NEA

Mazda CX-60: Με νέο εξακύλινδρο ντίζελ

Σε συνέχεια του ολοκαίνουριου Mazda CX-60 PHEV ανακοινώθηκε ο νέος e-Skyactiv D. Η διάθεση του θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023.

Ο κινητήρας είναι ένας ολοκαίνουργιος εξακύλινδρος εν σειρά πετρελαίου e-Skyactiv D 3,3 λίτρων. Καινοτόμος με ανεπτυγμένες τεχνολογίες καύσης, κάνει τη νέα e-Skyactiv D μονάδα τον πιο καθαρό κινητήρα πετρελαίου  στον κόσμο και η ιαπωνική μάρκα είναι σίγουρη ότι θα υπερβεί και θα ικανοποιεί όλους τους επερχόμενους κανονισμούς/ περιορισμούς εκπομπών που μπορούν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.

Το νέο αυτό σύστημα έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας το κόνσεπτ «right sizing» το οποίο βελτιστοποιεί τον κυβισμό, καθώς και την απόδοση της καύσης και της ισχύος. Ο νέος κινητήρας 3.283 κ.εκ. θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: με 200 PS και πίσω κίνηση ή 254 PS με τετρακίνηση i-Activ AWD.

Συμπεριλαμβανομένου του καινούργιου 48Volt M Hybrid Boost system, ο νέος κινητήρας πετρελαίου  συνδυάζει την υψηλή απόδοση με την εξαιρετική οικονομία καυσίμων. Ενώ με τη νέα, υψηλής καινοτομίας και ανεπτυγμένης τεχνολογίας ανάφλεξη DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) βελτιώνει ακόμα περισσότερο την απόδοση του κινητήρα, τις εκπομπές και την οικονομία των καυσίμων, επιτυγχάνοντας θερμική απόδοση πάνω από 40%.

Η έκδοση 254 PS e-Skyactiv προσφέρει εντυπωσιακή απόδοση, επιτυγχάνοντας ταχύτητες από 0-100 km/h μέσα σε μόνο 7,4 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 219 km/h, αποδίδοντας μία μέση WLTP κατανάλωση καυσίμων 4,7 Ι/100km και μόλις 129 g/km εκπομπές CO2. Η έκδοση 200 PS έχει μία μέση WLTP κατανάλωση καυσίμων 4,7 l/100 km και μόλις 123 g/km εκπομπές CO2.

Η διάταξη εξακύλινδρου εν σειρά κινητήρα παράγει λιγότερες δονήσεις, χάρη στη χαρακτηριστική του «τέλεια ισορροπία», για μια ομαλή και ήσυχη οδήγηση, ενώ παράγει ένα καθαρό και ελκυστικό ήχο εξάτμισης. Η υψηλή ροπή του κινητήρα δίνει στο CX-60 ικανότητα ρυμούλκησης βάρους μέχρι 2.500kg. Ως αποτέλεσμα της απλής του δομής, το βάρος του κινητήρα είναι παρόμοιο με αυτό του 2,2 λίτρων Mazda Skyactiv D τετρακύλινδρου κινητήρα πετρελαίου, μειώνοντας τη διαφορά στη διαχείριση της ισορροπίας.

Ένας εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας 3.0 λίτρων βενζίνης E-Skyactiv θα ενταχθεί στο e-Skyactiv D και e-Skyactiv PHEV για να ολοκληρώσει τη σειρά παραγωγής του CX-60. Με την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου  CX-60, η Mazda κάνει ένα ακόμα βήμα για τη μείωση των εκπομπών του στόλου της, ακολουθώντας το στόχο της να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050.

Η Mazda παρουσιάζει πέντε νέα εξηλεκτρισμένα μοντέλα πάνω στην αρχιτεκτονική πλατφόρμα για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά το 2025, η εταιρεία θα παρουσιάσει την ολοκαίνουργια Skyactiv EV Scalable Architecture-  η οποία θα διαθέτει μοναδική τεχνολογία, επιτρέποντας στη Mazda να παράγει αποτελεσματικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όλων των μεγεθών, χρησιμοποιώντας μια κοινή πλατφόρμα.

Μέσα στο 2023, η εταιρεία θα παρουσιάσει ένα καινούργιο μοντέλο, το Mazda CX-80, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το Mazda CX-60 και θα περιλαμβάνει 3 σειρές θέσεων.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!