ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ford: Το μέλλον ανήκει στα αυτόματα κιβώτια

Όλο και περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη επιλέγουν οχήματα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, σύμφωνα με νέα στοιχεία πωλήσεων από τη Ford. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και van της Ford με αυτόματο κιβώτιο υπέρ-τριπλασιάστηκαν καταλαμβάνοντας μερίδιο 31,3% τον πρώτο μήνα του 2020, έναντι 10,4% το 2017.

Η Ford προσφέρει αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων τα τελευταία 70 χρόνια. Μολαταύτα, η σημερινή και σαφώς πιο προηγμένη τεχνολογία τους απέχει παρασάγγας από εκείνη που συνόδευε το πρωτοποριακό για την εποχή του αυτόματο κιβώτιο Ford-O-Matic με τις τρεις μόλις σχέσεις μετάδοσης.

Από τη μείωση του θορύβου στην καμπίνα μέχρι τον περιορισμό της ναυτίας στο ταξίδι, τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια καταφέρνουν να προσφέρουν πολλά ακόμα πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών μπορούν να υποστηρίξουν συστήματα και τεχνολογίες υποβοήθησης που επιτρέπουν στους οδηγούς, όταν χρησιμοποιούν το Adaptive Cruise Control, να εκκινούν αυτόματα, εάν έχουν σταματήσει σε ένα μποτιλιάρισμα, ή και να παρκάρουν πατώντας απλά ένα διακόπτη.

Η εφαρμογή FordPass επιτρέπει επίσης στους οδηγούς ορισμένων οχημάτων Ford με αυτόματο κιβώτιο να θέτουν σε λειτουργία τον κινητήρα από απόσταση, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για τη ρύθμιση μιας ευχάριστης θερμοκρασίας στην καμπίνα και το ξεπάγωμα του παρμπρίζ τα χειμωνιάτικα πρωινά.

«Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα των αυτόματων κιβωτίων είναι ότι υποστηρίζουν τους οδηγούς με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες υποβοήθησης που αυξάνουν το επίπεδο άνεσης σε όλες τις συνθήκες – από το παρκάρισμα μέχρι την οδήγηση σε πυκνή κυκλοφορία» δήλωσε ο Roelant de Waard, vice president, Marketing, Sales & Service, Ford Ευρώπης. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς στο μέλλον όλο και περισσότεροι πελάτες θα στραφούν στα αυτόματα κιβώτια – καθιερώνοντάς τα ως κανόνα.»

Μικρά και μεσαία αυτοκίνητα «οδηγούν» την τάση

Πίσω από την τάση αυτή βρίσκεται ένας αυξανόμενος αριθμός οδηγών που επιλέγουν μικρά και μεσαία αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο. Ένα μοντέλο της Ford που παραγγέλνεται όλο και περισσότερο με αυτόματο κιβώτιο είναι το Focus. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι το 30,9% των οχημάτων που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο είχε αυτόματο κιβώτιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 7%.

More and more European drivers are choosing vehicles with automatic transmissions, according to new sales data from Ford.

Νέο 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο για το Ford Puma

Ένα νέο 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιοπου διατίθεται προαιρετικά στο νέο Ford Puma σε συνδυασμό με τον κινητήρα 1.0L EcoBoost των 125 ίππωνπροσφέρει εκπομπή CO2 110 g/km με την κατανάλωσή του να φτάνει στα 4,9 l/100 km στον κύκλο NEDC (από 137 g/km και 6,0 l/100 km στον WLTP). Ο μεγαλύτερος αριθμός σχέσεων μετάδοσης αυτού του προηγμένου κιβωτίου και η λειτουργία διπλού συμπλέκτη για ομαλές αλλαγές συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης, στην αθόρυβη λειτουργία και στις κορυφαίες επιδόσεις.

Τα αυτόματα επαγγελματικά οχήματα σε άνοδο

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα επιβατικά μοντέλα, βρίσκεται και η κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων Ford, αφού το 31% των τελευταίων που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο διέθετε αυτόματο κιβώτιο, έναντι μόλις του 13,4% που πουλήθηκαν το 2017.

More and more European drivers are choosing vehicles with automatic transmissions, according to new sales data from Ford.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα επιβατικά μοντέλα βρίσκεται και η κατηγορία των van οχημάτων, αφού το 31% των επαγγελματικών αυτοκινήτων Ford που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο διέθετε αυτόματο κιβώτιο, έναντι μόλις του 13,4% το 2017. Τον ίδιο μήνα, στο σύνολο των πωλήσεων του επαγγελματικού Transit, το 19% διέθετε αυτόματο κιβώτιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν μόλις 4,7%.

Το 2019, στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, οι υψηλότερες πωλήσεις μοντέλων Ford με αυτόματο κιβώτιο καταγράφηκαν στη Γερμανία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Το μέλλον

Τα αυτόματα κιβώτια παραπέμπουν σε ένα όλο και πιο προηγμένο μέλλον, με οχήματα στα οποία οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν ταχύτητες, ενώ επιπλέον προαναγγέλλουν την άφιξη των αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button