NEA

Ποιος κατασκευαστής πέτυχε με ηλεκτρικό αυτονομία για πάνω από 1.000 χλμ;

Είναι γεγονός! Ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Mercedes-Benz διένυσε 1.000 χιλιόμετρα χωρίς επαναφόρτιση, με μπαταρία παρόμοια σε χωρητικότητα με τα σημερινά μοντέλα.

Πρόκειται για ένα κατόρθωμα που έχει κάθε λόγο να το γιορτάζει ο κατασκευαστής. Το «EQXX δοκιμάζει για πρώτη φορά τεχνολογίες που θα αρχίσουν να φτάνουν στην παραγωγή σε δύο με τρία χρόνια», διαβεβαιώνει ο Markus Schäfer, υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη στο διοικητικό συμβούλιο του γερμανικού ομίλου.

Το αυτοκίνητο ταξίδεψε 1.008 χιλιόμετρα μεταξύ του ερευνητικού κέντρου του ομίλου στο Sindelfingen στη νότια Γερμανία και του Cassis στη Γαλλική Ριβιέρα, ανέφερε η Mercedes σε δήλωση την Πέμπτη. Μάλιστα έφτασε μετά από σχεδόν 12 ώρες, ενώ είχαν απομείνει και 140 χιλιόμετρα εμβέλειας.

Η σύνδεση της Γερμανίας με τη νότια Γαλλία κατέστησε δυνατή τη δοκιμή «πολλών διαφορετικών προφίλ» δρόμων, θερμοκρασιών και κλίσεων, με ειδικότερα την πρόκληση της διάσχισης των ιταλικών Άλπεων, σημειώνει ο κ. Schäfer.

Εξοπλισμένο με μπαταρία 100 κιλοβατώρων (kWh), το ιδιαίτερα αποδοτικό πρωτότυπο κατανάλωνε κατά μέσο όρο μόνο 8,7 kWh ανά 100 χιλιόμετρα – λιγότερο από το ήμισυ των σημερινών συγκρίσιμων μοντέλων.

Αυτή η εμπειρία δείχνει ότι η μείωση «κοντά στις 10 kWh» είναι «απολύτως ρεαλιστική ακόμη και για ένα αυτοκίνητο παραγωγής στο εγγύς μέλλον», λέει ο κ. Schäfer.

Η συνταγή της επιτυχίας: αεροδυναμικό προφίλ, βελτιωμένη ανάκτηση ενέργειας πέδησης, λιγότερο βαριά μπαταρία, ηλιακά πάνελ στην οροφή για την τροφοδοσία των συστημάτων του οχήματος, νέα ελαφρύτερα υλικά και σύστημα μετάδοσης με πολύ μικρή απώλεια ενέργειας.

Το ίδιο αυτοκίνητο με «την πιο αποδοτική θερμική μηχανή» θα είχε καταναλώσει «σίγουρα τρία έως τέσσερα λίτρα» καυσίμου για 100 χιλιόμετρα, όπως τονίζεται.

Το ηλεκτρικό S-Class EQS, η σημερινή αιχμή του δόρατος του πολυτελούς ηλεκτρικού οχήματος του ομίλου με περισσότερα από 100.000 ευρώ, καταναλώνει μεταξύ 16 και 17 kWh σε 100 km . Παράλληλα η αυτονομία είναι 780 χλμ σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!