NEA

Εντείνονται τα προβλήματα στην παραγωγή αυτοκινήτων λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Η πανδημία έχει αυξήσει δραματικά την ζήτηση σε φορητές ηλεκτρικές συσκευές απορροφώντας ένα τεράστιο όγκο από την παραγωγή ημιαγωγών που αποτελούν βασικά στοιχεία στα ηλεκτρονικά κυκλώματα και τα τσιπ.

Το πρόβλημα με την προμήθεια ημιαγωγών που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει εντοπιστεί από τις αρχές του έτους και όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο έντονο. Οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικά μέρη των ηλεκτρονικών συστημάτων ενός σύγχρονου αυτοκινήτου και δίχως αυτά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία μιας γραμμής παραγωγής.

Οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερους φορητούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, δημιουργώντας δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα των τσιπς και ειδικότερα στους πρώτους μήνες του 2021. Ειδικοί εκτιμούν πως το πρόβλημα αυτό θα επηρεάσει όλο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχουν μειωθεί οι ρυθμοί παραγωγής σε λιγότερες ώρες ημερησίως ή ακόμη και σε προσωρινή διακοπή για συγκεκριμένη περίοδο, όπως είχε κάνει η Honda και άλλες εταιρίες στις ΗΠΑ (Ford, Subaru, Toyota κ.α.) τον Ιανουάριοo. Η Renault, για παράδειγμα, έχει επιβραδύνει την παραγωγή στα εργοστάσια της στην Γαλλία, στο Μαρόκο και στην Ρουμανία.

Πέρα όμως από την έλλειψη τσιπς, προβλήματα υπάρχουν και στην προμήθεια των μπαταριών αφού και εκεί μια μεγάλη ποσότητα λιθίου απορροφάται από τις φορητές ηλεκτρικές συσκευές. Ήδη η παραγωγή του VW Golf στο εργοστάσιο του Wolfsburg φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια μπαταριών για τα υβριδικά μοντέλα. Πόσω μάλλον για τα ηλεκτρικά.

Σύμφωνα με την Volkswagen δεν θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάστασης ούτε στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές θα οδηγήσει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία σε μείωση πωλήσεων και σε απώλειες της τάξης των 61 δισεκατομμυρίων.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!