NEA

Καύσιμο από ουίσκι για… μεθυσμένα φορτηγά!

Ο Σκωτσέζος κατασκευαστής ουίσκι Glenfiddich άρχισε να μετατρέπει τα φορτηγά παράδοσής του σε βιοαέριο χαμηλών εκπομπών από απορρίμματα που προέρχονται  μέσα από τη δική του διαδικασία απόσταξης ουίσκι.

Η Glenfiddich δήλωσε ότι έχει εγκαταστήσει πρατήρια καυσίμων στο αποστακτήριο Dufftown στη βορειοανατολική Σκωτία που χρησιμοποιούν τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τη μητρική της εταιρεία William Grant & Sons για τη μετατροπή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων παραγωγής της σε αέριο εξαιρετικά χαμηλού καυσίμου άνθρακα (ULCF) που παράγει ελάχιστο άνθρακα διοξείδιο και άλλες επιβλαβείς εκπομπές.

Ο Stuart Watts, διευθυντής ποτοποιίας της οικογενειακής εταιρείας William Grant & Sons, δήλωσε ότι παραδοσιακά ο Glenfiddich ξεπούλησε τους ξινούς κόκκους που είχαν απομείνει από τη διαδικασία βυνοποίησης για να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφές βοοειδών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Πηγή: Alexander James Walker / Glenfiddich / Instagram

Αλλά μέσω της αναερόβιας χώνευσης -όπου τα βακτήρια διασπούν την οργανική ύλη που παράγει βιοαέριο- το αποστακτήριο μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα υγρά απόβλητα της διαδικασίας για να παράγει καύσιμα και τελικά να ανακυκλώσει όλα τα απόβλητα με αυτόν τον τρόπο. «Η διαδικασία σκέψης πίσω από αυτό ήταν» τι μπορούμε να κάνουμε ότι είναι καλύτερο για όλους μας;», δήλωσε ο Watts.

Ο οινοπνευματοποιός, πουλάει περισσότερα από 14 εκατομμύρια μπουκάλια ουίσκι μονής βύνης ετησίως, είπε ότι το βιοαέριο που βασίζεται σε απόβλητα ουίσκι τροφοδοτεί ήδη τρία ειδικά φορτηγά που μεταφέρουν το πνεύμα Glenfiddich από την παραγωγή στο Dufftown έως την εμφιάλωση και τη συσκευασία, καλύπτοντας τέσσερα William Grant & Sons sites στην κεντρική και δυτική Σκωτία.

Όπως τονίζεται, κάθε φορτηγό θα εκτοπίζει έως και 250 τόνους CO2 ετησίως, είπε ο Glenfiddich. Τα φορτηγά που χρησιμοποιεί ο Glenfiddich είναι μετατρεπόμενα οχήματα από την αυτοκινητοβιομηχανία Iveco που συνήθως λειτουργούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο.  Ο Watts είπε ότι ο Glenfiddich είχε στόλο περίπου 20 φορτηγών και η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλους τους στόλους παράδοσης των μαρκών ουίσκι της William Grant & Sons και θα μπορούσε να αυξηθεί για να τροφοδοτήσει τα φορτηγά άλλων εταιρειών.

Η σκωτσέζικη βιομηχανία ουίσκι ελπίζει να επιτύχει τους μηδενικούς στόχους άνθρακα έως το 2040.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!