NEA

To Fiat Mopar 500 Iride είναι μια νέα micro-mobility πρόταση

Το 500 Iride θα είναι διαθέσιμο στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο διανομέων και επισκευαστών της Fiat, ακόμα και για όσους δεν είναι κάτοχοι ενός αυτοκινήτου της μάρκας, ενώ η τιμή αγοράς του είναι 699 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και συμπεριλαμβάνει και 2ετη εργοστασιακή εγγύηση.

Ο Όμιλος Stellantis προωθεί τις φιλικές προς το περιβάλλον και προσιτές για τους καταναλωτές λύσεις μετακίνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι FIAT και Mopar, ανέπτυξαν το ηλεκτρικό scooter 500 Iride, το οποίο δίνει μια απάντηση στις σύγχρονες απαιτήσεις του micro-mobility, δηλαδή  την κάλυψη μικρών σχετικά αποστάσεων στα αστικά κέντρα, με έναν απόλυτα ευέλικτο, φιλικό προς το περιβάλλον και με προσιτό κόστος τρόπο.

Σχεδιασμένο από το Fiat Centro Stile σε συνεργασία με την Compagnia Ducale, το 500 Iride αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο αντλεί την έμπνευση του από το νέο 500, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της FIAT που δημιουργήθηκε για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τις μελλοντικές γενιές. Αρκετά συμπαγές για να χωρά στο χώρο αποσκευών, ακόμα και ενός αυτοκινήτου πόλης, το 500 Iride είναι σχεδιασμένο ώστε να μετακινεί τον χρήστη του στα στενά της πόλης, με άνεση, στιλ και ασφάλεια.

Από τα αρχικά βήματα της σχεδίασης, τα εμπλεκόμενα τμήματα συνεργάστηκαν ώστε να προσφέρουν ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας και πρακτικότητας, το οποίο παράλληλα θα διαθέτει το μέγιστο δυνατό επίπεδο εξατομίκευσης, στοιχείο στο οποίο ειδικεύεται η Mopar.

«Η αποκάλυψη του 500 Iride, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή που φέρνει το micro-mobility. Με βάση το θρυλικό μοντέλο της FIAT, αξιοποιήσαμε την υψηλή τεχνογνωσία της Compagnia Ducale, εταιρεία με την οποία έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν για προϊόντα τεχνολογίας των Fiat, Alfa Romeo, Abarth και Lancia», δήλωσε ο κ. Francesco Abbruzzesi, Επικεφαλής της Mopar για την περιοχή της Διευρυμένης Ευρώπης.

Σχεδίαση με σεβασμό προς το περιβάλλον και το χρήστη

Το όνομα του 500 Iride προέρχεται από το κύριο σχεδιαστικό του χαρακτηριστικό, το οποίο είναι το στρογγυλό εμπρός φωτιστικό σώμα που είναι εμπνευσμένο από τους προβολείς του 500 και θυμίζει την ίριδα ενός ματιού. Η κατασκευή του, όπως και του ηλεκτρικού Fiat 500, αποτελεί τον ορισμό του design, όπου το προϊόν προσφέρει τη μέγιστη πρακτικότητα και ασφάλεια με την πλέον άρτια αισθητική.

«Καρδιά» του 500 Iride είναι ο ηλεκτροκινητήρας των 250W, ο οποίος –ανάλογα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις- εξασφαλίζει ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα και αυτονομία 30 χλμ. Στοιχεία όπως τα ελαστικά διαμέτρου 10 ιντσών, η φαρδιά βάση που επιτρέπει στο χρήστη να έχει σε παράλληλη τοποθέτηση τα πόδια του, το πίσω αμορτισέρ, αλλά και η ρύθμιση της θέσης των χειριστηρίων, συνθέτουν μια μοναδική επιλογή στο χώρο των ηλεκτρικών scooters. Παράλληλα το σύστημα εύκολης αναδίπλωσης και το συνολικό βάρος που δεν ξεπερνά τα 15 κιλά, επιτρέπουν την εύκολη φόρτωση του 500 Iride στο χώρο αποσκευών ενός αυτοκινήτου.

Αντίστοιχα υψηλό με το επίπεδο πρακτικότητας, είναι και το επίπεδο ασφάλειας που εξασφαλίζει η σχεδίαση του 500 Iride, χάρη στο σύστημα φωτισμού υψηλής απόδοσης που περιλαμβάνει και πίσω φως φρεναρίσματος, το pedestrian mode που περιορίζει την ταχύτητα σε πεζόδρομους, το σύστημα ασφάλισης, αλλά και τις διάφορες λειτουργίες που προσφέρονται μέσω της εφαρμογής που συνοδεύει το 500 Iride, η οποία για παράδειγμα επιτρέπει τη χρήση του scooter μόνο από συγκεκριμένα άτομα.

Τέλος αντίστοιχα καινοτόμος είναι και ο τρόπος φόρτισης. Υπάρχει η επιλογή φόρτισης σε οικιακό δίκτυο, αλλά και σε παροχή 12V (όπως είναι για παράδειγμα η πρίζα ενός αυτοκινήτου), ενώ ειδικά για το ηλεκτρικό Fiat 500 η ειδική θήκη μεταφοράς-φόρτισης του scooter συνδέει απ’ ευθείας το 500 Iride με το αυτοκίνητο και το φορτίζει πλήρως, καταναλώνοντας λιγότερο από το 1% της μπαταρίας του αυτοκινήτου.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button