NEA

H Peugeot παρουσιάζει το E-Expert Hydrogen

Η Peugeot έχει γίνει ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που προσφέρει στάνταρ ένα ηλεκτρικό VAN με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου: το PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen.

Με αυτό το νέο μοντέλο εξοπλισμένο με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, η PEUGEOT συνεχίζει να επεκτείνει τη γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων μηδενικών εκπομπών.

Οι κυψέλες καυσίμου εξασφαλίζουν ταχεία επαναφόρτιση, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα συχνής χρήσης χωρίς εκπομπές ρύπων, κάτι που προηγουμένως ήταν αδύνατο με άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες: δεν χρειάζεται παρά μόνον τρία λεπτά για να αποθηκευτεί το υδρογόνο που απαιτείται και να καλυφθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα σε λειτουργία αμιγούς ηλεκτροκίνησης. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα προσελκύσει εντελώς καινούργιους χρήστες στα ηλεκτρικά οχήματα.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ PEUGEOT ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Το υδρογόνο γίνεται ο βασικός πυλώνας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης. Έχουν ανακοινωθεί μια πληθώρα διεθνών projects, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και το οικοσύστημα αναπτύσσεται χάρη σε πολλές και μεγάλες επενδύσεις. Η επένδυση από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Καθαρού Υδρογόνου εκτιμάται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δίκτυο διανομής υδρογόνου προωθείται από πολλά κυβερνητικά σχέδια και αυξάνεται συνεχώς στην Ευρώπη, και η PEUGEOT συνεργάζεται απευθείας με προμηθευτές ενέργειας με στόχο την διάθεση συγκεκριμένων πακέτων προσφορών.

Ο στόχος της μάρκας είναι σαφής: να επενδύσει σε μια νέα ασυμβίβαστη λύση κινητικότητας με μηδενικές εκπομπές CO2 και να γίνει ο ηγέτης στην υδρογονοκίνηση. Οι κυψέλες καυσίμου που λειτουργούν με υδρογόνο ικανοποιούν πλήρως τις πιο αυστηρές απαιτήσεις για μετακίνηση μηδενικών εκπομπών: προσαρμόζεται σε όλες τις χρήσεις – έντονη χρήση, μεγάλες αποστάσεις, γρήγορη επαναφόρτιση, μέγιστος ωφέλιμος όγκος – χωρίς να εκπέμπει τίποτα άλλο εκτός από καθαρό νερό, που απελευθερώνεται με τη μορφή υδρατμών από την εξάτμιση.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ TO ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ PEUGEOT E-EXPERT;

Το νέο PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen χρησιμοποιεί μια τεχνολογία νέας γενιάς που ονομάζεται «Next Gen e-Van Hydrogen Efficiency». Βασισμένο στην πολλαπλών επιλογών κινητήρων πλατφόρμα EMP2 (Efficient Modular Platform), το PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, που συνδυάζει δύο ενσωματωμένες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, χάρη στο καινοτόμο ηλεκτρικό σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου «mid-power plug-in» της STELLANTIS: το σύστημα συνδυάζει μια μπαταρία που μπορεί να επαναφορτιστεί από το δίκτυο με τις κυψέλες καυσίμου που τροφοδοτούνται με υδρογόνο το οποίο περιέχεται σε δεξαμενές κάτω από το δάπεδο του οχήματος.

ΔΥΟ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Peugeot συνεργάζεται με τη Symbio για την προμήθεια των κυψελών υδρογόνου, οι οποίες κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Vénissieux στα περίχωρα της Λυών.

Οι κυψέλες καυσίμου είναι μία μονάδα αποτελούμενη από πολλές κυψέλες που παράγουν ρεύμα. Είναι κατά τέτοιο τρόπο συναρμολογημένες που δημιουργούν μια «μπαταρία». Μια κυψέλη επιτρέπει μια χημική αντίδραση μεταξύ δύο στοιχείων: του υδρογόνου (το καύσιμο, που περιέχεται στις δεξαμενές) και του οξυγόνου (που περιέχεται στον αέρα του περιβάλλοντος). Η μονάδα των κυψελών, παράγει την ισχύ που απαιτείται για την κίνηση του αυτοκινήτου τροφοδοτώντας με ρεύμα τον ηλεκτροκινητήρα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία διασφαλίζει την κίνηση μηδενικών εκπομπών CO2 χάρη σε μία χημική αντίδραση που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα εκλύοντας μόνο νερό.  Η χημική αντίδραση πραγματοποιείται στο εσωτερικό μίας κυψέλης όπως παρακάτω : 

  • Υδρογόνο + Οξυγόνο → Ηλεκτρική ενέργεια + Νερό + Θερμότητα = 2 H2 + O2 → 2 H2O.

Οι κυψέλες καυσίμου του PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen τροφοδοτούνται από ένα ρεζερβουάρ που αποτελείται από 3 κάνιστρα χωρητικότητας 4,4 kg υδρογόνου αποθηκευμένο υπό πίεση 700 bar. Το ρεζερβουάρ βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών και δεν καταλαμβάνει καθόλου χώρο από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Πως λειτουργεί ένα όχημα με κυψέλες καυσίμου;

Μπαταρία ιόντων λιθίου

Οι κυψέλες καυσίμου συνδυάζονται με μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 10,5 kWh και ισχύος 90 kW. Η μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από τα καθίσματα και τροφοδοτεί σε ορισμένες φάσεις οδήγησης, με ρεύμα τον ηλεκτροκινητήρα. Την βασική τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα αναλαμβάνει ένας ενσωματωμένος τριφασικός φορτιστής ισχύος 11 kW τοποθετημένος στο χώρο του κινητήρα.

“Mid-power plug-in Hydrogen fuel cell electric”: το πρωτοποριακό σύστημα που συνδυάζει τις δύο ενεργειακές πηγές

Οι δύο πηγές ενεργείας συνεργάζονται παρέχοντας ρεύμα σε έναν κινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει ισχύ 100kW και ροπή 260Nm. Τοποθετημένο στον μπροστινό άξονα, αυτό το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης είναι παρόμοιο με αυτό του PEUGEOT e-EXPERT (ηλεκτρικό μοντέλο με μπαταρία), το οποίο συγκεκριμένα ξεχωρίζει χάρη σε ένα κιβώτιο ταχυτήτων προσαρμοσμένο στις ανάγκες φόρτωσης που αφορούν κάθε επαγγελματικό όχημα.

ΠΛΗΘΟΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ

Η Peugeot παρουσιάζει στην γκάμα της την τεχνολογία των κυψελών καυσίμου με στόχο να προσφέρει μία λύση που θα καλύψει την ανάγκη μίας μετακίνησης μηδενικών εκπομπών αλλά και τις ανάγκες μίας ευρείας γκάμας πελατών.

Η τεχνολογία υδρογονοκίνησης του PEUGEOT e-Expert, διακρίνεται για:

  • Τις δυνατότητες κάλυψης όλων των αποστάσεων με 100% ηλεκτροκίνηση και χωρίς καθόλου εκπομπές CO2.
  • Τη δυνατότητα ανεφοδιασμού με υδρογόνο σε 3 λεπτά για κάλυψη αποστάσεων πάνω από 400χλ. βάσει πιστοποιημένου κύκλου WLTP (σε διαδικασία έγκρισης),
  • Το υδρογόνο που χρησιμοποιείται για καύσιμο παράγεται 100% σε Γαλλικό έδαφος.
  • Το μηδενικό επίπεδο ηχορύπανσης.
  • Την οδηγική ευχαρίστηση, τυπικό χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών οχημάτων: υψηλή ροπή από στάση, μηδενικές οσμές, μηδενικοί κραδασμοί μηδενικές αλλαγές ταχυτήτων.

Το μοντέλο προσφέρει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά του χώρου φόρτωσης με τις αντίστοιχες ηλεκτρικές και diesel εκδόσεις.

  • Όγκος χώρου φόρτωσης έως 6,1μ3,
  • Ωφέλιμο φορτίο έως 1.100 kg,
  • Έως 1.000 kg ικανότητα έλξης.

Συνδυάζοντας την ηλεκτροκίνηση με τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε 3 λεπτά για αυτονομία έως 400χλμ. WLTP, η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου, είναι η απάντηση στις συνεχώς αυξανόμενες και περίπλοκες ανάγκες και χρήσεις των επαγγελματιών.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button