NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Samsung: Ετοιμάζει σούπερ μπαταρία solid-state που θα δίνει αυτονομία 800 χιλιομέτρων!

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα είναι πως αυτή η μπαταρία θα είναι διαθέσιμη προς τα τέλη της δεκαετίας.

Χρόνια τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να εξελίξουν και να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά των μπαταριών με κύριο μέλημα δύο πράγματα: να τις κάνουν μικρότερες σε μέγεθος και ταυτόχρονα να διπλασιάσουν το ενεργειακό περιεχόμενου τους. Κάτι που συνεπάγεται σε ταυτόχρονη μείωση του βάρους και αύξηση της αυτονομίας.

Αυτά υπόσχονται οι μπαταρίες με στερεού τύπου ηλεκτρολύτες (solid state) οι οποίες είναι και πολύ πιο ασφαλείς από τις λιθίου-ιόντων δίχως να προκαλούνται αναφλέξεις σε σχέση με τις μπαταρίες με υγρούς/ τζελ καταλύτες. Υπάρχουν όμως δύο σοβαρά ζητήματα στις solid state: Το πρώτο αφορά στο πολύ υψηλό κόστος και το δεύτερο στην πτώση των ιδιοτήτων τους μετά από πολύ μικρότερο κύκλο επαναφορτίσεων.

Στην Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) ισχυρίζονται πως έχουν βελτιώσει τα παραπάνω ζητήματα αντικαθιστώντας τα ανόδια λιθίου-μετάλλου με άργυρου-πυριτίου και επεκτείνοντας την μακροζωία των solid state. Ωστόσο, το ασήμι κοστίζει σε σχέση με το λίθιο.

Πέρα τούτου δοκιμές που έγιναν στο νέο τύπο solid state έδειξαν πως σε ένα ηλεκτρικό με αυτονομία 800 χιλιόμετρα η μπαταρία λειτουργεί απροβλημάτιστα και με την ίδια απόδοση για περισσότερες από 1.000 φορτίσεις. Κάτι που σημαίνει πως αρκεί για 800.000 χιλιόμετρα. Και τα μισά να ισχύον, πάλι μια χαρά ακούγεται για μια σούπερ μπαταρία που θα έχει 50% μικρότερο όγκο από μια τωρινή λιθίου.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!