NEA

Ευρωπαϊκή αγορά: Πόσο έπεσε το diesel και πόσο ανέβηκαν τα ηλεκτρικά το 2020;

Ο ACEA ανακοίνωσε τα  στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά των τύπων καυσίμων όπως αυτά διαμορφώθηκαν την περσινή χρονιά. Αναμενόμενη είναι η τριπλάσια ζήτηση για τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά.

Συγκεκριμένα, τα επιβατικά με κινητήρες βενζίνης που ταξινομήθηκαν το 2020 είχαν μερίδιο 47,5% και παρουσίασαν μείωση από το 57,8% του 2019. Πέρυσι το μερίδιο των ντίζελ ήταν στο 28,0% από το 31,6% που ήταν το 2019.

Η μείωση μπορεί και να θεωρηθεί λογική απέναντι στην δαιμονοποίηση του diesel και όπως φαίνεται υπάρχουν οδηγοί που δεν πτοούνται και ωφελούνται στα πολλά χιλιόμετρα ετησίως. Πάντως, του χρόνου το ποσοστό αναμένεται να είναι και πάλι ελαφρώς μειωμένο λόγω της κατάργησης αρκετών κινητήρων στα μικρά κυβικά.

Τα HEV είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα με μερίδιο στο 11,9% από το 5,7%. Ο λόγος είναι πως σε αυτά προσμετρώνται και τα ήπια υβριδικά. Με άλλα λόγια βενζίνης και πετρελαίου.

Έτσι, αν συμπεριλάβουμε και τα HEV τότε τα επιβατικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη για το 2020 ήταν στο 87,4% βενζίνης και πετρελαίου.

Στα ECV (electrically-chargeable vehicles) κατατάσσονται όσα αυτοκίνητα φορτίζονται, δηλ. τόσο τα ηλεκτρικά μηδενικών ρύπων (BEV) όσο και τα plug-in υβριδικά (PHEV). Το ποσοστό τους ανέβηκε στο 10,5% από το 3% που ήταν το 2019.

Σταθερό παρέμεινε το ποσοστό των επιβατικών με εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, E85) με ποσοστό 2,1% από το 2,0% του 2019. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση κατά -35,3% για το CNG με το LPG να αυξάνεται κατά 69,5%.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!