NEAPINED

Πως να προστατέψετε τον καταλύτη του αυτοκινήτου σας

Οι κλοπές των καταλυτών από τα αυτοκίνητα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αφού αυξάνονται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Η κατάσταση με τις κλοπές καταλυτών από αυτοκίνητα έχει πλέον ξεφύγει και εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έρχονται αντιμέτωποι με αυτή τη δυσάρεστη κατάληξη.

Η κλοπή ενός καταλύτη και ανάλογα με το μοντέλο είναι σχετικά εύκολη αφού με έναν ηλεκτρικό τροχό μπορεί ο κλέφτης να κόψει μέσα σε μερικά λεπτά το συγκεκριμένο εξάρτημα του αυτοκινήτου. Ο λόγος είναι πως οι καταλύτες περιέχουν πολύτιμα μέταλλα (όπως το παλλάδιο ή το ρόδιο) και πωλούνται ή για αυτά ή ως ανταλλακτικά.

Το οξύμωρο είναι οι καταλύτες στα νέα αυτοκίνητα δεν έχουν και πολύ μεγάλη ζήτηση από την αγορά. Τόσο λόγω του ότι δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης ως ανταλλακτικό, όσο επειδή περιλαμβάνουν υλικά μικρότερης αξίας. Αντίθετα, οι παλιοί καταλύτες έχουν μεγαλύτερη αξία σε μέταλλα αφού οι παλιότερης τεχνολογίας είχαν περισσότερο ρόδιο, παλλάδιο κ.α., ενώ έχουν και μεγαλύτερη ζήτηση.

Πάντως, η Toyota προσφέρει μία λύση που μπορεί να υιοθετηθεί από αρκετούς που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Σε συνεργασία με μία εταιρία από την Καλιφόρνια δημιούργησε μία αλουμινένια «ασπίδα» που μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει όσους επιχειρήσουν να αφαιρέσουν τον καταλύτη.

Το κάλυμμα βιδώνεται με ειδικές βίδες σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να αφαιρούνται πολύ δύσκολα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ειδικές οπές ώστε να αποβάλλεται η θερμότητα και να λειτουργεί σωστά ο μετατροπέας.

Το σετάκι κοστίζει 140 δολάρια με την Toyota να αναλαμβάνει την τοποθέτησή του σε επίσημα σημεία επισκευής. Προς το παρόν προσφέρεται μόνο στις ΗΠΑ για τα μοντέλα Corolla, Sequoia, RAV4, Tundra, 4Runner, Tacoma κ.α.

Πάντως, το κόστος δεν ακούγεται ιδιαίτερα μεγάλο για όποιον θεωρεί πως υπάρχει περίπτωση κλοπής του καταλύτη του αυτοκινήτου του με το κόστος αντικατάστασης να ξεπερνά τα 1.000 δολάρια.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!