NEA

Προβληματίζει η ασταθής διαθεσιμότητα μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μπορεί όλες οι εταιρίες να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα παρουσίασης δεκάδων ηλεκτρικών μοντέλων κάθε μορφής, όμως στην πραγματικότητα υπάρχει ένα σημαντικό βαρίδι για την διάδοσή τους: η απουσία σταθερής παροχής μπαταριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tesla έχει συχνές ελλείψεις στην τροφοδοσία της, η Mercedes έχει καθυστερήσει το EQC, η Jaguar κάνει συχνά πυκνά διακοπές στην παραγωγή της I-Pace ενώ και η Audi έχει δυσκολίες τελευταία με το e-Tron λόγω συσσώρευσης προβλημάτων με τους προμηθευτές της.

Η παραγωγή των μπαταριών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις εταιρίες ιδίως τον τελευταίο καιρό, κάτι που επιδρά αρνητικά και στις πωλήσεις τους, οι οποίες είναι αρκετά χαμηλότερες από τα νούμερα που θα μπορούσαν να έχουν σε περίπτωση που υπήρχε ομαλή παροχή από τους προμηθευτές μπαταριών.

Η Κίνα πρωταγωνιστεί στην παραγωγή μπαταριών, αν και η επιδημία του κοροναϊού έχει επιδράσει αρνητικά ακόμα περισσότερο στην όλη κατάσταση. Από την άλλη οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος με μόνο στην Γερμανία να ετοιμάζονται τουλάχιστον έξι εργοστάσια κατασκευής μπαταριών.

Κάτι που δεν είναι όμως και τόσο εύκολο όπως αναγνωρίζει ο  Γερμανός Υφυπουργός Οικονομίας Τόμας Μπάρεϊς που υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες και υπάρχει έντονη αντίθεση του κοινού για εργοστάσια χημικών και δη μπαταριών δίπλα σε πόλεις. Αυτό εξυπηρετεί άλλες χώρες στην Ασία και την Αφρική όπου οι κανόνες είναι πολύ πιο χαλαροί και η παραγωγή των μπαταριών αρκετά πιο συμφέρουσα.

Πάντως οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών μοντέλων μέσα στο εγγύς μέλλον, καθώς πιέζει ασφυκτικά το νέο πλαίσιο για τους ρύπους. Όμως σε ότι αφορά τις μπαταρίες τα πράγματα θα ακολουθήσουν μία πτωτική πορεία μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια (και ανάλογα τις εξελίξεις στην Κίνα) μέχρι να επιστρέψουν σε ανοδική πορεία και σε ποσότητες που θα μπορούν να καλύψουν την ζήτηση από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!