ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

To Audi 100 Avant Quattro Duο ήταν ένα από τα πρώτα plug-in υβριδικά

Είχε παρουσιαστεί ως ένα πειραματικό μοντέλο το 1990 στο σαλόνι της Γενεύης.

Η βάση ήταν ένα απλό 100 Avant όπου κάτω από το καπό του είχε έναν πεντακύλινδρο βενζίνης 2,3 λίτρων με ισχύ 136 ίππους. Στον πίσω άξονα υπήρχε ένα ηλεκτρικό μοτέρ 9 kW της Siemens με τις βαριές μπαταρίες νικελίου-καδμίου να βρίσκονται από πάνω του και στο χώρο του πορτμπαγκάζ.

Η αυτονομία που έδιναν ήταν στα περίπου 40 χιλιόμετρα και ο οδηγός έπρεπε απλά να βάλει «νεκρά» και να πατήσει το διακόπτη «Ε» στην κονσόλα. Παρόλο που δεν ήταν ανταποκρινόταν πλήρως στον ορισμό ενός υβριδικού (αλλά ενός οχήματος με εναλλακτικό τρόπο κίνησης), τo Duo μπορούσε να κινηθεί ηλεκτρικά σε ταχύτητες έως τα 50 χλμ./ώρα και το εντυπωσιακό είναι πως διέθετε και λειτουργία ανάκτησης ενέργειας.

Έξι χρόνια αργότερα η Audi παρουσίασε ένα εξελιγμένο A4 Avant Duo που ήταν και το πρώτο PHEV παραγωγής. Είχε έναν turbo-diesel 1,9 λίτρου με 90 ίππους και αυτή τη φορά μαζί στον μπροστινό άξονα ένα υδρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα 21 kW. Μόλις 10 τέτοια Avant Duo φτιάχτηκαν και συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα, ακόμη και ως ταξί στο κέντρο του Ingolstadt της Γερμανίας. To εικονιζόμενο φιγουράρει στο μουσείο της Audi.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!