NEA

To ηλεκτρικό Toyota bZ4X έχει τιμόνι αλά Tesla και i-Cockpit αλά Peugeot [video]

Η Toyota παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα μπει στην παραγωγή μέσα στο 2022 έτσι όπως το βλέπετε.

Οι διαφορές ανάμεσα στο πρωτότυπο bZ4X και στο μοντέλο που θα μπει στην παραγωγή θα είναι ελάχιστες και όπως βλέπουμε η Toyota συνεχίζει να μας εκπλήσσει σχεδιαστικά. Φυσικά, με την θετική έννοια του όρου. Έτσι και αλλιώς από την στιγμή που υπάρχει το τολμηρό C-HR το ηλεκτρικό SUV δεν θα μπορούσε να έχει μια ανάλογα προχωρημένη σχεδίαση με διαστάσεις που θα είναι στο μέγεθος ενός RAV4 ή ενός Subaru Forester.

Το τελευταίο δεν το αναφέρω τυχαία αφού το ηλεκτρικό SUV αποτελεί προϊόν κοινής εξέλιξης με την Subaru. Πάντως, η πλατφόρμα είναι η εξελιγμένη e-TNGA της Toyota και μέχρι να μάθουμε περισσότερα για το σύστημα πρόωσης γνωρίζουμε πως πέρα από τις βασικές εκδόσεις με το ένα ηλεκτρικό μοτέρ θα υπάρχει και τετρακίνητη (με δύο μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα) για κίνηση εκτός δρόμου. Επίσης, η Toyota αναφέρει και δυνατότητα ηλιακής φόρτισης, ενδεχομένως από πάνελ της οροφής όπως έχουμε δει και στο Prius.

Πέρα όμως από την πολύ ενδιαφέρουσα σχεδίαση του αμαξώματος οι Ιάπωνες φαίνονται εξίσου τολμηροί και στο εσωτερικό. Έτσι, συναντάμε ένα ταμπλό που στην κεντρική του κονσόλα έχει μια κλασική διάταξη με μια μεγάλη touch-screen και τα σχετικά χειριστήρια.

Ωστόσο, από τη μεριά του οδηγού βλέπουμε πως ο πίνακας οργάνων είναι τοποθετημένος πάνω από το τιμόνι (καλωδιακής σύνδεσης steer-by-wire) όπως στο i-Cockpit της Peugeot. Επίσης, πέρα από την έκδοση με το συμβατικό τιμόνι θα υπάρχει και προαιρετικά η επιλογή του κοφτού τιμονιού yoke (διαθέσιμο αρχικά για την αγορά της Κίνας), κάτι που είδαμε για πρώτη φορά από την Tesla.

Ενδιαφέρον, όπως και το ότι η Toyota έχει στόχο να λανσάρει παγκοσμίως 15 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2025 βάσει του πλάνου bZ (Beyond Zero).

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!