NEA

Τι γίνεται με τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα;

Καιρό έχουμε να ακούσουμε για τα αυτόνομα αυτοκίνητα και την τεχνολογία που στο κορυφαίο στάδιο 5 θα εξαλείψουν κάθε πιθανότητα ατυχήματος και σύγκρουσης με άλλα οχήματα.

Βέβαια αυτά δεν μπορούν να ισχύσουν και τόσο στον πραγματικό κόσμο και μία νέα μελέτη από το Institute for Highway Safety (IHS) στις ΗΠΑ επισημαίνει ότι αυτό μάλλον είναι ευσεβής πόθος. Το ινστιτούτο αναφέρει ότι παρόλο που 9 στις 10 φορές που υπάρχει σύγκρουση ευθύνεται ο οδηγός, υπάρχουν δεκάδες άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν ένα ατύχημα. Και βγάζοντας τον οδηγό από την μέση (με τα αυτόνομα αυτοκίνητα) δεν σημαίνει ότι θα τα εξαλείψουμε…

Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης στο στάδιο 5 (κάτι που σημαίνει πως ο οδηγός θα είναι όποτε το επιθυμεί απλά επιβάτης) θα μπορούν να αποφύγουν μόνο το ένα τρίτο των ατυχημάτων που γίνονται σήμερα, κυρίως γιατί θα έχουν πιο ακριβή αντίληψη από τους ανθρώπους για μία σειρά παραγόντων. Για να μεγαλώσει όμως το ποσοστό ασφάλειας των αυτόνομων οχημάτων θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά φιλοσοφία και να δώσουν περισσότερη έμφαση στην ασφάλεια, παρά στην ταχύτητα και την ευκολία που διαφημίζουν σήμερα.

Η έρευνα βασίστηκε σε πάνω από 5.000 ατυχήματα και είχαν την συμμετοχή και των υπηρεσιών ιατρικής βοήθειας. Στην συνέχεια κατηγοριοποίησαν τα ατυχήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα από αυτά είναι αναπόφευκτα, όπως εκείνα που οφείλονται σε βλάβες του οχήματος. Τo IHS πιστεύει ότι ένα 34% ατυχημάτων που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Αυτό όμως θα ήταν εφικτό εάν όλα τα οχήματα στο δρόμο ήταν αυτόνομα και όλα τα συστήματα και οι αισθητήρες τους λειτουργούσαν τέλεια. Το ΙΗS πιστεύει ότι οι εταιρίες θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια όταν σχεδιάζουν τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, αν θέλουμε κάποια στιγμή όχι απλά να ταξιδεύουμε άνετοι και χωρίς έγνοιες, αλλά και σίγουροι ότι το αυτοκίνητο θα προβλέψει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ενδεχόμενο μίας επερχόμενης σύγκρουσης.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!