MUST_READNEAΧΡΗΣΤΙΚΑ

Επιφέρει πρόστιμο η οδήγηση με σαγιονάρα ή όχι;

Ο υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο και όλοι μας ντυνόμαστε όσο το δυνατόν ελαφρύτερα.

Ωστόσο, η οδήγηση προϋποθέτει σωστά υποδήματα και τα ελαφρύτερα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είναι τα αθλητικά παπούτσια (ή στην χειρότερη των περιπτώσεων «κλειστά» σανδάλια). Ίσως να έχετε ακούσει από γυναίκες οδηγούς για το πόσο δυσκολεύονται στην οδήγηση με τακούνια και με κίνδυνο αυτά να «κολλήσουν» στα πεντάλ ή στο πατάκι. Με την σαγιονάρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει τόσο στην περίπτωση που το πόδι γλιστρήσει από αυτή όσο και αν αυτή «κολλήσει» στο πεντάλ.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως ο ΚΟΚ δεν αναφέρει πουθενά ρητά πως απαγορεύεται η οδήγηση με σαγιονάρες, παντόφλες κλπ., αλλά κάνει μια γενική και αόριστη αναφορά στο Άρθρο 13 πως: «Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεοράσεως. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας».

Έτσι, η όλη υπόθεση αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια και την κρίση του αστυνομικού που μπορεί να κρίνει επίφοβη την οδήγηση με σαγιονάρες. Η παράβαση σε αυτό αποφέρει πρόστιμο 100 ευρώ στον οδηγό και στέρηση διπλώματος για 30 ημέρες. Εννοείται πως στην επικίνδυνη οδήγηση περιλαμβάνεται και εκείνη δίχως καθόλου υποδήματα. Αν έχετε οδηγήσει κάποια φορά ξυπόλητοι θα έχετε νιώσει την «ξύλινη» διαφορά στην αίσθηση που πατάτε τα πεντάλ. Αν πάλι συνηθίζετε να οδηγείτε με σαγιονάρες ίσως να σας έχει τύχει να σας γλιστρήσει το πόδι ή να κολλήσει η σαγιονάρα κάτω από το πεντάλ και για λίγο να πανικοβληθείτε.

Απλά να θυμόμαστε πως δεν θέλει και πολύ για να γίνει το κακό. Μία λύση είναι να φοράμε αθλητικά και να τα βγάζουμε π.χ. όταν φτάνουμε στην παραλία και να βάζουμε τις παντόφλες μας, ενώ μία άλλη είναι να φοράμε κλειστά και ασφαλή σανδάλια (όπως τα ορειβατικού τύπου). Επίσης καλό είναι να μην οδηγούμε δίχως μπλούζα αφού η ζώνη ασφαλείας μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα λόγω τριβής.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!