει περίπου τις τέσσερις ώρες σε σύστημα AC 7,2kW, όταν συνδεθεί σε ένα Wallbox ή σε δημόσιο σημείο φόρτισης.

Κανένα ηλεκτροκίνητο όχημα δεν μπορεί να εξεταστεί χωρίς μία καλά σχεδιασμένη προσέγγιση επαναφόρτισης του. Η SEAT έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο προκειμένου να βρει τις ανάλογες βολικές λύσεις και παρέχει όλα όσα απαιτούνται για την επαναφόρτιση του οχήματος, ώστε ο οδηγός να χρειάζεται μόνο να εστιάζει στην οδήγηση του.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να εγκαταστήσουν ένα Wallbox προκειμένου να εξομαλύνουν τη μετάβασή τους σε ένα ηλεκτρισμένο μέλλον. Επιπρόσθετα, μέσω μιας βολικής εφαρμογής smartphone, οι χρήστες θα μπορούν είναι σε θέση να εντοπίζουν γεωγραφικά και να φορτίζουν το ηλεκτρικό τους Mii σε δημόσια σημεία φόρτισης.

Ζώντας την ηλεκτρική ζωή

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα παραγωγής της εταιρείας απευθύνεται τόσο σε πελάτες λιανικής όσο και σε πελάτες fleet και σε εκείνους που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στους μητροπολιτικούς και προαστιακούς δρόμους, ενώ αντιλαμβάνονται το όφελος των μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Όταν το Mii Electric λανσαριστεί στις βασικές του αγορές – Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία – θα είναι ένα από τα πιο προσιτά ηλεκτρικά οχήματα. Το κόστος θα είναι ισοδύναμο με ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά με σημαντικά χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Και αν δεν θέλει κάποιος να αγοράσει το Mii electric, υπάρχει και η δυνατότητα μίσθωσης. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, για διάστημα 36 μηνών και 10.000 χιλιόμετρα ετησίως, κοστίζει περίπου €145 / μήνα (χωρίς προκαταβολή). Το μοντέλο μίσθωσης θα είναι αρχικά διαθέσιμο στη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από την προσιτή τιμή που κάνει το Mii electric ελκυστικό, η SEAT προσφέρει επίσης και τη δυνατότητα διαφορετικών επιλογών επαναφόρτισης, ώστε είτε είστε στο σπίτι σας, είτε έχετε φτάσει στον προορισμό σας ή βρίσκεστε ακόμα στο δρόμο, η επαναφόρτιση να είναι απλή και χωρίς προβλήματα.

Το ηλεκτρικό Mii είναι συμβατό με διάφορα συστήματα φόρτισης, έτσι αν είστε στο σπίτι σας μπορείτε να το συνδέσετε σε μια παραδοσιακή AC πρίζα και AC wallbox (διάφορες επιλογές εγκατάστασης είναι διαθέσιμες) μέσω δημόσιου σημείου φόρτισης ή αν βρίσκεστε στο δρόμο σε ένα CCS DC σημείο γρήγορης φόρτισης. Το φάσμα των επιλογών σημαίνει ότι η μπαταρία του Mii electric μπορεί να επαναφορτιστεί σε μόλις μία ώρα, χρησιμοποιώντας σύστημα φόρτισης DC 40kW.

Ηλεκτρική καταγωγή

Το Mii electric είναι το νεότερο μοντέλο της ηλεκτρικής ιστορίας της SEAT. Το 1992, η μάρκα δημιούργησε ένα ηλεκτροκίνητο Toledo που συνόδευε τους αθλητές στη διαδρομή του μαραθωνίου κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών αγώνων της Βαρκελώνης. Το όχημα διέθετε αυτονομία 64 χιλιομέτρων ανά φόρτιση μπαταρίας 500 κιλών.

Πρόσφατα, η SEAT εισήγαγε το πιλοτικό πρόγραμμα carsharing του πρωτότυπου e-Mii. Ένας στόλος 5 ηλεκτρικών πρωτότυπων Mii, δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους των SEAT Metropolis: Lab Barcelona και Pier 01 Barcelona Tech City, να μετακινηθούν στους δρόμους της Βαρκελώνης. Το συγκεκριμένο project έχει επιτρέψει στο Mii electric να δώσει πολύτιμη πληροφόρηση για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα ηλεκτρικά οχήματα σε δημόσιους δρόμους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας:

  • Μέγιστη ισχύς 61kW (83PS)
  • Μέγιστη ροπή 212 Nm

Μπαταρία:

  • Ιόντων λιθίου
  • Χωρητικότητα 32,3kWh (καθαρή ενέργεια)
  • Χρόνος φόρτισης σε DC 40kW έως 80%, ~ 1 ώρα
  • Χρόνος φόρτισης σε AC 7.2kW έως 80%, ~ 4 ώρες

Αυτονομία:

  • Συνδυασμένος: 250 – 259χλμ (WLTP)
  • Κύκλος πόλης: 349 – 358χλμ (WLTP)

Επιδόσεις:

  • Επιτάχυνση 0-50km / h σε 3,9 δευτερόλεπτα
  • 0-100km / h σε 12,3 δευτερόλεπτα
  • Μέγιστη ταχύτητα 130χλμ / ώρα

Διαστάσεις:

  • Μήκος: 3,556mm
  • Πλάτος: 1.645mm
  • Ύψος: 1,481mm
  • Μεταξόνιο: 2,421mm
  • Χωρητικότητα χώρου αποσκευών:
  • 250 λίτρα (έως 923 λίτρα με αναδίπλωση πίσω καθισμάτων)

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button