ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έρευνα: Ο κόσμος αντιμετωπίζει πανδημία ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για τη μείωση της ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως σε μια κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από τους πολέμους και άλλες μορφές βίας, παρασιτικών και φονικών ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός HIV/ AIDS και το κάπνισμα, σύμφωνα με μια μελέτη ανοικτής πρόσβασης που δημοσιεύτηκε σε καρδιαγγειακή έρευνα.

Οι καθηγητές Jos Lelieveld και Thomas Münzel, του Ινστιτούτου Χημείας του Max Planck και του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Mainz στη Μάιντς της Γερμανίας, που οδήγησαν την έρευνα, λένε τα ευρήματα ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «πανδημία» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο υπολογισμού των επιπτώσεων των διαφόρων πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα ποσοστά θνησιμότητας, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε επιπλέον 8,8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως το 2015. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής σχεδόν τριών ετών για όλα τα άτομα σε όλο τον κόσμο.

Παραπάνω μπορείτε να δείτε την επίδραση θνησιμότητας κάθε παράγοντα στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους θανάτους ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο της ασθένειας και την επίδρασή της στο προσδόκιμο ζωής στο επίπεδο των μεμονωμένων χωρών και περιφερειών.

Σε σύγκριση, το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 2,2 έτη (7,2 εκατομμύρια θάνατοι), το HIV / AIDS κατά 0,7 έτη (1 εκατομμύριο θάνατοι) , οι ασθένειες όπως η ελονοσία που μεταφέρονται από παράσιτα ή έντομα όπως τα κουνούπια και οι ψύλλοι κατά 0,6 έτη (600.000 θάνατοι) και όλες οι μορφές βίας (συμπεριλαμβανομένων των θανάτων σε πολέμους) κατά 0,3 έτη (530.000 θάνατοι).

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε έξι κατηγορίες ασθενειών: λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνος του πνεύμονα, καρδιακή ασθένεια, εγκέφαλό-αγγειακή ασθένεια που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο. και άλλες, μη μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Διαπίστωσαν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιοπάθειες και εγκέφαλό-αγγειακές παθήσεις σε συνδυασμό) είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας ζωών από την ατμοσφαιρική ρύπανση: το 43% της απώλειας του παγκόσμιου προσδόκιμου ζωής.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!