MUST_READNEAPINED

Ε.Ε.: Σε εφαρμογή οι κόφτες ταχύτητας από τo 2022

Από τον επόμενο Μάιο όλα τα νέα μοντέλα που θα παίρνουν έγκριση τύπου θα έχουν υποχρεωτικά ένα περιοριστή ταχύτητας.

Η υπερβολική ταχύτητα είναι το βασικό αίτιο του μεγαλύτερου ποσοστού των τροχαίων και ειδικότερα σε αυτά που χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας στους δρόμους.

Η ΕΕ έχει ως στόχο να συνετίσει τους οδηγούς και για αυτό από την άνοιξη του 2022 θα υποχρεώσει τους κατασκευαστές να εξοπλίζουν τα αυτοκίνητα που θα βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής τους με ένα έξυπνο περιοριστή ταχύτητας.

Το τελευταίo διάστημα έχουμε γράψει για διάφορους κατασκευαστές, όπως πρόσφατα η Renault./ Dacia ή παλιότερα η Volvo, που έχουν ανακοινώσει κόφτες στην τελική ταχύτητα των αυτοκινήτων τους στα 180 χλμ./ώρα. Ωστόσο, ο περιοριστής ταχύτητας ISA (Intelligent Speed Assistance) που προβλέπει η ΕΕ θα λειτουργεί διαφορετικά κα θα βάζει κόφτη ανάλογα με την περιοχή και τα όρια που κινείται το αυτοκίνητο.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρχει ειδικό λογισμικό που θα λαμβάνει πληροφορίες για τα όρια ταχύτητας (π.χ. από την αναγνώριση των πινακίδων ή το navi), την θέση του αυτοκινήτου (μέσω του GPS ή της κάρτας eCall) και ανάλογα θα περιορίζει την μέγιστη ταχύτητα.

Εδώ να πούμε πως στο πλαίσιο της ατομικής ελευθερίας επιλογής και της υπευθυνότητας κάθε πολίτη θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής απενεργοποίησης του ISA. Αλλά κανείς δεν ξέρει αν κάποια στιγμή στο μέλλον θα σταματήσει να υπάρχει η επιλογή «off».

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!