NEA

Στην φυλακή ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για το δικαίωμα οδήγησης στην Σαουδική Αραβία

Αν και απέχουμε μια μόλις ημέρα από το 2021 ο μεσαίωνας επικρατεί ακόμη σε πολλά μέρη του κόσμου.

Πριν από αρκετά χρόνια οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία είχαν ξεκινήσει να διαμαρτύρονται επειδή δεν είχαν το δικαίωμα να οδηγούν. Τελικά, δικαιώθηκαν και από το 2018 μπορούσαν να έχουν άδεια οδήγησης. Ωστόσο, αυτό ίσχυε μόνο στην θεωρία αφού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχουν ελάχιστες σχολές οδήγησης για γυναίκες και όσα υπάρχουν χρεώνουν διπλά τα μαθήματα σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με την Gulf News.

Ακόμη και όσες καταφέρουν να βγάλουν δίπλωμα υπάρχει τρομερό μπούλινγκ στους δρόμους με το λιγότερο να πέφτουν κάποιες βρισιές και το χειρότερο να τους γρατζουνούν το αυτοκίνητο τους ή ακόμη να τις χειροδικούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Σαουδικής κυβέρνησης σε έναν πληθυσμό 34 εκατομμυρίων υπάρχουν μόλις 70.000 γυναίκες που έχουν δίπλωμα και μόλις οι μισές τολμούν να οδηγούν.

Η Loujain al-Hathloul είναι μια από τις ακτιβίστριες που είχαν αγωνιστεί χρόνια για το δικαίωμα αυτό. Το έχει πληρώσει ακριβά όμως αφού μέχρι να πετύχει το σκοπό της βρίσκεται υπό κράτηση και πλέον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και οκτώ μηνών.

Μάλιστα οι εισαγγελείς ζητούσαν ποινή 20 ετών με τις κατηγορίες που χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο για να αλλοιώσει το βασικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Το ειρωνικό είναι πως η ακτιβίστρια μπήκε φυλακή ένα μήνα πριν καταργηθεί η απαγόρευση της οδήγησης για τις γυναίκες.

Αυτή είναι η κατάληξη της 31χρονης ακτιβίστριας Loujain al-Hathloul, που καταδικάστηκε για «κατασκοπεία και συνωμοσία» με ξένες δυνάμεις. Η οποία προφανώς βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάιο του 2018, επειδή είχε μιλήσει σε ομάδα δημοσιογράφων για ένα ντοκιμαντέρ. Είχε φυλακιστεί και το 2014, όταν τράβηξε ένα βίντεο με την ίδια στη θέση του οδηγού.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button