NEAΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο V12 της Aston Martin Valkyrie είναι ο ισχυρότερος ατμοσφαιρικός στον κόσμο [vid]

«Νo replacement for displacement» λένε οι Αμερικάνοι για τα πολλά κυβικά αλλά οι Βρετανοί είναι αυτοί που τους βάζουν τα γυαλιά.

Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο για έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα να ανταγωνιστεί τους υπερτροφοδοτούμενους ή τους εξηλεκτρισμένους υβριδικούς. Και δεν μιλάμε για απλούς κινητήρες αλλά για κορυφαία σύνολα που τοποθετούνται στα γνωστά supercars.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξέλιξη ενός κινητήρα είναι από αυτό που ξεκινά κάποιος όταν θέλει να προχωρήσει στην κατασκευή ενός hypercar (όπως ας πούμε το ελληνικό Chaos;).  Έτσι και η Aston Martin σε συνεργασία με την Cosworth προχώρησαν τον V12 με περιεχόμενη γωνία 65 μοιρών σε ένα άλλο επίπεδο με ισχύ 1.000 ίππους!

Μία εντυπωσιακή τιμή αφού μιλάμε για έναν ατμοσφαιρικό χωρητικότητας 6,5 λίτρων με την μέγιστη ισχύ να αποδίδεται στις 10.500 σ.α.λ. και τον κόφτη να μπαίνει στις 11.100 σ.α.λ. Η ροπή των 740 Nm εμφανίζεται στις 7.000 σ.α.λ., ενώ εντυπωσιακό είναι πως το βάρος του ξεπερνά ελάχιστα τα 200 κιλά.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ροή του αέρα προς το μοτέρ όπου γίνεται και μέσω της μεγάλης εισαγωγής που βρίσκεται πίσω από την οροφή της Valkyrie. Η μέση γραμμική επιτάχυνση των πιστονιών είναι περίπου στα 25-26 μέτρα/δευτερόλεπτο. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν υπάρχει ιμάντας ή καδένα χρονισμού αλλά συναρμογή από γρανάζια.

Επίσης ο ψεκασμός του καυσίμου γίνεται στους αυλούς εισαγωγής που προσφέρει και καλύτερα χαρακτηριστικά ψύξης. Ο λόγος που δεν επιλέχθηκε ο άμεσος ψεκασμός είναι πως θα απαιτούσε φίλτρο GPF για τα σωματίδια. Σημαντικό είναι πως ο στόχος για την αξιόπιστη λειτουργία του V12 είναι τα 100.000 χλμ. Αυτά και ακόμη περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο παρακάτω ενδιαφέρον βίντεο του Engineering Explained.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!