ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μία επίσκεψη στο εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες

Αν και έχει ιστορία από το 1949, αποτελώντας ισχυρή παραγωγική μονάδα για τη μάρκα από το Ίνγκολσταντ, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2018, όταν από τη γραμμή παραγωγής βγήκε ένα Audi A1.

Ήταν το τελευταίο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κατασκευάστηκε εκεί, πριν το εργοστάσιο εστιάσει αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση. Για ένα μικρό διάστημα το εργοστάσιο έκλεισε τις πύλες του, προκειμένου να μετασχηματιστεί σε μία πρότυπη μονάδα κατασκευής αποκλειστικά ηλεκτρικών μοντέλων της Audi. Εκτός των εργασιών υποδομής, η Audi προετοίμασε τους υπαλλήλους της με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης για την κατασκευή προηγμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τον Νοέμβριο του 2021 η Audi γιόρτασε την παραγωγή οκτώ εκατομμυρίων αυτοκινήτων από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στις Βρυξέλλες, με ένα Audi e-tron να είναι το επετειακό αυτοκίνητο. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Audi Βρυξελλών τιμήθηκε με το «Βελγικό Βραβείο Βιομηχανικής Αριστείας 2021».

Από το 2011, το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες αποτελούσε μεγάλο πόλο έλξης τόσο για τους Βέλγους όσο και τους τουρίστες της πόλης, καθώς ήταν ανοικτό σε επισκέψεις. Με την επανέναρξη λειτουργίας του, το ενδιαφέρον του κόσμου πολλαπλασιάστηκε.

Ανταποκρινόμενη στο ενδιαφέρον του κόσμου, η Audi έκανε δυνατή την online επίσκεψη στο εργοστάσιο. Πλέον, κάθε ενδιαφερόμενος, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται ένα προηγμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η ξενάγηση μεταφέρει τους θεατές στον κόσμο της παραγωγής του e-tron – από τις πρέσες στο βαφείο, μέχρι την τελική συναρμολόγηση. Για παράδειγμα, στην κατασκευή αμαξωμάτων, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο άνθρωποι και ρομπότ συνεργάζονται αρμονικά, επιτυγχάνοντας τις τέλειες συγκολλήσεις.

Στην τελική συναρμολόγηση, οι επισκέπτες μέσω streaming μπορούν να δουν πώς συναρμολογούνται πάνω από 1.000 εξαρτήματα σε έναν ταινιόδρομο μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου. Λίγο πριν το τέλος, μία γρήγορη ματιά στο τμήμα κατασκευής μπαταριών υψηλής τάσης, με έλεγχο σε στεγανώσεις, ηλεκτρικές λειτουργίες και, φυσικά, την ισχύ κάθε μπαταρίας ενώ ακολουθεί παρουσίαση της διαδικασίας σύνδεσης του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος με την μπαταρία. Η ξενάγηση κλείνει με την τελική δοκιμή ποιότητας, όπου ελέγχονται ξανά όλες οι λειτουργίες και επιβεβαιώνεται η άρτια κατασκευή κάθε αυτοκινήτου.

Η Audi έχει ήδη τιμηθεί επανειλημμένα για το ενεργειακό αποτύπωμα του προηγμένου εργοστασίου στις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστικά, το σύστημα συλλογής ηλιακής ενέργειάς του εργοστασίου καλύπτει πάνω από 107.000 τετραγωνικά μέτρα, ένα από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα συστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών. Κάθε χρόνο, εξοικονομεί για την Audi Βρυξελλών περίπου 1.900 τόνους CO2 και παράγει πάνω από 9.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας –ενέργεια αρκετή για να ηλεκτροδοτηθούν περίπου 2.500 νοικοκυριά για ένα χρόνο.

Το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες είναι διαθέσιμο για μια εικονική ξενάγηση μέσω του AudiStream ή στο www.audibrussels.be/.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!