NEA

Το μεγαλύτερο υδρογονοκίνητο φορτηγό στον κόσμο [video]

Η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης Anglo American με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε ένα πρωτότυπο του μεγαλύτερου παγκοσμίως υδρογονοκίνητου φορτηγού ορυχείων στον κόσμο στη Νότια Αφρική.

Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε καθημερινές συνθήκες εξόρυξης στο ορυχείο Mogalakwena PGMs στη βορειοανατολική Νότια Αφρική. Το ορυχείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως για την εξόρυξη μετάλλων και κυρίως λευκόχρυσου (πλατίνας, ένα πολύτιμο στοιχείο για τους καταλύτες). Η Anglo American σκοπεύει να αντικαταστήσει εκεί έναν στόλο 40 φορτηγών που χρησιμοποιούν περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα ντίζελ ετησίως.

Το υδρογονοκίνητο φορτηγό βασίζεται σε ένα πετρελαίου όπου τη θέση του κινητήρα έχει πάρει μια συστοιχία από κυψέλες καυσίμου ισχύος 2 MW με μπαταρίες χωρητικότητας 1,22 MWh της Williams Advanced Engineering (WAE). Η απόδοση του συστήματος πρόωσης ξεπερνά τους 1.000 ίππους και το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τους 320 τόνους.

Το φορτηγό είναι μέρος του προτζεκτ nuGen Zero Emission Haulage Solution (ZEHS) της Anglo American, ενός πράσινου συστήματος υδρογόνου στον τομέα του ορυχείου. Το σύστημα θα αντλεί πράσινη ενέργεια από ένα πάρκο με φωτοβολταϊκά για να παρέχει ισχύ για την ηλεκτρόλυση για τη διάσπαση του νερού και την παραγωγή του υδρογόνου.

Το πρότζεκτ ZEHS αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέχρι το 2026. Είναι το πρώτο βήμα για να γίνουν οκτώ από τα ορυχεία της εταιρείας ουδέτερα από άνθρακα έως το 2030. Η παγκόσμια εταιρεία εξόρυξης έχει θέσει στόχο την απεξάρτησή της από τις εκπομπές CO2 όλες τις δραστηριότητές της έως το 2040.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!