NEA

Έρχονται οι υπηρεσίες on demand και στο αυτοκίνητο

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται καθημερινά και τις υπηρεσίες προς τον καταναλωτή να ανεβαίνουν συνεχώς επίπεδο σε όλους τους τομείς, δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω ο τομέας της αυτοκίνησης.

Πώς θα είναι όμως οι υπηρεσίες on demand ή αλλιώς οι κατ’ απαίτηση σε ένα αυτοκίνητο; Για παράδειγμα, πριν αγοράσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε την έκδοση εξοπλισμού που μας ταιριάζει. Θα χρειαστούμε το cruise control; Αξίζει να πληρώσουμε για το lane assist; Θα κάνω ποτέ ταξίδια με το ηλεκτροκίνητο;

Οι εταιρείες σκέφτηκαν πως οι ανάγκες πολλές φορές προκύπτουν στην πορεία της συμβίωσης με ένα αυτοκίνητο και θα μπορούσαν να τις παρέχουν τη στιγμή που θα τις χρειαστεί ο ιδιοκτήτης και να τις “κατεβάζει” over-the-air. Κάτι σαν το cinema on demand όταν θέλεις να δεις την αγαπημένη σου ταινία, πληρώνοντας άμεσα το αντίτιμο στη συνδρομητική πλατφόρμα.

Μόνο που δεν θα βλέπεις τον… Τιτανικό, αλλά θα αποκτάς το adaptive cruise control πριν το ταξίδι σου, ή θα αυξάνεις την αυτονομία της μπαταρίας στο ηλεκτροκίνητο εφόσον πρέπει να διανύσεις μία μεγαλύτερη απόσταση. Ουσιαστικά, τα συστήματα θα είναι προεγκατεστημένα στο όχημα και θα ενεργοποιούνται κατόπιν πληρωμής (pay-as-you-go) όταν αυτά πρόκειται να φανούν χρήσιμα.

Απλούστερης μορφής υπηρεσίες κατά παραγγελία λειτουργούν ακόμη και σήμερα, κυρίως στις ΗΠΑ. Ας δούμε ενδεικτικά πέντε από αυτές για να μπαίνουμε στο κλίμα σταδιακά, σχετικά με το τί θα δούμε και εμείς την επόμενη μέρα στη συμβίωση με το αυτοκίνητο μας.

Σύστημα πλοήγησης: Τη στιγμή που τα βρίσκεις… σκούρα με μία καινούργια διαδρομή ή σκοπεύεις να ξεκινήσεις ένα ρομαντικό road trip στο εξωτερικό, μπορείς να πληρώσεις την ανάλογη συνδρομή και να φορτώσεις τους χάρτες και τις πόλεις που σε ενδιαφέρουν.

Καύσιμα: Ξέχασες να «φουλάρεις» και βρίσκεσαι στη μέση του πουθενά; Η στάθμη του λαδιού έχει πέσει επικίνδυνα; Η υπηρεσία on demand θα σου δώσει τη δυνατότητα να καλέσεις την… οδική βοήθεια και να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση άμεσα.

Πλύσιμο μέσα-έξω: Για λιγότερο σημαντικό λόγο από τον προηγούμενο, μπορεί κάποιος να καλέσει κάποια συμβεβλημένη εταιρεία καθαρισμού στο χώρο του, χωρίς να χρειαστεί να ψάχνει διαθέσιμο πλυντήριο αυτοκινήτων και μάλιστα χωρίς αναμονή.

Ενοικίαση: Ήδη σε ορισμένες χώρες -ακόμη και στη δική μας- μπορείς να καλέσεις την εταιρεία ενοικίασης αυτοκίνητων και με το ανάλογο επιπλέον αντίτιμο να το παραλάβεις και να το παραδόσεις στο σπίτι σου ή στο χώρο που σε εξυπηρετεί.

Delivery in: Μέσω της εφαρμογής στο κινητό που σου επιτρέπει να κλειδώνεις και να ξεκλειδώνεις το αυτοκίνητο από απόσταση (ή ακόμη και να ενεργοποιείς τον κινητήρα για να ζεσταθεί), μπορείς να ενημερώσεις τον μεταφορέα να τοποθετήσει το δέμα στο χώρο αποσκευών και να αποχωρήσει. Εσύ θα κλειδώσεις το όχημα όπου και αν βρίσκεσαι και θα το παραλάβεις όταν έχεις τη δυνατότητα.    

Οι πρώτες εταιρείες που ξεκίνησαν να υλοποιούν και να εξελίσσουν το… on demand σχέδιο ήταν οι Volvo και Jaguar, ενώ ακολούθησαν και οι Audi και BMW στα ίδια χνάρια. Πρόσφατα και η VW ανακοίνωσε -δια στόματος του διευθυντή πωλήσεων- πως μέχρι το 2025 θα είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες on demand στους οδηγούς και κατόχους των νέων VW, με το πρόγραμμα να ξεκινά πιλοτικά από το τρέχον έτος σε 6 πόλεις της Γερμανίας και με πρωταγωνιστή το ηλεκτροκίνητο iD.3.

Εμείς θα προσθέσουμε πως η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποφέρει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, καθώς πρόκειται για μία έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα που θα αναβαθμίσει μάλιστα τόσο την ψυχαγωγία όσο και την ασφάλεια των επιβατών.

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!