NEAPINED

Στο σφυρί ένα ακόμη Toyota 2000 GT

Το 2000GT είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Toyota και το ακριβότερο με τα σήματα της μάρκας που έχει πωληθεί ποτέ.

Δεν γνωρίζουμε αν θα πιάσει τόσα όσα ένα 2000 GT που είχε πωληθεί πριν από χρόνια. Πάντως, το συγκεκριμένο έχει την σπανιότητα που πρέπει να έχει ώστε να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ σε μία δημοπρασία που ολοκληρώνεται αύριο από την Bring A Trailer. Ειδικότερα όταν πρόκειται για ένα από τα μόλις 109 αριστεροτίμονα που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Όπως αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες το οποίο διατηρείται σε μουσειακή κατάσταση. Και όντως έτσι είναι καθώς το σασί 101 έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο του στο μουσείο της εταιρίας, πριν πωληθεί στην Αμερική το 2013. Η κατάστασή του είναι εξαιρετική και έχει στο οδόμετρο σχεδόν 20.000 χιλιόμετρα.

Σε εξαιρετική κατάσταση διατηρείται και το σαλόνι, με vinyl καθίσματα και τον ξύλινο διάκοσμο στο ταμπλό και την κονσόλα. Το αυτοκίνητο συνοδεύεται από όλα τα χαρτιά του και το ιστορικό της συντήρησής του.

Υπενθυμίζεται πως την περίοδο που κράτησε η παραγωγή του Toyota 2000 GT (1967-1970) κατασκευάστηκαν συνολικά 351 αυτοκίνητα εκ των οποίων μόνο τα 62 ήταν αριστεροτίμονα (στην Ιαπωνία επικρατεί το βρετανικό παρότι δεν ήταν ποτέ αποικία).

Σχεδιαστικά το Toyota 2000GT μας παραπέμπει ευθέως στην Jaguar E-Type και πραγματικά πρόκειται για το πιο όμορφο Toyota όλων των εποχών. Μάλιστα, το πανέμορφο αμάξωμα φέρεται να το έχει σχεδιάσει ο Albrecth Goertz (υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για την BMW 507).

Για όσους δεν το γνωρίζουν το ιαπωνικό κουπέ έχει έναν δίλιτρο ατμοσφαιρικό εξακύλινδρο σε σειρά μοτέρ βενζίνης, με τρία 40άρια καρμπυρατέρ Solex 2, twin cam κυλινδροκεφαλή της Yamaha και την ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους. H μετάδοση στους πίσω τροχούς γινόταν μέσω μηχανικού κιβωτίου 5 σχέσεων, υπήρχε πίσω μπλοκέ διαφορικό και η τελική έφτανε τα 217 χλμ./ώρα.

Το Toyota 2000GT ήταν το πρώτο γιαπωνέζικο μοντέλο με τέσσερα δισκόφρενα και ρυθμιζόμενη (coilover) ανάρτηση. Το εσωτερικό αποτελεί ένα αριστούργημα ντυμένο με ξύλο και με έντονη βρετανική αύρα.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!