NEA

Πως θα αποζημιωθούν οι ζημιές στα αυτοκίνητα που προκλήθηκαν από τον χιονιά; Προσοχή τι συμβόλαια υπογράφουμε….

Μπορεί τα χιόνια της Μήδειας να δημιούργησαν σε πολλούς στιγμές ευφορίας και χαράς, αλλά σε πολλούς συμπολίτες μας άφησαν πληγές οικονομικές.

Δεκάδες είναι τα οχήματα που καταπλακώθηκαν από δένδρα που έσπασαν και στις περισσότερες των περιπτώσεων προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημίες. Εύλογη λοιπόν η απορία, τι γίνεται με αυτά τα οχήματα, που σήμερα ο ιδιοκτήτης τους πραγματικά φαίνεται πως βρίσκεται σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και “μικρών γραμμάτων”.

Αλιεύοντας στοιχεία από ασφαλιστικές της αγοράς, τονίζεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς από πτώση δέντρου, θα πρέπει να εξεταστεί πρωτίστως η ευθύνη του Δήμου. Κι αυτό γιατί, από το νόμο προβλέπεται σχετικό δικαίωμα των ζημιωθέντων για αποζημίωση ή/και χρηματική ικανοποίηση για αποκατάσταση της ηθικής τους βλάβης τόσο για υλικές ζημιές, όσο και για σωματικές βλάβες.

Εφόσον αποδειχθεί ότι αν και ο Δήμος είχε την αρμοδιότητα επίβλεψης και συντήρησης των συγκεκριμένων δέντρων και όφειλε με τα όργανά του να λάβει κατάλληλα μέτρα (συντήρηση, περιποίηση, κλάδεμα, κοπή δέντρων κλπ.), δεν είχε μεριμνήσει κατάλληλα προς τούτο, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι σχετικές ζημιές. Από τα παραπάνω μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι ο μίτος της Αριάδνης δεν φαίνεται… πουθενά, τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει κατηγορηματική δήλωση ποιος κόβει και τι στους δήμους και στις περιφέρειες.

Για όσους τώρα στάθηκαν τυχεροί…και δεν συνέβη ατύχημα από πτώση δένδρου, τι συμβαίνει όταν προκύψει ζημιά από καιρικά φαινόμενα (και ειδικά από χιόνι) με βάση την ασφαλιστική σύμβαση που έχεις συνάψει; Σε αυτή την περίπτωση, οδηγός μας είναι τι καλύψεις έχουμε επιλέξει από το προσφερόμενο μπουκέτο των παροχών της εκάστοτε ασφαλιστικής.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές που έχουν προκληθεί άμεσα από το χιόνι αποζημιώνονται, αν έχεις βάλεις «κάλυψη από φυσικά φαινόμενα». Εκεί συνήθως συμπεριλαμβάνονται ζημιές που έχουν προκληθεί στο ασφαλισμένο όχημα από: πλημμύρα, καταιγίδα, χιόνι ή χαλάζι, ανεμοθύελλα, σεισμό, κατολίσθηση, έκρηξη ηφαιστείου, λαίλαπα, παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι), καθίζηση.

Προσοχή! Το χαλάζι σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί ξεχωριστή κάλυψη (ή και δεν καλύπτεται καθόλου), οπότε αν θες να είσαι ασφαλισμένος από χαλαζόπτωση θα πρέπει να  το ζητήσεις ξεχωριστά.

Στο μεταξύ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν καλύπτει η ασφαλιστική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι άνω καλύψεις στο προσφερόμενο συμβόλαιο. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι βλάβες που προκλήθηκαν στα ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος από παγετό αλλά και οι βλάβες που προκλήθηκαν ενώ τα παράθυρα δεν ήταν κλειστά (ή οι πόρτες ή η οροφή). “Κατά συνέπεια διαβάζουμε πολύ καλά τους όρους του συμβολαίου που υπογράφουμε, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων στα μικρά γράμματα κρύβεται ο διάβολος”…

Περνώντας στο πρακτικό μέρος και ποια διαδικασία ακολουθώ για να αποζημιωθώ σε περίπτωση βλάβης του οχήματός  λόγω φυσικών καταστροφών τονίζονται τα εξής:

  • Πρώτον καλούμε τη φροντίδα ατυχήματος για την καταγραφή του περιστατικού.
  • Δεύτερον παραλαμβάνουμε από την Ε.Μ.Υ. το πιστοποιητικό των καιρικών συνθηκών που ίσχυαν την ημέρα και ώρα του συμβάντος, το οποίο και θα προσκομίσουμε στην ασφαλιστική σου εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε ζημιά θα πρέπει να καλέσουμε τις αρμόδιες αρχές και να ενημερώσουμε την ασφαλιστική σου εταιρεία εντός 8 ημερών από το συμβάν. 

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!