ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βιώσιμες βαφές κατασκευασμένες από βιολογικά απόβλητα

Η καινοτόμα προστασία από διάβρωση και οι ματ βαφές χωρίς ορυκτές πρώτες ύλες, μειώνουν τις εκπομπές CO2 κατά 40%.

Το BMW Group είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί ματ βαφές από βιομάζα, αντί για αργό πετρέλαιο, στα Ευρωπαϊκά εργοστάσιά του. Πλέον αυτού, τα εργοστάσια του BMW Group στη Λειψία και το Ρόσλιν (Νότια Αφρική), χρησιμοποιούν επίσης αντιδιαβρωτική προστασία που παράγεται με βιώσιμο τρόπο.

Οι ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως βιολογικά απόβλητα ή απόβλητα από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για τις βαφές. Η εξοικονόμηση CO2, η οποία καθορίζεται με μία διαδικασία πιστοποιημένη από τον TÜV, ανέρχεται σε περισσότερους από 15.000 τόνους εκπομπών CO2,  από σήμερα έως το 2030.

«Μειώνοντας τη χρήση ορυκτών πρώτων υλών, μπορούμε να διατηρήσουμε τους φυσικούς πόρους και την ίδια στιγμή να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 . Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, βασιζόμαστε όλο και περισσότερο σε καινοτομίες βιωσιμότητας στο δίκτυο προμηθευτών μας», δήλωσε ο Joachim Post, μέλος Δ.Σ. της BMW AG υπεύθυνος Αγορών και Δικτύου Προμηθευτών. «Οι καινοτόμες βαφές που βασίζονται σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Οργανικά απόβλητα αντικαθιστούν τους ορυκτούς πόρους

Η καινοτόμα διαδικασία παραγωγής της BASF, καθιστά εφικτή την αντικατάσταση πρόδρομων ουσιών με βάση το πετρέλαιο, όπως η νάφθα, με ανανεώσιμες πρώτες ύλες από οργανικά απόβλητα, ξεκινώντας από τα πρώτα στάδια της παραγωγής βαφών. Αυτό όχι μόνο μειώνει την κατανάλωση ορυκτών πόρων, αλλά αποτρέπει και τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και την επεξεργασία αργού πετρελαίου.

Η αντιδιαβρωτική προστασία και οι ματ βαφές που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια του BMW Group στη Λειψία και το Ρόσλιν, είναι χημικά ταυτόσημα με τις βαφές που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, με τις ίδιες ιδιότητες με τις συμβατικές επιστρώσεις αμαξώματος. Δεδομένου ότι οι βιο-βασισμένες και οι συμβατικές επιστρώσεις παράγονται στην ίδια γραμμή παραγωγής, η BASF υιοθετεί μία πιστοποιημένη από τρίτους προσέγγιση, ισοζυγίου μάζας.

Η ποσότητα βαφής που αγοράζει το BMW Group, υπολογίζεται ότι είναι ακριβώς ίση με την ποσότητα βιονάφθας και βιομεθανίου που θα απαιτούνταν για παραγωγή, απαλλαγμένη κατά 100% από πετρέλαιο. Η βιώσιμη διαδικασία παραγωγής μειώνει τις εκπομπές CO2 από την κατασκευή βαφών κατά περισσότερο από 40%. Τα δύο εργοστάσια του BMW Group στη Λειψία και το Ρόσλιν, παράγουν κατά μέσο όρο περίπου 250.000 οχήματα το χρόνο.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!