NEA

Μπορώ να έχω ανασφάλιστο όχημα με πινακίδες κυκλοφορίας;

Με την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης πινακίδων να έχει εκπνεύσει… όσοι εν τέλει αποφασίσουν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

Πλέον αυτό γίνεται και ηλεκτρονικά. Αν ωστόσο πάλι, κάποιοι επιλέξουν να διατηρήσουν το όχημα τους με πινακίδα και για το 2021, θα πρέπει να είναι συνεπείς με την ασφάλιση του. Ακινητοποιημένο όχημα δεν σημαίνει ανασφάλιστο όχημα δίπλα στην πόρτα μας… Η μόνη περίπτωση που μπορείς να έχεις ανασφάλιστο όχημά σου είναι αν έχεις κάνει κατάθεση των πινακίδων του. Η ασφάλεια δεν σε προστατεύει μόνο από τον έλεγχο της Τροχαίας, αλλά κυρίως σε προστατεύει εάν εμπλακείς σε ατύχημα που έχει σωματικές βλάβες.

Πολλοί εκφράζουν την απορία, “μα δεν θα το κινώ, πως θα με εντοπίσουν”; Πλέον  με τη νέα εφαρμογή του GOV για την online κατάθεση πινακίδων είναι ακόμα ευκολότερος ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν επιβάλει πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπει σοβαρές συνέπειες, ειδικά σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από υπαιτιότητα του οδηγού ανασφάλιστου οχήματος τόσο για τον ίδιο οδηγό, όσο και για τον ιδιοκτήτη αυτού.

Από το παραπάνω γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η ασφάλιση για τον κάθε ιδιοκτήτη οχήματος. Η αξία της ασφάλειας είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον συνετό οδηγό, όταν έχει ατύχημα με ένα ανασφάλιστο όχημα, αφού και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αποζημίωση του. Πως; Αν ο μη γένοιτο βρεθείτε σε μια τέτοια περίπτωση καλείτε την τροχαία να καταγράψει το συμβάν και φυσικά ενημερώνετε την ασφαλιστική σας εταιρία για να λάβετε οδηγίες.

Αν υπαίτιος είναι ο οδηγός του ανασφάλιστου, τότε δικαιούσαι να ζητήσεις την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς από το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο έχει συσταθεί και για αυτόν το λόγο. Οι διαδικασίες μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια, εκτός εάν η υπόθεσή σου ακολουθήσει τη δικαστική οδό, οπότε και πρέπει να αναμείνεις την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

Αν έχεις κάλυψη «ζημίας από ανασφάλιστο» τότε μπορείς να αποζημιωθείς από τη δική σου ασφαλιστική εταιρεία αν συντρέχουν φυσικά οι προϋποθέσεις για να ισχύει η κάλυψη, σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου σου συμβολαίου. Η αποζημίωση καταβάλλεται γρήγορα από την ασφαλιστική χωρίς ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου.

Αν ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος πριν έρθει η τροχαία, τότε θα πρέπει να σημειώσεις τον αριθμό κυκλοφορίας του και τα χαρακτηριστικά του οχήματός του (μάρκα, χρώμα).

Σε κάθε περίπτωση ο ενημερωμένος οδηγός είναι αυτός που θα την βγάλει “καθαρή” από κακοτοπιές…που πλέον είναι καθημερινότητα.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!