ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Nissan e-POWER: Πως λειτουργεί [video]

Το σύστημα μετάδοσης κίνησης e-POWER της Nissan θα είναι διαθέσιμο στη γκάμα του Qashqai στα τέλη του καλοκαιριού.

Το νέο Qashqai θα είναι το πρώτο μοντέλο στην Ευρώπη που θα εξοπλιστεί με το μοναδικό σύστημα κίνησης e-POWER της Nissan. Ως αποκλειστικότητα της Nissan και βασικό στοιχείο της στρατηγικής Intelligent Mobility της εταιρείας, το σύστημα e-POWER είναι μια μοναδική προσέγγιση στην ηλεκτροκίνηση, κάνοντας την καθημερινή οδήγηση ευχάριστη και αποτελεσματική.

Γιατί e-POWER;

Η έρευνα της Nissan έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι οδηγοί  crossover περνούν περισσότερο από το 70% του χρόνου τους οδηγώντας σε αστικά και προαστιακά περιβάλλοντα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι αυτοκινητιστές αισθάνονται υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με την οδηγική απόλαυση, προκειμένου να επιλέξουν το νέο όχημά τους με οικολογικά κριτήρια.

Για να ανταποκριθεί σε αυτή την τάση, η Nissan ανέπτυξε το σύστημα e-Power, ειδικά ρυθμισμένο για τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών. Προσφέρει βέλτιστη απόδοση καυσίμου με την οδηγική απόλαυση ενός EV, χάρη στο συνδυασμό δύο εξειδικεύσεων της Nissan: της προηγμένης τεχνολογίας μπαταρίας και κινητήρα, συν του καινοτόμου κινητήρα εσωτερικής καύσης με μεταβλητό λόγο συμπίεσης.

Ως εκ τούτου, το e-POWER είναι μια ιδανική τεχνολογία για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αφιερώσουν χρόνο για να επαναφορτίσουν το όχημά τους  με ένα καλώδιο, αλλά οδηγούν καθημερινά σε αστικό / προαστιακό περιβάλλον  και είναι έτοιμοι να κάνουν το πρώτο βήμα στη μετάβασή τους σε ένα πλήρες EV, στο μέλλον.

Ειδικά για την Ελλάδα, τo Qashqai με το σύστημα e-POWER προσφέρει, ως προς τις επιδόσεις και την κατανάλωση, αντίστοιχα πλεονεκτήματα με ένα πετρελαιοκίνητο μοντέλο και επιπλέον ο οδηγός του  απολαμβάνει οδηγική συμπεριφορά αντίστοιχη με αυτή ενός ηλεκτρικού αυτοκίνητου, χωρίς την ανάγκη φόρτισης σε πρίζα!

Ηλεκτροκίνηση στους τροχούς με τελική ισχύ 188hp

Το σύστημα e-POWER αποτελείται από μια μπαταρία υψηλής απόδοσης που συμπληρώνεται από έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με μεταβλητή σχέση συμπίεσης 156 ίππων, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετατροπέα και έναν ηλεκτροκινητήρα 140 kW παρόμοιου μεγέθους και ισχύος όπως συναντάται στα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan. Ο βενζινοκινητήρας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μετατροπέα στην μπαταρία, στον ηλεκτροκινητήρα ή και στα δύο, ανάλογα με το σενάριο οδήγησης.

Η τεχνολογία μετάδοσης κίνησης με τις κορυφαίες πωλήσεις

Το σύστημα e-POWER κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2017 στο μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο Note και έγινε το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ιαπωνία το 2018.

Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ευρωπαίων αυτοκινητιστών και την τυπική καθημερινή τους οδήγηση στην πόλη και στα προάστια, η ενσωμάτωση του e-POWER έχει αναβαθμιστεί σημαντικά στο νέο Qashqai. Για την Ευρώπη το σύστημα έχει αναβαθμιστεί με έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα μεταβλητής συμπίεσης 1,5 λίτρων (156hp), που μεταφράζεται σε συνολική τελική ισχύ 140 kW (188hp).

Το πλεονέκτημα του συστήματος e-POWER είναι ότι ο κινητήρας λειτουργεί εντός της βέλτιστης εμβέλειας και της καλύτερης σχέσης συμπίεσης, με αποτέλεσμα ανώτερη απόδοση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές CO2, σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας και εκλεπτυσμένη κύλιση χάρη στον μειωμένο θόρυβο του κινητήρα.  Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η ελάχιστη επίδραση που θα έχει το e-POWER στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις.

Χάρη στην πλήρη ηλεκτροκίνηση, δεν υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή ροπής όπως συμβαίνει σε ένα παραδοσιακό υβριδικό, όπου μπορεί να υπάρξει απότομη αύξηση στις στροφές του κινητήρα καθώς καλείται να ανταποκριθεί στην απαίτηση του γκαζιού για άμεση επιτάχυνση. Η άμεση απόκριση του συστήματος e-POWER προσφέρει μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία, σε όλες τις συνθήκες οδήγησης.

Για μεγιστοποίηση της απόδοσης, σε καταστάσεις υψηλής επιτάχυνσης ή υψηλής ταχύτητας, η μονάδα ελέγχου διαχείρισης ενέργειας στο σύστημα e-POWER μπορεί να στείλει την ισχύ που παράγεται από τον κινητήρα 1,5 λίτρων απευθείας στον ηλεκτροκινητήρα, μέσω του μετατροπέα, για να ενισχύσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από την μπαταρία.

Με την επιβράδυνση και το φρενάρισμα, η κινητική ενέργεια ανακτάται και διοχετεύεται πίσω στην μπαταρία για βελτιστοποίηση της απόδοσης.

Τεχνολογία μεταβλητού λόγου συμπίεσης

Στην καρδιά του μοναδικού συστήματος e-POWER της Nissan βρίσκεται ένας τρικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας μεταβλητής συμπίεσης 156hp 1,5 λίτρων, ο οποίος έχει αναπτυχθεί ειδικά για αυτήν την εφαρμογή. Έχοντας δοκιμαστεί για πρώτη φορά από την premium μάρκα Infiniti της Nissan, η ικανότητα μεταβλητής συμπίεσης του κινητήρα είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, επιτρέποντάς του να προσαρμόζει την αναλογία συμπίεσης, παρέχοντας βέλτιστη απόδοση και οικονομία καυσίμου, ανάλογα με το φορτίο του κινητήρα.

Η διακύμανση του λόγου συμπίεσης κυμαίνεται μεταξύ 8:1 και 14:1. Αυτό επιτυγχάνεται με την κίνηση ενός μηχανισμού που αλλάζει το μήκος της διαδρομής του εμβόλου ανάλογα με τη ζήτηση ισχύος.

Σε σενάρια χαμηλής ζήτησης ισχύος, όπως σταθερή ταχύτητα με καλή κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, η αναλογία συμπίεσης θα είναι στο υψηλότερο εύρος που βελτιστοποιεί την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων. Υπό υψηλή ζήτηση ισχύος, για τη φόρτιση της μπαταρίας ή την παροχή ρεύματος απευθείας στον κινητήρα, θα ενεργοποιηθεί ένας χαμηλότερος λόγος συμπίεσης που θα μεγιστοποιήσει την ισχύ εξόδου του κινητήρα. Η μετάβαση μεταξύ διαφορετικών αναλογιών συμπίεσης είναι απρόσκοπτη, χωρίς να απαιτείται παρέμβαση από τον οδηγό.

ePedal

Όπως και στο LEAF, το νέο Qashqai e-POWER επωφελείται από μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης με ένα πεντάλ που ονομάζεται e-Pedal. Σχεδιασμένο για να εξομαλύνει  την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από την αστική οδήγηση, όπου ο οδηγός κινεί συχνά το πόδι του ανάμεσα στο γκάζι και το φρένο, το e-Pedal επιτρέπει στους οδηγούς να επιταχύνουν και να φρενάρουν χρησιμοποιώντας μόνο το γκάζι.

Το σύστημα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί από το διακόπτη στην κεντρική κονσόλα και, έκτοτε, το γκάζι θα επιταχύνει ως συνήθως. Με την απελευθέρωση του γκαζιού, το e-Pedal θα φρενάρει το Qashqai στα 0,2 g, αρκετά για να ανάψουν τα φώτα των φρένων και θα επιβραδύνει το Qashqai σε μια ταχύτητα «ερπυσμού». Κάτι τέτοιο διασφαλίζει ότι οι ελιγμοί στάθμευσης με χαμηλή ταχύτητα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλοί. Η χρήση του e-Pedal γίνεται γρήγορα διαισθητική και το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται ο φόρτος του οδηγού κατά την αστική οδήγηση. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται μια ομαλή και ξεκούραστη εμπειρία οδήγησης.

TΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ePOWER (1.5-βενζίνης, VCR turbo κινητήρας)

ΙσχύςHP (kW)188 (140)
ΡοπήNm330
Μετάδοση Κίνησης2WD
Κατανάλωση μικτού κύκλουl/100 km5.3*
Εκπομπές μικτού κύκλου  g/km119*

*υπόκεινται σε έγκριση

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button