PINEDΔΟΚΙΜΕΣ

Με την BMW i4 M50 στην Αττική [first drive]

Μία πρώτη επαφή με την εκρηκτική BMW των 544 ίππων μας βάζει ακόμη πιο βαθιά στο νέο mode των ηλεκτρικών sportscar. Και δεν είναι μόνο οι «σέρβο» επιδόσεις.

H BMW i4 είναι ένα μεγάλο σεντάν που τοποθετείται απέναντι στο μικρότερο Tesla Model 3 και στην μεγαλύτερη Mercedes EQE. Μέχρι να οδηγήσουμε την τελευταία μπορούμε να πούμε πως η i4 μας εντυπωσίασε και πως overall είναι ένα πολύ καλύτερο αυτοκίνητο από οποιοδήποτε Tesla. Sorry για όσους πίνετε νερό στο όνομα του Musk.

Αλλά η i4 είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με το οποίο ήρθαμε σε επαφή για μια ημέρα κατά την πρώτη μας οδηγική εμπειρία στην Αττική. Και μάλιστα με την top έκδοση, την M50 που έχει δύο ηλεκτρικά μοτέρ (ένα μπροστά με 258 ίππους και ένα πίσω με 313) για μια συνδυασμένη ισχύ στα 544 άλογα!

Προφανώς και δεν χρειάζεται να μιλήσω για τις τρελές επιταχύνσεις. Πατώντας απότομα κάθε φορά το γκάζι είναι σα να τρως κλωτσιά στο στομάχι. Τόσο δυνατή που δεν θέλει και πολύ για να ανακατευτείς. Δεν θα σταθώ όμως και τόσο στις ασύλληπτες επιταχύνσεις με το «0-100» να διαρκεί λιγότερα από 4 δευτερόλεπτα.

Αυτό που μου έκανε την τρομερή εντύπωση για την i4, η οποία δεν βασίζεται σε κάποια ιδιαίτερα εξελιγμένη πλατφόρμα αλλά σε μια 400V, είναι η εξαιρετική δουλειά στο σασί. Και δεν εννοώ μόνο το άμεσο τιμόνι ή τα εξαιρετικά φρένα, αλλά την απίστευτη ανάρτηση με τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ που πραγματικά «σιδερώνουν» κάθε κακουχία του οδοστρώματος.

Ταυτόχρονα, η ρύθμιση όλου του σασί είναι τέτοια που καταφέρνει να κρύβει τα 2,3 τόνους της i4 M50. Περισσότερα όμως θα έχουμε να πούμε στην σχετική μας δοκιμή τις επόμενες εβδομάδες.

Η τιμή της νέας BMW i4 ξεκινά από τα 54.850€ για την έκδοση eDrive40 (η εισαγωγική έκδοση λαμβάνει και κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η οποία μειώνει σημαντικά την αρχική τιμή του αυτοκινήτου). Αντίστοιχα, η προτεινόμενη λιανική τιμή της έκδοσης Μ50 ξεκινά από τα 69.750€ (με ΦΠΑ).

Τι λέει η BMW i4

Η i4 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας BMW που δίνει έμφαση από την αρχή στις δυναμικές επιδόσεις. Δυο εκδόσεις του μοντέλου διατίθενται, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης BMW M με σύστημα κίνησης μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η BMW i4 M50 (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 24-19 kWh/100 km κατά το πρότυπο WLTP) ένα μοντέλο υψηλών επιδόσεων της BMW M GmbH, χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και έναν ακόμα πίσω προσφέροντας συνολική ισχύ συστήματος 400 kW/ 544 hp, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 510 km στον κύκλο WLTP.

Η BMW i4 eDrive40 (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 20-16 kWh/100 km) συνδυάζει έναν ηλεκτροκινητήρα 250 kW/ 340 hp με κλασική πίσω κίνηση. Η μέγιστη αυτονομία του σύμφωνα με το πρότυπο WLTP είναι 590 km.

Η εξέλιξη της i4 βασίστηκε από την αρχή σε μία ευέλικτη αρχιτεκτονική οχήματος, με στόχο ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Οι συμπαγείς μονάδες κίνησης έχουν ένα ελαστικό σαϊλεντμπλόκ έδρασης στα αντίστοιχα υποπλαίσια άξονα.

Η εξαιρετικά λεπτή μπαταρία υψηλής τάσης έχει ύψος στοιχείων μόλις 110 mm, είναι τοποθετημένη χαμηλά στο πάτωμα του οχήματος και έχει σταθερή σύνδεση με ένα αλουμινένιο πάνελ και το υποπλαίσιο του εμπρός άξονα. Με κέντρο βάρους έως 53 mm χαμηλότερο από αυτό της BMW Σειράς 3 Sedan, ομοιόμορφη κατανομή βάρους, ένα στρεπτικά άκαμπτο και ελαφρύ αμάξωμα, άριστη αεροδυναμική (Cd: 0.24).

Η στάνταρ τεχνολογία πλαισίου της BMW i4 περιλαμβάνει εμπρός άξονα δύο συνδέσμων με γόνατα ελατηρίων και πίσω άξονα πέντε συνδέσμων με ειδική ρύθμιση, αμορτισέρ που ρυθμίζουν συνεχώς την απόσβεσή τους ανάλογα με την αντίστοιχη διαδρομή των ελατηρίων (lift-related dampers), ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης Servotronic, ένα ολοκληρωμένο σύστημα πέδησης και πίσω αερανάρτηση. Το εξαιρετικά γρήγορο και ακριβές σύστημα τοποθετείται στάνταρ στην BMW i4 ενώ συνεργάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης για πρώτη φορά.

Η BMW i4 M50 εφοδιάζεται επίσης με προσαρμοζόμενη ανάρτηση M με ειδική ρύθμιση, σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού, φρένα M Sport και (προαιρετικά) ζάντες αλουμινίου M έως 20” με ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων εμπρός/πίσω.

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive στην BMW i4 περιλαμβάνει συστήματα κίνησης που συνδυάζουν τον ηλεκτροκινητήρα, τα ηλεκτρονικά ισχύος και το κιβώτιο σε μια μονάδα. Η φιλοσοφία του συστήματος ηλεκτροκίνησης προσφέρει ενεργειακή πυκνότητα έως 2,14 kW/kg και έναν εξαιρετικά υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Οι ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή ενός σύγχρονου μοτέρ με ρεύμα διέγερσης. Η διέγερση του ρότορα στους κινητήρες της i4 δεν επάγεται από σταθερούς μόνιμους μαγνήτες, αλλά μέσω ρεύματος σε πηνίο που ελέγχεται με απόλυτη ακρίβεια.

Αν ο οδηγός απαιτήσει υψηλή ισχύ για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα, η i4 M50 ενεργοποιεί το πρόγραμμα Sport Boost, που απελευθερώνει τη μέγιστη ισχύ αλλά και ροπή των 795 Nm του συστήματος κίνησης. Αυτό επιτρέπει στην έκδοση BMW M να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 3,9 δευτ. Το σύστημα κίνησης της BMW i4 eDrive40 αποδίδει μέγιστη ροπή 430 Nm, για επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,7 δευτερόλεπτα.

Η σπορ οδηγική εμπειρία συνοδεύεται από έναν αποκλειστικό ήχο που προσαρμόζεται στις εντολές του γκαζιού. Η BMW i4 M50 συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ακουστικό ‘soundtrack’. Επιπλέον, το BMW IconicSounds Electric επιτρέπει την ενσωμάτωση νέων εκδόσεων ήχου που δημιουργούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Hans Zimmer.

Μπαταρία υψηλής τάσης

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive περιλαμβάνει επίσης μία μπαταρία υψηλής τάσης. Η ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας ιόντων λιθίου είναι περίπου 20% υψηλότερη από την αντίστοιχη της μπαταρίας που χρησιμοποιείται στο τρέχον BMW i3. Το συνολικό ενεργειακό περιεχόμενο της μπαταρίας υψηλής τάσης είναι 83,9 kWh (καθαρό ενεργειακό περιεχόμενο: 80,7 kWh).

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης για το εσωτερικό, την μπαταρία υψηλής τάσης και το σύστημα κίνησης -που λειτουργεί μέσω μιας αποδοτικής αντλίας θερμότητας- διατίθεται στάνταρ στην BMW i4. Η προληπτική θερμική διαχείριση επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της θερμοκρασίας λειτουργίας πριν από μία στάση σε σταθμό ταχείας φόρτισης, προετοιμάζοντας το δρόμο για γρήγορη και αποδοτική φόρτιση.

Η μονάδα Combined Charging Unit (CCU) της BMW i4 έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει εξαιρετικά ευέλικτη φόρτιση της μπαταρίας. Η φόρτιση DC είναι εφικτή με ισχύ έως και 200 kW. Για παράδειγμα, σε ένα ταξίδι μικρής/ μεσαίας απόστασης, χρησιμοποιώντας ένα σταθμό φόρτισης υψηλής ισχύος, η αυτονομία του αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί κατά 164 km (BMW i4 eDrive40) και 140 km (BMW i4 M50) μέσα σε 10 λεπτά από στάθμη φόρτισης 10%.

Τα μοντέλα BMW i4 στην Ευρώπη συνοδεύονται από BMW Charging Card, έναν ευέλικτο ταχυφορτιστή (Flexible Fast Charger) για φόρτιση έως 11 kW και ένα καλώδιο φόρτισης mode 3.

Δυναμική σχεδίαση

Οι επιμηκυμένες αναλογίες και οι καθαρές φόρμες στη σχεδίαση του αμαξώματος στέλνουν ένα δυναμικό μήνυμα, ενώ οι πινελιές σε BMW i Blue στην σχεδόν κλειστή μάσκα νεφρών, η τεχνολογία της μπαταρίας που βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου και τα σπορ στοιχεία του διαχύτη υπογραμμίζουν την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Η BMW i4 eDrive40 σε έκδοση M Sport και η BMW i4 M50 υιοθετούν τα δικά τους σχεδιαστικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τον σπορ χαρακτήρα τους.

Στο εσωτερικό, κυρίαρχο στοιχείο είναι ένα οδηγοκεντρικό cockpit ενώ είναι διάχυτη η αίσθηση πολυτέλειας. Ηχομονωτικά κρύσταλλα και λειτουργίες pre-heating και pre-conditioning διατίθενται στάνταρ, όπως και τα σπορ καθίσματα και ένα σπορ τιμόνι. Ο επιλογέας μετάδοσης, το BMW Controller και τα πλήκτρα λειτουργιών είναι τοποθετημένα σε ένα πάνελ στην ιδιαίτερα μοντέρνα κεντρική κονσόλα. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 470 λίτρα.

Η νέα γενιά του συστήματος απεικόνισης και ελέγχου/ λειτουργίας iDrive που τοποθετείται για πρώτη φορά στην BMW i4 επεκτείνει την αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος σε φυσικό διάλογο. Βασίζεται στο νέο BMW Operating System 8 και έχει σχεδιαστεί με ξεκάθαρη έμφαση στη λειτουργικότητα οθόνης αφής του BMW Curved Display και στη λεκτική επικοινωνία με τον εκτενώς αναβαθμισμένο ψηφιακό βοηθό – BMW Intelligent Personal Assistant.

Σε αυτό το πλήρως ψηφιακό BMW Curved Display, το τμήμα της οθόνης ενδείξεων (12,3”) και η οθόνη ελέγχου (14,9”) συγχωνεύονται σε μια μονάδα πίσω από ένα κρύσταλλο κεκλιμένο προς τον οδηγό. Το ψηφιακό Intelligent Personal Assistant έχει αποκτήσει πρόσθετες ικανότητες και χρησιμοποιεί νέα γραφικά για να επικοινωνεί με τους επιβάτες.

Περίπου 40 λειτουργίες υποστήριξης προσφέρονται στάνταρ ή προαιρετικά για ασφαλή και άνετη οδήγηση και διαδικασία στάθμευσης. Ξεχωρίζουν το Active Cruise Control με αυτόματο Speed Limit Assist, η παρακολούθηση διαδρομής, η λειτουργία ανίχνευσης φωτεινού σηματοδότη (διατίθεται στη Γερμανία), και τα Steering και Lane Control Assistant.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!