NEA

Αυξάνονται συνεχώς τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Στην πρίζα μπαίνει… ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας προσθέτοντας υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις εγκαταστάσεις τους, που αν μη τι άλλο είναι απαραίτητες  για την διείσδυση τους στην ελληνική κοινωνία.

Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΕΗ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και ήδη έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με την FRAPORT, την ΑΒ Βασιλόπουλος και την ΒΕΑΤ για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε αεροδρόμια, καταστήματα σούπερ μάρκετ και πιάτσες ταξί αντίστοιχα. Συγκεκριμένα το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ προβλέπει την τοποθέτηση, πανελλαδικά, 1.000 σταθμών φόρτισης στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.

 Παραμένοντας στον δημόσιο πυρήνα του κράτους, ήδη αρκετοί δήμοι έχουν εντάξει στις υποδομές τους σταθμούς φόρτισης, (βλέπε Ρέθυμνο, Ηλιούπολη, δήμος Φυλής κλπ) και την ίδια στιγμή, το Πράσινο Ταμείο, έχει ήδη απευθύνει Πρόσκληση στους Δήμους, προϋπολογισμού 5,42 εκατ.€ για το 2020-2021, για τα σχέδια που θα προβλέπουν τα σημεία φόρτισης και τις θέσεις στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Δήμων για την εκπόνηση των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Τα ΣΦΗΟ θα αποτελούν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι υποχρεούνται να τα καταρτίσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021 και οι μικροί, έναν χρόνο αργότερα, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Φορτιστές οχημάτων και σε Super Market

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τα σημεία που ο χρήστης του ηλεκτρικού οχήματος θα φορτίζει το όχημα του αυξάνονται και πληθύνονται και εντάσσονται και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η Δ. ΘανόπουλοςΣ Α.Ε. είναι η 1η αλυσίδα Super Market στην Αττική με σταθμούς φόρτισης σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της, αφού έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την Blink Charging Hellas,  για την ανάπτυξη και προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην αγορά των supermarkets στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι σταθμοί φόρτισης της Blink έχουν ήδη εγκατασταθεί και βρίσκονται σε λειτουργία σε Κηφισιά, Ν. Κηφισιά &  Ν. Ερυθραία, με ελεύθερη πρόσβαση τόσο προς όλους τους πελάτες της αλυσίδας Δ. Θανόπουλος Α.Ε. όσο και σε όλους όσους επιθυμούν να φορτίσουν το όχημά τους. Οι σταθμοί φόρτισης της Blink Charging είναι Mode 3 Charger, 2x22kWAC, Type 2, με δύο θύρες φόρτισης δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να φορτίσουν ταυτόχρονα δύο οχήματα.

Και οι τρεις σταθμοί φόρτισης στα καταστήματα της Δ. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. εμφανίζονται στον χάρτη ο οποίος είναι διαθέσιμος μέσω της εφαρμογής Blink International. Οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή εύκολα και γρήγορα και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου μπορούν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία και τον κοντινότερο σε απόσταση φορτιστή, να πλοηγηθούν έως αυτόν, να δουν τη διαθεσιμότητα του και να φορτίσουν αντίστοιχα.

Στο μεταξύ και η Lidl Ελλάς επενδύοντας στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας έχει ήδη ανακοινώσει την εγκατάσταση του πρώτου σταθμού  στο νέο της κατάστημα στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η Lidl Ελλάς προγραμματίζει την εγκατάσταση ενός επιπλέον σταθμού φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά την ΑΒ Βασιλόπουλος, μετά το μνημόνιο συνεργασίας με την ΔΕΗ, προβλέπεται η χωροθέτηση σημείων στα καταστήματα της αλυσίδα πανελλαδικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες/οδηγούς για τη στάθμευση και φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων τους.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button