NEA

Αυτή την turbo Lotus Esprit την είχε ο Colin Chapman

Η Esprit είναι μια από τις πιο εμβληματικές Lotus και αυτή έχει συλλεκτικό ενδιαφέρον μιας και την οδηγούσε ο Colin Chapman.

Η συγκεκριμένη Esprit είχε κατασκευαστεί το 1981 και την χρησιμοποιούσε ο Colin Chapman ως προσωπικό του αυτοκίνητο μέχρι μια νύχτα το Δεκέμβριο του 1982 όταν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών λόγω καρδιακής προσβολής. Με αυτή την Esprit ο Chapman είχε κάνει πάνω από 6.000 χιλιόμετρα.

Και ως ιδιοκτησία της Lotus την είχαν οδηγήσει -μεταξύ άλλων- η τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Margaret Thatcher και ο τότε πιλότος της Lotus στην F1 Elio de Angelis. Για αυτό και κοστίζει περίπου τα διπλά (περίπου 80.000 στερλίνες) από άλλες Esprit).

Τον επόμενο χρόνο μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη της η Lotus πούλησε την Esprit που άλλαξε αρκετά χέρια μέχρι σήμερα αλλά με μόλις 20.000 χλμ. στο κοντέρ της.

Η δημιουργία του Giorgetto Giugiaro Εsprit ήταν μια turbo (με μοτέρ 2,2 λίτρων και περίπου 220 άλογα) και η πρώτη που είχε τροχούς BBS. Είχε χαμηλωμένο σασί, σαλόνι ντυμένο με κόκκινο δέρμα και εξοπλισμό που είχε πολλά και διάφορα (κλιματισμό με φίλτρο γύρης!).

Σύμφωνα με την Wikipedia, «ο Κόλιν Τσάπμαν(πλήρες ονοματεπώνυμο Άντονι Κόλιν Μπρους Τσάπμαν) (Ρίτσμοντ, Αγγλία 19 Μαΐου 1928 – Νόργουις, Αγγλία 16 Δεκεμβρίου 1982) ήταν Βρετανός οδηγός αγώνων και επιχειρηματίας από την Αγγλία. Στη Φόρμουλα 1 συμμετείχε ως οδηγός μόνο στο Γκραν Πρι Γαλλίας του 1956 με την ομάδα Βάνγουολ όπου όμως δεν κατάφερε να ξεκινήσει καν. Ο σημαντικός ρόλος του στο συγκεκριμένο σπορ ήταν πως ήταν ιδιοκτήτης και ιδρυτής της ομάδας Λότους η οποία μετείχε εκεί από το 1964 μέχρι και το 1996 όταν και άλλαξε ιδιοκτήτη και ονομασία».

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!