NEA

Νορβηγία: 3 στα 4 είναι ηλεκτρικά – Από το 2025 θα είναι όλα!

Σύντομα τα τρία τέταρτα των νέων ταξινομήσεων στη Νορβηγία θα είναι πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως ανακοινώθηκε από εξειδικευμένο φορέα στην χώρα, μετά το ρεκόρ πωλήσεων στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που πέτυχε  τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πληροφοριών Οδικής Κυκλοφορίας (OFV), το 71,9% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν τον περασμένο μήνα στη σκανδιναβική χώρα, που  παραδόξως είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στη Δυτική Ευρώπη, ήταν οχήματα με μπαταρία.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, εννέα από τα δέκα μοντέλα ήταν ηλεκτρικά, με το τελευταίο μοντέλο Y της Tesla, το Ford Mustang Mach-E και το Volkswagen ID.4 να αποτελούν τα τρία πρώτα στον πίνακα των πωλήσεων στη Νορβηγία πάντα. Το μόνο μη ηλεκτρικό μοντέλο στην κορυφή του πίνακα είναι ένα υβριδικό όχημα, το Toyota RAV4.

«Εάν συνεχιστεί η τάση που παρατηρήσαμε τους τελευταίους μήνες, τρία στα τέσσερα νέα επιβατικά αυτοκίνητα θα είναι σύντομα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», ανέφερε το OFV σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το OFV, η Νορβηγία βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της,  να έχει δηλαδή όλα τα νέα αυτοκίνητά της «μηδενικές εκπομπές ρύπων» – ηλεκτρικά και υδρογόνο – από το 2025.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Σχεδόν όλη η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Νορβηγία προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια ανήλθε σε 93,4% το 2019, ενώ η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια προήλθε από θερμική και αιολική ενέργεια. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία ανήλθε σε 126 τεραβατώρες (126000 γιγαβατώρες) το 2019.
    Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ήταν η αιολική ενέργεια, με περίπου 5,5 τεραβατώρες. (5500 γιγαβατώρες)
    Το 2019, υπήρχαν 715 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στη Νορβηγία, ισχύος από ένα έως δέκα μεγαβάτ. Υπήρχαν επίσης 571 υδροηλεκτρικοί σταθμοί μικρότερου μεγέθους, κάτω του ενός μεγαβάτ. Οι μεγαλύτεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, άνω των 100 μεγαβάτ, ανέρχονταν σε 83 το ίδιο έτος.
    Ο πληθυσμός της Νορβηγίας ανερχόταν το 2019 σε 5,328 εκατομμύρια (2019)
    Το φυσικό αέριο είναι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Πηγές καθαρής παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020* (σε γιγαβατώρες)
    Χαρακτηριστικό: Παραγωγή ενέργειας σε γιγαβατώρες
    Φυσικό αέριο 8.036,3
    Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 6.400,2
    Λιγνίτης 2.494,3
    Υδροηλεκτρικές μονάδες** 1.001,7
    179,32 γιγαβατώρες
    Πληθυσμός Ελλάδας; 10 εκατομμύρια +;
    Κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε χώρα;
    Τα συμπεράσματα είναι προφανή και αν ληφθούν υπόψη και μερικές άλλες παράμετροι όπως το ψύχος που ευνοεί την απαγωγή θερμότητας από τους συσσωρευτές, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης τους.
    Να αναφέρουμε και τις υπόλοιπες παραμέτρους ηλεκτροκίνησης στις δύο χώρες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!