PINEDΔΟΚΙΜΕΣ

Στην Ελαφόνησο με το Opel Zafira Life [on the road]

Όταν ένα ζαφείρι της φύσης (η Ελαφόνησος) συναντά ένα Zafira των τεσσάρων τροχών, τότε ένα τριήμερο γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Αν δεις από ψηλά στο χάρτη την Ελαφόνησο μοιάζει με ένα μοναδικό ζαφείρι ακροβολισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Είναι ένα μικρό νησί που έχει έκταση μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την ηπειρωτική χώρα. Η πολύ μικρή απόσταση είναι ένα σημαντικό κίνητρο για όποιον θέλει να περάσει μαγευτικές νησιώτικες μέρες και ανά πάσα στιγμή να μπορεί να επιστρέψει μέσω των ferry-boats που έχουν τακτικά δρομολόγια (ανά μισή ώρα την περίοδο υψηλής ζήτησης, η μετάβαση διαρκεί περίπου 10 λεπτά) εξυπηρετώντας ακόμη και μονοήμερες επισκέψεις.

Από την Αθήνα η Ελαφόνησος απέχει περίπου 320 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Μπορεί κανείς να βγει από τον Μορέα, από τον κόμβο της Τρίπολης, ή να ταξιδέψει πιο άνετα από την έξοδο της Μεγαλόπολης προς την Σπάρτη. Από εκεί και πέρα η διαδρομή περνά από τους Μολάους και τα Παπαδιάνικα για να φτάσουμε στην Πούντα και να περάσουμε απέναντι στο νησί της Ελαφονήσου. Για το ταξίδι μας επιλέξαμε ένα μεγάλο εξαθέσιο MPV όπως είναι το Opel Zafira Life που μας εξασφάλισε άνετες και οικονομικές διαδρομές (κάναμε 800+ χιλιόμετρα με ένα γέμισμα) χάρη στον δίλιτρο ντίζελ με τα 145 άλογα.

Γνωρίζατε ότι:

Στην αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος ήταν χερσόνησος και το τότε σχήμα της παρέπεμπε στην κάτοψη γαϊδουρομασέλας.

Η Ελαφόνησος πήρε το όνομα της από το πλούσιο κυνήγι κατά την αρχαιότητα. Κατά τον Παυσανία υπήρχε πλήθος από μικρόσωμα κοκκινόχρωμα ελάφια (Cervus elaphus).

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο η ονομασία της παραλία του Σίμου αποδίδεται σε έναν Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά. Μία άλλη εκδοχή βασίζεται σε ένα ερημίτη με το όνομα Σίμος.

Από τον 15ο αιώνα μέχρι τον 17ο το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο πειρατών. Η κατοίκηση του ξεκίνησε δειλά-δειλά από το 1850.

Η Ελαφόνησος ανήκει στο Νομό Λακωνίας, ανατολικά βρίσκεται η Νεάπολη, έδρα του Δήμου Βοιών που μαζί με τα υπόλοιπα χωριά στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου αποτελούν τα Βάτικα.

Το κοινοτικό διαμέρισμα Ελαφονήσου αποτελείται από το χωριό Ελαφόνησος και τους οικισμούς Καπάρι, Κάτω Νησί, Λεύκη και Πούντα.

Η Ελαφόνησος είναι ένα μαγευτικό νησάκι με την πιο όμορφη παραλία της χώρας μας και μία από τις πιο ωραίες του κόσμου. Η πιο γνωστή παραλία είναι αυτή του Σίμου και δίχως καμία υπερβολή το τοπίο της θυμίζει Καραϊβική. Ο Μικρός Σίμος έχει ένα πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα με άρωμα από… Μύκονο, αν ληφθεί υπόψη η τιμή της ομπρέλας.

Στο Μεγάλο Σίμο υπάρχει πολύ μεγαλύτερος χώρος για να στήσει κανείς την δική του ομπρέλα και να απολαύσει πιο prive την μοναδική παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη χρυσαφένια αμμουδιά.

Επίσης, η Λεύκη (πριν από τον Μικρό Σίμο) και το Κάτω Νησί (κοντά στο λιμάνι) είναι μια από τις πιο γνωστές, ενώ αδικημένη θεωρείται η παραλία της Παναγιάς (κοντά στο μέρος της διαμονής μας, το «Castro-Elafonisos») που έχει εξίσου κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα νερά.

Τα τελευταία χρόνια οι υποδομές αυξάνονται σημαντικά και στο όμορφο λιμανάκι με τις μικρές τράτες μπορεί κανείς να βρει τα πάντα σε επιλογές κουζίνας. Υπάρχουν πολλά, καθαρά και με λογικές τιμές εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα κ.α., καθώς και πολύ όμορφα μπαράκια για να απολαύσει κανείς το ποτό του.

Η Ελαφόνησος είναι ένα μέρος που συστήνεται τόσο για νέους όσο και για οικογένειες. Για να την απολαύσει κανείς περισσότερο και με την ησυχία του συστήνονται όλοι οι άλλοι μήνες εκτός του Αυγούστου όπου το νησί «βουλιάζει» τόσο από την πληρότητα των καταλυμάτων όσο και από τους μονοήμερους εκδρομείς.

Ευχαριστούμε την Δήμαρχο κα. Έφη Λιάρου για την θερμή υποδοχή της & την κα. Παναγιώτα για την φιλοξενία στο ολοκαίνουργιο «Castro Elafonisos» με την πανέμορφη θέα.

Φωτογραφίες / πηγές: Ν. Μαρινόπουλος, el.wikipedia.org, elafonnisos.gr, dimitris mourasiadis/ pexels

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!