ΔΟΚΙΜΕΣ

Ford Focus 1.0 Ecoboost vs Toyota Corolla 1.2 Turbo [test drive]

Δοκιμάζουμε δύο μικρομεσαία μοντέλα με μακρά, επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά. Μπορεί άραγε να βγει ξεκάθαρος νικητής από αυτή την αναμέτρηση;

Η απάντηση είναι ναι, καθώς με τα πολλά βγάλαμε άκρη! Προτού όμως σας αποκαλύψουμε το νικητή, θα πρέπει να αναπτύξουμε ολόκληρο το σκεπτικό πίσω από αυτή την επιλογή. Και για να ξεκινήσουμε, θα πούμε ότι μπορεί να πρόκειται για δύο μοντέλα της ίδιας κατηγορίας, αυτό όμως δεν σημαίνει πάντοτε ότι η σύγκριση γίνεται με τη λογική «μήλα με μήλα».

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η φιλοσοφία της Ford είναι σαφώς πιο σπορτίφ και οδηγοκεντρική από αυτή της Toyota, το πρώτο πράγμα που ξενίζει κάπως είναι η εξωτερική σχεδίαση. Και αυτό γιατί η νέα Corolla είναι σκάλες πιο επιθετική από το απερχόμενο Auris, σε βαθμό που ξεπερνά ακόμα και το μοντέλο της Ford. Λες και κάποιος σχεδιαστής της Honda έβαλε το χεράκι του εδώ… Φυσικά και το Focus διαθέτει αρκετό δυναμισμό και κομψότητα, καθώς επίσης ένα εξίσου καλό αεροδυναμικά αμάξωμα. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, το γούστο είναι προσωπική υπόθεση. Θα δώσουμε πόντο και στα δύο αυτοκίνητα, καθώς αναμφισβήτητα διαθέτουν το δικό τους χαρακτήρα.

Περνώντας στο εσωτερικό, το πρώτο που προκαλεί έκπληξη είναι συγκεκριμένες ομοιότητες, όπως η σχεδίαση των τριάκτινων τιμονιών (με αυτό του Focus να είναι flat bottom), καθώς και η τοποθέτηση των μεγάλων, ευκρινών οθονών των 8 ιντσών, των συστημάτων πληροφοριών και ψυχαγωγίας. Για όσους αρέσκονται στα φυσικά κουμπιά, το infotainment της Toyota θα βολέψει. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην προτιμήσουμε το UI του SYNC 3 της Ford, που είναι από τα πιο ευχάριστα -και απλά στη χρήση- της αγοράς. Προφανώς, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, και τα δύο μπορούν να προσφέρουν τα πάντα, από άποψης συνδεσιμότητας και εφαρμογών.

Γενικά και οι δύο κατασκευαστές χρησιμοποιούν καλά υλικά και έχουν προσέξει την ποιότητα κατασκευής και την εργονομία. Σαν θέση οδήγησης αμφότερα προσφέρουν ικανοποιητική περιμετρική ορατότητα και πλήρεις ρυθμίσεις του τιμονιού και των καθισμάτων. Τα τελευταία, ωστόσο, έχουν μερικές διαφορές. Το μεν κάθισμα του Focus είναι ελαφρά πιο σφιχτό και αγκαλιάζει καλύτερα το σώμα του οδηγού (ταιριάζοντας με τη γενικότερη φιλοσοφία της φίρμας και το πιο σπορτίφ τιμόνι). Με τη σειρά τους, τα μπροστινά καθίσματα της Corolla είναι πιο μαλακά και άνετα, χωρίς όμως να υστερούν αισθητά σε πλευρική στήριξη.

Για τους πίσω επιβάτες, το Focus είναι αρκετά πιο ευρύχωρο, μην περιμένετε όμως τεράστιες διαφορές από δύο οχήματα περίπου των ίδιων διαστάσεων. Μικροδιαφορές έχουν και τα διαμερίσματα των αποσκευών. Αυτό του Focus είναι σαφώς πιο τετραγωνισμένο (καλύτερα αξιοποιήσιμο) και ελαφρά μεγαλύτερο. Στον αντίποδα, το πορτμπαγκάζ της Corolla είναι πιο στενό και με μικρότερο άνοιγμα φόρτωσης.

photos: nmarinopoulos

Μία καλώς εννοούμενη ισορροπία υπάρχει και στον τομέα των κινητήρων. Αμφότερα τα σύνολα είναι της φιλοσοφίας του downsizing, με χωρητικότητα 1,0 και 1,2 λίτρων αντίστοιχα και παραπλήσιες ιπποδυνάμεις, 125 και 116 ίππων. Στα θετικά τους σημειώστε την πολύ καλή ελαστικότητα και τον γραμμικό, πολιτισμένο χαρακτήρα. Από άποψης θορύβου, δεν έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι αρνητικό, στο θέμα όμως των κραδασμών, το μοτέρ του Focus περνάει μπροστά, με μικρή όμως διαφορά. Αντίστοιχα ισχύουν και για την κατανάλωση, που κρίνεται σε κάθε περίπτωση ικανοποιητική.

Και στις δύο περιπτώσεις οι εταιρίες εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με εξατάχυτα, μηχανικά κιβώτια. Για την κλιμάκωση δεν έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι αρνητικό. Όσο για την αίσθηση των επιλογέων, μας ικανοποίησε και στις δύο περιπτώσεις. Αμφότεροι προσφέρουν σαφήνεια και ακρίβεια, με αυτόν του Focus να είναι ελαφρά πιο σφιχτός.

Ο τομέας που παρατηρούνται οι περισσότερες διαφοροποιήσεις είναι αυτός της οδικής συμπεριφοράς. Να πούμε κατ’ αρχήν ότι και τα δύο αυτοκίνητα διαθέτουν εξαιρετικά πλαίσια, απόλυτα άκαμπτα και ικανά να προσφέρουν μία υψηλή αίσθηση ασφάλειας, στο σύνολο. Αντίστοιχα οι αναρτήσεις τους δείχνουν σοβαρά δουλεμένες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και διάφορα οδηγικά modes, που μεταβάλλουν σε ένα βαθμό τη συμπεριφορά του κάθε αυτοκινήτου.

Στην πράξη τώρα, στην αίσθηση που τελικά αποκομίζει ο οδηγός, τα πράγματα πηγαίνουν όπως πιθανά τα φαντάζεστε. Αρχής γενομένης από το Focus, είναι πιθανά το πιο σπορτίφ μικρομεσαίο μοντέλο της κατηγορίας. Απόλυτα δεμένο, με ελάχιστες κλίσεις στις στροφές, εξαιρετικό σε διάμετρο στεφάνης αλλά και αίσθηση τιμόνι, καλά φρένα και ικανό γκάζι. Μπορεί να προσφέρει αρκετά στοιχεία οδηγικής απόλαυσης, για μη σπορ μοντέλο. Και όλα αυτά χωρίς να υστερεί σε ποιότητα κύλισης ή σε απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος.

Η Corolla, από την άλλη, ίσως και να μας εκπλήσσει περισσότερο. Και αυτό γιατί η απόσταση που διένυσε από τον προκάτοχό της είναι σαφώς μεγαλύτερη. Ικανή παντού, προάγει κυρίως την ποιότητα στην κύλιση, την ηρεμία και ένα συναίσθημα ότι τα πάντα γίνονται εύκολα. Μάλιστα, ψαλιδίζει την απόσταση και στο κομμάτι της προσφερόμενης αίσθησης από το δρόμο, όντας πιο οδηγοκεντρική από ποτέ και σίγουρα καλύτερη από ό,τι μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια η Toyota. Το σύστημα διεύθυνσης δεν είναι τόσο κοφτερό όσο του Focus, κανείς όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν προσφέρει επαρκή -για τα δεδομένα της κατηγορίας- αίσθηση. Όσο για τις αναρτήσεις, βρίσκονται σαφώς πάνω από το μέσο όρο στο θέμα της άνεσης.  

Με τα πολλά, και τα δύο μοντέλα μπορούν να καλύψουν και με το παραπάνω τις απαιτήσεις του σύγχρονου οδηγού. Εφοδιασμένα με ένα πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας και άλλων ηλεκτρονικών, μοντέρνα εμφανισιακά και ολοκληρωμένα, από κάθε άποψη, βρίσκονται σίγουρα μεταξύ των πρώτων θέσεων της κατηγορίας. Ο τελικός νικητής είναι αναμφισβήτητα το αγοραστικό κοινό, αφού μπορεί να επιλέξει κατά το δοκούν -περισσότερος δυναμισμός ή περισσότερη άνεση- χωρίς όμως να χάνει τίποτα από τα υπόλοιπα συστατικά, όπου και αν επενδύσει τα χρήματά του.

Πάντως, αν πούμε χαλάλι η διαφορά στην τιμή πώλησης (η οποία αντισταθμίζεται από κάποιες διαφορές στον εξοπλισμό της βασικής Corolla) η δική μας επιλογή θα ήταν το ξεκάθαρα το Ford Focus, το οποίο συνολικά είναι ένα πιο ολοκληρωμένο και πιο άνετο για μία οικογένεια αυτοκίνητο.

Περισσότερες δοκιμές μοντέλων FORD
Περισσότερες δοκιμές μοντέλων TOYOTA

Τεχνικα χαρακτηριστικα
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ford Focus 1.0 EcoBoost 125 PS Toyota Corolla 1.2 116 PS
Κυβισμός 999 cc 1.197 cc
Διάμετρος x διαδρομή 71,9×82,0 mm 71,5×74,5 mm
Διάταξη/κύλινδροι εμπρός εγκάρσια/τρικύλινδρος εμπρός εγκάρσια/τετρακύλινδρος
Ισχύς 92 kW (125 PS) / 6.000 rpm 85 kW (116 PS) / 5.200-5.600 rpm
Ροπή 170 Nm (17,3 kgm) / 1.400-4.500 rpm 185 Nm (18,8 kgm) / 1.500-4.000 rpm
Τροφοδοσία Άμεσος ψεκασμός, υπερτροφοδότηση Άμεσος ψεκασμός, υπερτροφοδότηση
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 10,0 sec 9,3 sec
Τελική ταχύτητα 200 km/h 200 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής 7,1 lt/100 km 7,6 lt/100 km
Τυποποιημένη αστική/μικτή/υπεραστική 5,9 / 4,8 / 4,2 lt/100 km 7,0 / 5,6 / 4,8 lt/100 km
Ρεζερβουάρ 52 lt 50 lt
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 732 km 657 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 6 Euro 6
Εκπομπή CO2 108 g/km 128-132 g/km
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Μηχανικό 6 σχέσεων Μηχανικό 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Ημιάκαμπτος άξονας Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Διπλά ψαλίδια
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση Continental ContiSportContact 5, 215/50 R17 Continental EcoContact 6, 205/55 R16
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγιέρα με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση Κρεμαγιέρα με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση 
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4.378×1.825×1.452 mm 4.375×1.790×1.435 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1.572/1.553 mm 1.530/1.530 mm
Μεταξόνιο 2.700 mm 2.640 mm
Χώρος αποσκευών 375-1.354 lt 361-1.795 lt
Απόβαρο 1.322 kg 1.375 kg
ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ
Βασική έκδοση μοντέλου κινητήρα & εξοπλισμού

από 18.982€

από 17.600€

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button