NEAPINED

Renault – Nissan – Mitsubishi: Ετοιμάζουν 35 νέα ηλεκτρικά μοντέλα

Η γαλλό-ιαπωνική συμμαχία μπαίνει γερά στην ηλεκτροκίνηση αφού μέχρι το 2030 σχεδιάζει να λανσάρει στην αγορά 35 ολοκαίνουργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσίασε σε μια ειδική εκδήλωση το πλάνο του μέχρι το 2030. Μέχρι τότε προβλέπεται το λανσάρισμα 35 νέων ηλεκτρικών μοντέλων που θα βασίζονται σε πέντε κοινές πλατφόρμες. Στόχος να αυξηθεί η χρήση κοινών πλατφορμών από το 60% στο 80% των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2026.

Μέσα από μία επένδυση 23 δισεκατομμυρίων μέσα στην επόμενη πενταετία θα εξελιχτούν οι εξής πλατφόρμες (στην CMF-EV θα βασιστού15 μοντέλα):

  • CMF-AEV (Dacia Spring κ.α.)
  • Kei-EV (για τα γιαπωνέζικα Kei cars)
  • LCV-EV (για τα ελαφρά επαγγελματικά)
  • CMF-BEV (για Renault 5 και 4, νέο Nissan Micra κ.ά.)
  • CMF-EV (για Nissan Ariya, Renault Megane E-Tech κ.α.)

Η Renault θα παρουσιάσει μέσα στο 2022 το Renault 5. Το 2024 θα ακολουθήσει το Renault 4ever και το αντίστοιχο επαγγελματικό. Κάπου εκεί θα δούμε και ένα ηλεκτρικό 7θέσιο SUV, ενώ νωρίτερα θα δούμε και ηλεκτρική έκδοση του Austral.

Η Nissan θα λανσάρει 23 υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στον αντικαταστάτη του Micra. Θα βασίζεται στο Renault 5, θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα έχει νέα ονομασία.

Ευχάριστα τα νέα για τη Mitsubishi που θα επαναπροσδιορίσει την θέση της στην Ευρώπη με δύο νέα μοντέλα. Το ASX θα επιστρέψει και θα βασίζεται στα Renault Captur και Nissan Juke. To άλλο μοντέλο ενδεχομένως να ανήκει στη μικρή κατηγορία.

Μέχρι το 2026 ο όμιλος έχει ως στόχο να μειώσει το κόστος των μπαταριών κατά 50%. Έως το 2028 η μείωση θα φτάσει στο 65%. Και προς το τέλος της δεκαετίας θα δολθεί μεγάλη βαρύτητα στις μπαταρίες στερεού τύπου (solid state) με διπλάσια ενεργειακή χωρητικότητα και 1/3 ταχύτερο χρόνο φόρτισης.

Τι λέει η Nissan για τον κοινό χάρτη πορείας Alliance 2030

Η Nissan Motor Co., Ltd. το Group Renault  και η Mitsubishi Motors Corporation, μέλη μιας από τις κορυφαίες συμμαχίες αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο, ανακοίνωσαν κοινά έργα και δράσεις για να επιταχύνουν και να διαμορφώσουν το κοινό τους μέλλον προς το 2030, εστιάζοντας στην αλυσίδα αξίας της κινητικότητας.

Ενάμιση χρόνο μετά την ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου συνεργασίας για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας  των μελών-εταιρειών της, η Συμμαχία βασίζεται πλέον σε γερά θεμέλια, με οφέλη τόσο από έναν αποτελεσματικό οργανισμό επιχειρησιακής διακυβέρνησης, όσο  και από την εντατική και ευέλικτη συνεργασία.

Συνεχίζοντας το σχήμα Leader-Follower που καθορίστηκε τον Μάιο του 2020, η επιλεγμένη τεχνολογία θα αναπτύσσεται από μία ηγετική ομάδα με την υποστήριξη των followers, επιτρέποντας έτσι σε κάθε μέλος της Συμμαχίας να έχει πρόσβαση σε όλες τις βασικές τεχνολογίες.

Η Συμμαχία έχει καθορίσει έναν κοινό οδικό χάρτη για το 2030, για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και την Ευφυή & Συνδεδεμένη κινητικότητα, κατανέμοντας τις επενδύσεις προς όφελος των εταιρειών της, αλλά και των πελατών τους.

Σχέδιο Leader-Follower

Τα μέλη της Συμμαχίας έχουν αναπτύξει μια μεθοδολογία «έξυπνης διαφοροποίησης» που καθορίζει το επιθυμητό επίπεδο κοινών σημείων για κάθε όχημα, ενσωματώνοντας πολλές παραμέτρους πιθανής οικονομίας κλίμακας, όπως πλατφόρμες, εργοστάσια παραγωγής, κινητήρες ή κατηγορία οχημάτων. Αυτό συμπληρώνεται και ενισχύεται από μια αυστηρότερη προσέγγιση στο σχεδιασμό και τη διαφοροποίηση του αμαξώματος. Για παράδειγμα, η κοινή πλατφόρμα για τις κατηγορίες C και D θα προσφέρει πέντε μοντέλα από τρεις μάρκες της Συμμαχίας, όπου μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα κορυφαία Nissan Qashqai και X-Trail.

Ενισχύοντας αυτή τη διαδικασία, τα μέλη της Συμμαχίας θα εστιάσουν στη χρήση κοινών πλατφορμών τα επόμενα χρόνια από το 60% σήμερα, σε περισσότερο από το 80% των συνδυασμένων 90 μοντέλων τους, το 2026. Αυτό θα επιτρέψει σε κάθε εταιρεία να εμβαθύνει στις ανάγκες των πελατών της, προσφέροντας τα καλύτερα δυνατά μοντέλα, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις καινοτομίες σε ολόκληρη τη Συμμαχία, με χαμηλότερο κόστος.

Πέντε κοινές πλατφόρμες EV

Η Συμμαχία έχει πρωτοστατήσει στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη επενδυθεί στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Στις κύριες αγορές (Ευρώπη, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Κίνα) 15 εργοστάσια της Συμμαχίας παράγουν ήδη ανταλλακτικά, κινητήρες, μπαταρίες για 10 μοντέλα EV που κυκλοφορούν στους δρόμους, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα EV να έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής και 30 δισεκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά χιλιόμετρα, να έχουν διανυθεί.

Βασιζόμενη σε αυτή τη μοναδική τεχνογνωσία, η Συμμαχία επιταχύνει με επενδύσεις ύψος 23 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτροκίνηση τα επόμενα πέντε χρόνια, οδεύοντας σε 35 νέα μοντέλα EV έως το 2030.

Το 90% αυτών των μοντέλων θα βασίζεται σε πέντε κοινές πλατφόρμες EV, που καλύπτουν τις περισσότερες αγορές, σε όλες τις μεγάλες περιοχές:

  • Η CMF-AEV, η πιο προσιτή πλατφόρμα στον κόσμο
  • Οικογένεια πλατφορμών KEI-EV (mini όχημα) για εξαιρετικά συμπαγή EV
  • Οικογένεια πλατφορμών LCV-EV Family για τους επαγγελματίες, έχοντας ως βάση το νέο Nissan Town Star
  • CMF-EV, η παγκόσμια, ευέλικτη πλατφόρμα EV. Θα είναι στους δρόμους σε λίγες εβδομάδες ως η βάση για το EV crossover Nissan Ariya. Η πλατφόρμα CMF-EV, με τις τεχνολογικές της καινοτομίες και τις δυνατότητες που προσφέρει η σπονδυλωτή άρθρωσή της, είναι μια πλατφόρμα αναφοράς για μια νέα γενιά ηλεκτρικών οχημάτων για τους εταίρους της Συμμαχίας. Η πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί για να ενσωματώνει και να βελτιστοποιεί όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα 100% ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, φιλοξενώντας έναν νέο κινητήρα υψηλής απόδοσης και μια εξαιρετικά λεπτή μπαταρία. Μέχρι το 2030, περισσότερα από 15 μοντέλα θα βασίζονται στην πλατφόρμα CMF-EV, με έως και 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα να παράγονται σε αυτήν την πλατφόρμα ετησίως.
  • Η CMF-BEV, η πιο ανταγωνιστική compact ηλεκτρική πλατφόρμα στον κόσμο, που θα λανσαριστεί το 2024. Παρέχει αυτονομία έως και 400 km. Οι αεροδυναμικές επιδόσεις της είναι εξαιρετικές, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους κατά 33% και της κατανάλωσης ισχύος κατά περισσότερο από 10% (σε σύγκριση με τρέχον μοντέλο της Συμμαχίας). Θα είναι η βάση για 250.000 οχήματα ετησίως, όπου μεταξύ αυτών θα είναι και το νέο compact EV που θα αντικαταστήσει το Nissan Micra.

Κοινή στρατηγική και πρωτοποριακές καινοτομίες για τις μπαταρίες και προγραμματισμένη παραγωγική ικανότητα 220 GWh

Καθώς η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί της επιτυχίας,  αυτό οδήγησε τις εταιρείες-μέλη της Συμμαχίας σε μια κοινή στρατηγική μπαταριών, όπου, μεταξύ άλλων, είχε ως αποτέλεσμα την επιλογή κοινού προμηθευτή μπαταριών,  στις βασικές αγορές.

Η Συμμαχία συνεργάζεται με κοινούς εταίρους για να επιτύχει πραγματική οικονομία κλίμακας και οικονομικά προσιτή τιμή, επιτρέποντας τη μείωση του κόστους της μπαταρίας κατά 50% το 2026 και 65% έως το 2028.

Με αυτήν την προσέγγιση, έως το 2030, η Συμμαχία θα έχει συνολική παραγόμενη χωρητικότητα μπαταριών 220 GWh, προοριζόμενη για EVs σε βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής ανά την Υφήλιο.

Πέρα από αυτό, η Συμμαχία μοιράζεται ένα κοινό όραμα για την τεχνολογία μπαταριών all-solid-state (ASSB). Με βάση τη βαθιά τεχνογνωσία και τη μοναδική εμπειρία της ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία μπαταριών, η Nissan θα πρωτοστατήσει σε καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα που θα ωφελήσουν όλα τα μέλη της Συμμαχίας.

Οι μπαταρίες ASSB (ξηρού τύπου) θα έχουν  διπλάσια ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις τρέχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ο χρόνος φόρτισης θα μειωθεί επίσης σημαντικά, στο ένα τρίτο, επιτρέποντας στους κατόχους αυτών των μοντέλων να πραγματοποιούν μεγαλύτερα ταξίδια με αυξημένη άνεση, αυτοπεποίθηση και απόλαυση.

Ο στόχος είναι η μαζική παραγωγή μπαταριών ASSB μέχρι τα μέσα του 2028 και στο μέλλον  να επιτευχθεί ισοτιμία κόστους με τα οχήματα ICE (με θερμικό κινητήρα),  μειώνοντας περαιτέρω το κόστος στα 65$ ανά kWh και επιταχύνοντας την παγκόσμια μετάβαση προς τα EVs.

Παράλληλα, η Συμμαχία συνεργάζεται με στρατηγικούς εταίρους για να προσφέρει την καλύτερη πρόταση στους πελάτες της  για φόρτιση καθ’ οδόν. Η Mobilize Power Solutions παρέχει στους χρήστες B2B μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που περιλαμβάνει σχεδιασμό έργου, εγκατάσταση, συντήρηση και διαχείριση βελτιστοποιημένης υποδομής επαναφόρτισης, καθώς και όλων των σχετικών υπηρεσιών για την κάλυψη των επιχειρηματικών τους αναγκών.

Άλλη μια πρόσφατη συμφωνία είναι αυτή με την Ionity, μέσω του Alliance Emobility Service Provider Plug Surfing, η οποία θα επιτρέψει στους πελάτες της να έχουν πρόσβαση με προνομιακή τιμολόγηση στο δίκτυο εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης Ionity στην Ευρώπη.

Με περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στα EVs, τα μέλη της Συμμαχίας διαθέτουν βαθιά γνώση που τους επιτρέπει να είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό στη βελτιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης μπαταριών, ιδίως με εφαρμογές μπαταριών δεύτερης ζωής, την ανακύκλωση και την επίτευξη αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της μπαταρίας.

25 εκατομμύρια αυτοκίνητα συνδεδεμένα με το Alliance Cloud έως το 2026

Η έξυπνη και συνδεδεμένη κινητικότητα, είναι κρίσιμοι τομείς για αυξημένη κοινή καινοτομία σε όλη τη Συμμαχία. Με 20ετή εμπειρία στο ADAS (προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού) και την αυτόνομη οδήγηση, η Συμμαχία  συνεχίζει να βελτιώνει την οδηγική ασφάλεια σε πραγματικές συνθήκες, την άνεση και την απόλαυση, παρέχοντας καινοτομίες με έξυπνες τεχνολογίες οχημάτων και υποβοήθησης οδηγού, με απτό παράδειγμα το βραβευμένο σύστημα ProPILOT της Nissan.

Με κοινές πλατφόρμες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, μέχρι το 2026 τα μέλη της Συμμαχίας αναμένουν να διαθέσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια οχήματα σε κυκλοφορία, με 45 μοντέλα της Συμμαχίας να είναι εξοπλισμένα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Σήμερα, 3 εκατομμύρια οχήματα είναι ήδη συνδεδεμένα στο Alliance Cloud με μόνιμες ανταλλαγές δεδομένων.

Μέχρι το 2026, περισσότερα από 5 εκατομμύρια συστήματα cloud της Συμμαχίας θα παραδίδονται ετησίως, με συνολικά 25 εκατομμύρια αυτοκίνητα στο δρόμο. Η Συμμαχία θα είναι επίσης η πρώτη παγκοσμίως κατασκευάστρια αρχικού εξοπλισμού  μαζικής παραγωγής (OEM) που θα εισάγει το οικοσύστημα της Google στα αυτοκίνητά της.

Η Συμμαχία θα λανσάρει το πρώτο της όχημα που καθορίζεται πλήρως από λογισμικό,  μέχρι το 2025. Με αυτό το όχημα, η Συμμαχία θα βελτιώσει την απόδοση  του Over The Air των αυτοκινήτων της,  καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Αυτό σημαίνει πρόσθετη  αξία για τους πελάτες με την ενσωμάτωση του αυτοκινήτου τους στο ψηφιακό τους οικοσύστημα, προσφέροντας  εξατομικευμένη εμπειρία, νέες βελτιωμένες υπηρεσίες και μειωμένο κόστος συντήρησης. Αυτό θα επιτρέψει επίσης στα μέλη της Συμμαχίας να ενισχύσουν τις αξίες μεταπώλησης των οχημάτων τους. Επιπλέον, τα οχήματα που καθορίζονται από το λογισμικό θα μπορούν να επικοινωνούν με συνδεδεμένα αντικείμενα, χρήστες και υποδομές, διευρύνοντας τα οφέλη για τις εταιρείες της Συμμαχίας.

Η καλύτερη ψηφιακή εμπειρία της Συμμαχίας  στην κατηγορία θα είναι η πύλη σε έναν άνευ προηγουμένου όγκο δεδομένων, ανοίγοντας το δρόμο προς τα επόμενα σύνορα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την Nissan και τις υπόλοιπες εταιρείες – μέλη,  να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!